Creatieve samenwerkingen om de kracht van technologie en de magie van musea te ontsluiten

De Belgische musea zijn een van de belangrijkste culturele troeven van het land. Er is een grote verscheidenheid aan musea, die buitengewone collecties herbergen.

Een van de uitdagingen waar musea mee te maken hebben is het vinden van manieren om de rijkdom van hun collecties te delen met de gemeenschappen die zij dienen. De enorme hoeveelheid geschiedenis, kunst en kennis wordt al gauw overweldigend, zelfs voor de meest enthousiaste onder ons.

Technologie is een voor de hand liggende oplossing. We zijn allemaal zeer comfortabel met het gebruik van technologie zoals onze telefoons om te interageren met informatie en ervaringen, maar veel musea hebben geworsteld met het navigeren door de ingewikkelde de taak om hun fysieke collectie om te zetten in een boeiende digitale ervaring.

Noodzaak brengt innovatie voort, en Achter het museum is een project ontworpen om die kloof te overbruggen.

Wat zit er achter het museum?

Behind The Museum heeft tot doel de Belgische musea te helpen bij de promotie van hun collecties bij potentiële bezoekers - mensen die in de buurt wonen, maar ook een internationaal publiek.

14 musea werken aan het project.

Musea zijn nieuw voor technologie - Bijna elk aspect van de werking van een museum is afhankelijk van een of andere vorm van digitale functionaliteit - maar technologie gebruiken om een collectie toegankelijker te maken is een uitdaging gebleken.

Een van de grootste belemmeringen voor het toegankelijk maken van collecties met behulp van technologie is een gebrek aan middelen. Het vinden van de vereiste investeringen voor de infrastructuur en de deskundigheid gaat vaak de beschikbare budgetten te boven.

Achter het museum maakt de samenwerking mogelijk die nodig is om de beschikbare middelen optimaal te benutten en kennis en ervaring in de museumsector te delen.

"We waren in eerste instantie gericht op de 'onzichtbare' aspecten van een museum - mensen zijn erg geïnteresseerd in dingen die ze niet kunnen zien..." legt Clément Lalot uit - directeur van Musées et Société en Wallonie. "Toegang was ook een belangrijk aandachtspunt - zorgen voor toegang voor oudere mensen en mensen met een handicap. Virtuele rondleidingen zijn niet nieuw, maar de samenwerking tussen musea die hetzelfde platform gebruiken, was een grote stap. Verschillende soorten musea kunnen elkaar ondersteunen met een bredere digitale strategie."

Hoe maakt Behind The Museum collecties toegankelijker?

Virtuele rondleidingen

Het project digitaliseert en modelleert in 3D verschillende ruimtes in musea. Zo kunnen bijvoorbeeld internationale tijdelijke tentoonstellingen worden gedocumenteerd en tentoongesteld, zodat hun waarde ook na afloop van de tentoonstelling zelf blijft bestaan.

Extra inhoud

Virtuele rondleidingen door een museum of een tentoonstelling kunnen worden verbeterd door het creëren van extra inhoud - inhoud die via interactieve platforms kan worden geleverd.

Boeiende foto's

Het fotograferen van voorwerpen uit een museumcollectie helpt niet alleen om te documenteren en vast te leggen wat er beschikbaar is om te worden tentoongesteld, maar creëert ook mogelijkheden om verhalen te vertellen.

De toekomst van musea

Om ervoor te zorgen dat onze musea een belangrijke rol in ons culturele leven blijven spelen, is het van essentieel belang dat wij over een reeks instrumenten voor digitale vertellingen en virtuele rondleidingen beschikken.

Behind The Museum heeft bijgedragen tot het versnellen van de technologische overgang die nodig is nu we ons allemaal blijven aanpassen aan de veranderende wereld om ons heen.

Ontdek meer over Behind The Museum

Categorieën

nl_BEDutch