Maak je klaar om de Annie Cordy Tunnel te vieren

Deze zondag, 22 mei, zal de Leopold II tunnel officieel zijn naam veranderen in Annie Cordy tunnel.

De officiële inhuldiging, in aanwezigheid van Michèle Lebon-Cooreman, nicht van de kunstenares, en van de familie van Annie Cordy, betekent het einde van de volledige renovatie van de tunnel die de laatste jaren werd uitgevoerd om de veiligheid en het comfort van de gebruikers te verbeteren. Deze inhuldiging, die gezamenlijk door Brussels Mobility en equal.brussels wordt georganiseerd, wordt een feest.

"Na 4 jaar werk is de Leopold II tunnel eindelijk gerenoveerd. Wat is een beter moment om hem te vernoemen naar de prachtige en sprankelende kunstenares die door de Brusselaars werd uitgekozen, Annie Cordy? Ik ben blij dat haar naam nu deel uitmaakt van het Brusselse landschap," aldus Elke Van den Brandt, minister van Mobiliteit.

"Wij zijn ervan overtuigd dat een meer egalitaire regio ook de promotie vereist van vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op haar geschiedenis. We hopen dan ook dat deze participatieve aanpak aanleiding zal geven tot andere initiatieven, van gemeentelijke of burgerlijke aard, om de namen van Brusselse straten, lanen of pleinen te vervrouwelijken", aldus Nawal Ben Hamou, staatssecretaris voor Gelijke Kansen.

Een inwijding ter ondersteuning van Pink Ribbon

De officiële inhuldiging van de tunnel wordt gevolgd door een solidariteitswandeling ten voordele van Pink Ribbon. Bij die gelegenheid zal de tunnel openstaan voor wandelaars uit alle lagen van de bevolking die hun solidariteit willen betuigen met de zowat 100.000 vrouwen die in België strijden tegen borstkanker. De liederen van Annie Cordy zullen het parcours opluisteren. Deze uitzonderlijke wandeling maakt deel uit van de Pink Walk die de hele maand mei georganiseerd wordt door de vzw Pink Ribbon, die fondsen inzamelt om concrete projecten te steunen voor patiënten die in behandeling zijn.

"We wilden de inhuldiging van de Annie Cordy-tunnel plaatsen in het teken van solidariteit met de vele vrouwen die elke dag de strijd aangaan tegen borstkanker. Bij deze gelegenheid zal equal.brussels de eerste 2.500 wandelaars sponsoren die zich zullen inschrijven om de 4 km van de vernieuwde tunnel te wandelen. Deze symbolische wandeling, die voor iedereen toegankelijk is, zal het Gewest toelaten om patiënten en hun families op een zeer concrete manier te steunen, maar ook om het grote publiek te sensibiliseren voor de noodzaak om zich te laten screenen", voegt Nawal Ben Hamou eraan toe.

Een feestelijke inhuldiging als eerbetoon aan Annie Cordy

De solidariteitswandeling zal gevolgd worden door een gratis tribute concert in Elisabeth Park, georganiseerd door Annie Cordy's nichtje. Om 15.00 uur zullen Annie Cordy's kunstenaarsvrienden van alle generaties hulde brengen aan haar in een uitzonderlijke caleidoscopische show gebaseerd op haar liedjes.

Op de affiche: Salvatore Adamo, David Alexis, Laurence Bibot, Dave, Frédéric François, Virginie Hocq, Sandra Kim, Marka, Gilbert Montagné, Swing Cockt'elles - Annabelle Sodi-Thibault, Ita Graffin, Morgane Touzalin-Macabia, les Frères Taloche, Udo, Hervé Vilard... Presentatie: Els De Schepper & Cécile Djunga. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het orkest van Annie Cordy en haar koorzangers.

Voor Michèle Lebon-Cooreman, Annie Cordy's nicht: "Het is zeer ontroerend om Annie's vrienden, die het pad van deze onvergetelijke vrouw en artieste gekruist hebben, herenigd te zien op het podium in "haar" Brussel. Zij hebben zonder aarzelen, met enthousiasme, meegewerkt aan de totstandkoming van deze show, die in de geest van Annie zal zijn en die weerklank zal vinden bij het publiek met wie zij 80 jaar lang een prachtig liefdesverhaal heeft gedeeld. Alle artistieke facetten van Annie zullen in deze unieke voorstelling aan bod komen.

"Tijdens deze feestelijke zondag zal iedereen op eigen tempo de prachtige fresco's van Charlotte Baudry kunnen ontdekken die de tunnel sieren. Alle wandelaars zullen worden bedankt met een concert ter ere van Annie Cordy, gegeven door haar vrienden" voegt Elke Van den Brandt toe.

Meer informatie over het concert

Categorieën

nl_BEDutch