In Brussel gaat er niets boven een mooie hoed!

Geschreven door Leon Gabriel

In de afgelopen week vond in Brussel de traditionele verkiezing van Madame Chapeau plaats.

Madame Chapeau is een van de activiteiten die de folkloristische cultuur van de stad tot leven brengt, en Ket magazine was van de partij om dit kleurrijke evenement te ontdekken.

Als we het over folklore hebben, denken we zeker niet aan inclusie en de vloeibaarheid van gender, dus vaak lijkt de herhaling van oude tradities ver af te staan van de evoluties van de huidige maatschappij... en toch.

Een toneelstuk dat Brusselse folklore is geworden

De verkiezing van Madame Chapeau is een beetje anders dan wat de folklore ons gewoonlijk voorschotelt, want ze huldigt een typisch Brussels personage - Amélie Van Beneden, alias Madame Chapeau. Zij kwam recht uit de verbeelding van Joris d'Hanswyck en Paul Van Stalle en was een van de personages in het succesvolle toneelstuk "Bosseman en Coppenolle".

Sinds haar creatie in 1938 wordt de rol van Madame Chapeau gespeeld door een man die zich kleedt in travestie. Haar bijnaam komt van de zin: " Mijn naam is niet Madame Chapeau, het zijn de schurken van mijn strotje (steegje in Brussel) die me zo genoemd hebben omdat ik te deftig ben om met mijn haar naar buiten te gaan!"

Madame Chapeau, een belangrijk onderdeel van de folklore en het erfgoed van Brussel, heeft een standbeeld van haar beeltenis dat te zien is in de Zuidstraat op nummer 111.

Kleurrijke kandidaten

Fabrice Thiry is dit jaar kandidaat en legt zijn engagement uit "Ik ben al enkele jaren kandidaat, ik doe graag mee aan deze verkiezing om de Brusselse folklore tot leven te brengen. Weet u, ik ben homo en ik voel me welkom zoals ik ben in de folklore van Brussel, ik denk dat dat geen problemen oplevert en ik voel me hier op mijn plaats".

Deze verkiezing was een groot succes, een bewijs van een levende folklore die openstaat voor de wereld van vandaag.

Categorieën

nl_BEDutch