Leun achterover, ontspan, en geniet van de Apocalyps

Van 1 september tot 18 september 2022 zal de fysieke tentoonstelling "Leun achterover, ontspan en geniet van de Apocalyps" zal gedurende drie weken zijn deuren openen in de tentoonstellingszalen van LaVallée, in het hart van Brussel.

Seppe De Roo is aangesteld als curator van deze tentoonstelling - geadviseerd door Hans Theys.

Hoe gaan we om met het idee van een eindigende beschaving?

Sinds het begin van de samenleving heeft de mensheid het einde der tijden geconceptualiseerd en verbeeld. Apocalyptische verhalen spreken tot de verbeelding van de hedendaagse mens. Er heerst in de samenleving een sterk pessimisme over de toekomst van de mensheid - het einde is als het ware nabij.

Er is iets ironisch aan dit geloof. Overal, in elke tijd, hebben mensen nagedacht over het einde en profetieën verkondigd. De Apocalyps is een van de oudste archetypische verhalen die zichzelf in elke tijd opnieuw uitvindt. Voor degenen die tijdens de Koude Oorlog zijn opgegroeid, is het opnieuw ontstaan uit angst voor een nucleaire holocaust. Voor de jongere generatie is het de ecocide

Ondanks alle problemen is het mogelijk een betere planeet en samenleving voor de toekomst te visualiseren.

De 15 geselecteerde kunstenaars zijn deels kunstenaars van internationale faam en deels opkomende talenten uit Brussel en België.

Naast het voortbestaan van de mensheid is deze tentoonstelling een verkenning van het voortbestaan van jonge kunstenaars.

Wat kan dit verhaal betekenen voor de mensheid en de planeet?

Elke geselecteerde kunstenaar heeft een unieke kijk hierop die tot uiting komt in wetenschap, religie en existentiële vragen die in een verscheidenheid van media, van schilderkunst tot hightech kunst, zijn vervat.

Tijdens de tentoonstelling zijn er muziekoptredens, workshops en gratis rondleidingen door Seppe De Roo voor jongeren in Molenbeek.

Meer informatie over de tentoonstelling

Categorieën

nl_BEDutch