Draagbare kunst van een iconische queer kunstenaar

We zijn al lang een fan van de sexed-up collage creaties van artiest JPMDRdus om de kunst te kunnen dragen als een t-shirt is het soort trend-alert waar we enthousiast over kunnen worden.

De collectie heet T.Art, en is gegroepeerd in twee capsules - Riviera en Tom.

De Riviera ontwerpen kunnen door iedereen en overal gedragen worden. De ontwerpen in de Tom-reeks hebben een wat sexier randje - perfect om met de jongens te drinken.

De collectie is een gelimiteerde serie - elk ontwerp is 25 keer gedrukt, in drie maten. Elk t-shirt is genummerd - het ultieme collector's item.

Ik sprak af met JPMDR voor een blik achter de schermen van de collectie.

Je hebt je collages al eerder op kleding vertaald - wat was het creatieve proces dat tot deze T.Art-collectie heeft geleid?

Ik heb voor het eerst kleding gemaakt voor een tentoonstelling aan de Universiteit van Brussel - het was een t-shirt gepresenteerd onder vacuüm met verschillende objecten zoals bloemen, woorden en klein speelgoed. Het idee was niet om het t-shirt te dragen.

Deze keer wilde ik een echte collectie maken.

Ik ben begonnen met de collage en heb die vervolgens bewerkt - bijvoorbeeld door er transparante afbeeldingen of parels of diamanten van verschillende kleuren aan toe te voegen. Van dat alles maak ik dan foto's.

Het proces voor elke collage is heel verschillend. Ik kocht bijvoorbeeld een paar grote parelkettingen van een vriendin en gebruikte die in een collage - de parels werden bloemen of danseressen. Mijn eigen foto's van mijn reizen zijn vaak een uitgangspunt. Ik pas foto's aan door ze uit te knippen of dingen toe te voegen zoals neonaccenten, of gewoon iets wat me is opgevallen.

Door het proces te mixen blijft het interessant en leuk voor mij.

Het is een tweedelige collectie - Riviera en Tom. Waarom heb je besloten om de collectie op deze manier te verdelen?

Dat is gewoon de manier waarop ik het zag. Het had één collectie kunnen zijn, maar ik vond het gepast om het in tweeën te delen.

Ik dacht dat de Riviera collectie meer voor de kust was en kleurrijker.

Mijn inspiratie voor Tom was meer winter-minded en meer voor een binnensfeer.

Wat zijn enkele van de creatieve invloeden die je gebruikt als inspiratie voor deze collages?

Ik weet het eigenlijk niet. Misschien beroemde schilders als Matisse, Picasso, en Redouté - vooral met het gebruik van de parels.

Soms laat ik me inspireren door literatuur - schrijvers als Tolstoj of Moravia. Zij helpen om een verhaal in mijn hoofd te construeren - dat helpt om het kunstwerk zin te geven, althans voor mij.

Deze collectie is een gelimiteerde serie, is er leven voor deze collages buiten de t-shirts?

Mogelijk. Ik zou de ontwerpen kunnen gebruiken om korte broeken of fietsvesten te maken.

Wat hoop je dat mensen voelen als ze je T.Art t-shirts dragen?

Ik hoop dat ze het leuk vinden wat ze dragen en dat ze het leuk vinden hoe ze eruit zien. De T-shirts zijn ook comfortabel om te dragen.

Ik ben momenteel een tentoonstelling aan het voorbereiden. Ik werk samen met Nick Kuskin, een Amerikaanse fotograaf. De titel van de tentoonstelling is Look At Me. Voor mij zegt het dragen van mijn t-shirts Look At Me.

Duik in de wereld van JPMDR

Alle foto's door Elvis Pompilio

Categorieën

nl_BEDutch