Berichten over homofobe aanvallen ontsieren Pride-feesten in Brussel

De meesten onder ons hebben goede herinneringen aan de viering van de LGBTQIA+ Pride in de straten van Brussel tijdens het weekend, maar er duiken berichten op over een aantal homofobe aanvallen die verontrustend zijn voor de queergemeenschap.

Larisa

Instagram gebruiker Larisa (@_.brdlaa) heeft gepost op haar sociale media haar verslag van wat er gebeurd is.

Hier is de vertaling van Larisa's post:

"Op 21 mei vond de gay pride plaats in Brussel, waar we naartoe gingen met mijn broertje en mijn moeder, om de holebi-zaak te steunen en de zaak van mijn broer die transgender en homoseksueel is. Alles loopt gesmeerd, we feesten tot 8 uur 's avonds. Omdat we moe zijn, besluiten we het feest te verlaten en terug te keren naar onze auto, die geparkeerd staat bij het hotel waar we de dag ervoor verbleven, op 15 minuten van het feest. We lopen dus de Molenbeekwijk op om naar onze auto te gaan, vergezeld van onze vlaggen en kransen van regenboogkleuren. Als we plots flessen tegen het hoofd krijgen, gegooid door 3 jongemannen op de stoep voor ons, die ons zeggen dat er hier geen plaats is voor ons en dat we maar een stelletje dikke hoeren zijn. We zetten ze zachtjes terug op hun plaats maar deze worden direct gewelddadig door een vuist in mijn arm te steken dan een in de wang van mijn moeder. Ik weet niet hoe maar een kudde van een man of twintig vormt zich om ons heen en bedreigt ons, want blijkbaar is er hier weer eens geen plaats voor LGBT's. Een van hen greep toen mijn broer en verbrandde hem. Daarna vielen ze mijn moeder aan, sloegen haar in de kaak en de dij en vernielden haar gsm. Daarna hebben de vrouwen uit de buurt ons beschermd door een kring om ons heen te vormen, waarna de politie kwam. We hebben de nacht doorgebracht op het politiebureau en op de eerste hulp, voordat we om 3 uur 's nachts ons huis bereikten. Als ik dit vertel, dan is het om deze agressors aan de kaak te stellen, deze mensen die een 13-jarig kind en een moeder hebben aangevallen voor de hulpeloze ogen van haar kinderen. Allemaal omdat ze beseften dat mijn kleine broertje homo was. Dat het niet in je overtuigingen, waarden, ethiek zit - dat is één ding, maar val geen vrouwen en kinderen aan omdat ze niet in je hokjes passen. Wees voorzichtig en deel dit verhaal zo veel mogelijk, zodat het gehoord wordt en dit soort homofobe daden niet meer gebeuren."

Wij hebben contact opgenomen met de politie in Molenbeek om te trachten het relaas van Larisa te verifiëren en na te gaan welke verdere stappen worden ondernomen.

Nathan French

Galerie-eigenaar Nathan French deelde zijn Pride-ervaring op zijn sociale media.

"Happy Pride? Niet echt..." schreef Nathan French. "Dank aan mijn mooie vrienden die voor me zorgden, en een paar vreemden die me moesten beschermen. Ik werd bedreigd en achtervolgd door tieners, er werden dingen naar me gegooid, ik werd uitgescholden en ik mocht niet in bars komen omdat mijn outfit te onthullend was."

Aanval met injectiespuit bij Pride

Organisatoren op de Belgian Pride hebben bevestigd dat ze op de hoogte zijn gebracht van een vermeende spuitaanval tijdens het evenement.

"Die persoon is naar het ziekenhuis gegaan en heeft nog geen klacht ingediend bij de politie..." zei Belgian Pride voorzitter Laurent Mallet. "Het slachtoffer had deelgenomen aan de parade en was ook 's avonds ter plaatse. Het gebeurde niet in het Pride Village, maar daar in de buurt."

Er is toenemende bezorgdheid over dit soort aanrandingen - nietsvermoedende mensen worden met een injectienaald geprikt. De bedoeling is meestal om het slachtoffer te drogeren.

Hoewel dit soort aanranding voor het eerst in het uitgaanscircuit werd gesignaleerd, vond het ook plaats tijdens voetbalwedstrijden en nu ook bij evenementen zoals Pride.

"Belgian Pride wil u informeren dat er gevallen van spuitenprikken bij ons zijn gemeld...", berichtten organisatoren op sociale media. "Als u het slachtoffer bent geworden van deze praktijk, vragen wij u dringend om naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan."

Hoe verhoudt België zich tot de rest van Europa?

Een recente verslag van ILGA Europa staat België op de derde plaats in Europa wat betreft een aantal maatregelen rond levenskwaliteit voor LGBTQ-mensen.

Hoewel de derde plaats een goed resultaat is, is het een achteruitgang ten opzichte van het voorgaande jaar toen België de tweede plaats in Europa innam.

Een van de belangrijkste redenen voor de daling van België op de Europese ranglijst was een stijging van het aantal homofobe aanslagen.

Met deze recente incidenten die tijdens de Pride-feesten in Brussel zijn gemeld, lijkt het erop dat er nog veel werk aan de winkel is.

Wij hebben Sarah Schlitz - Belgisch staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke kansen en Diversiteit - om commentaar gevraagd.

Categorieën

nl_BEDutch