Queer stemmen doorbreken de normen met de kracht van poëzie

Poëzie is veel cooler dan je denkt, en KET Magazine is hier om dat te bewijzen door twee queer dichters en hun verbluffende literaire werken voor te stellen. Onconventioneel, gedurfd en krachtig is een understatement als het gaat om de gedichten van deze week artiesten.

daglicht door Roya Marsh

Roya Marsh, een dichteres, performance artieste, pedagoge en activiste die opgroeide in New York, werd altijd beschouwd als tomboyish met haar affiniteit voor baggy kleding en bandana's. Van jongs af aan had ze het gevoel dat ze niet paste in de heteronormatieve wereld, waar een butch meisje op zijn best alleen als "grappig uitziend" kon worden beschouwd. 

Ze is bekend om haar no-bullshit recht op het punt slam poetry dat LGBTQI + onrecht aanpakt. Voor haar is poëzie de taal van de onderdrukten en met haar opwindende spoken word optredens tilt ze queer mensen op terwijl ze white supremacy ontmantelt.

Toen Roya opgroeide, zag ze zich op geen enkele manier vertegenwoordigd, dus blijkbaar verkent haar 2020 prachtige debuut wat het is om een butch zwart meisje te zijn in het hedendaagse Amerika? dayliGht praat over butchness, queerness en blackness en behandelt ondertussen de trauma's uit het verleden zoals seksueel misbruik en zelfmoordgedachten en -gevoelens. In weelderige, krachtige en kwetsbare verzen, dayliGht onthult ook een diepe bron van veerkracht en vreugde, een scherp gevoel voor ironie, en een verbazingwekkend fris talent.Tip: koop de audioboekversie om Roya's uitstekende vertolking van haar prachtige gedichten te ervaren.

Beste Herculine - Aaron Apps

Aaron Apps is doctorandus in de Engelse literatuur aan de Brown University en bestudeert poëzie en poëtica, en de geschiedenis van intersekse-literatuur. Zijn poëtische werken Intersex en Beste Herculine, beide gepubliceerd in 2015, gaan over de ervaring van het zijn, leven in een intersekse lichaam.

Beste Herculine is een reeks brieven van Aaron aan Herculine Barbin, één van de beroemdste intersekse personen die leefde en tragisch stierf in de late 19de eeuw.th eeuw en die gedwongen werd medische onderzoeken te ondergaan om haar "ware geslacht en genderidentiteit" vast te stellen.

De gedichten geven ervaringen weer van twee verschillende mensen (Aron en Herculine), uit twee verschillende eeuwen (19th en 21st), maar in hun essentie willen ze ons doen begrijpen wat het is om in het "niet-geslachtelijke lichaam" te leven en hoe men de schaamte kan overwinnen die het door de heersende maatschappij wordt opgedrongen.

Hoewel Dear Herculine een harde en emotionele leeservaring is, is zijn unieke proza als een literaire bom die ontploft in het brein van de lezer. De gedichten van Aaron Apps zijn zo creatief, zo beeldend en zo radicaal, maar wat ze zo krachtig maakt is het inlevingsvermogen dat ze oproepen bij wie ze leest. 

Luister nu naar KET Talks op SpotifyYouTubeIGTVDeezer en Apple Podcasts! Geniet van deze vijfde aflevering van de Brussels queer podcast en voel je vrij om ons je feedback te geven op Facebook en Instagram.

Bogat's aanbevelingen in KET Talks podcast aflevering 05

Categorieën

nl_BEDutch