Verenigd Koninkrijk bevestigd als gastheer van Eurovisie 2023

De organisatie achter Eurovisie heeft bevestigd dat het evenement in 2023 in het Verenigd Koninkrijk zal worden gehouden, vanwege de voortdurende instabiliteit als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne.

Oekraïne won het evenement van 2022, vertegenwoordigd door Kalush Orchestra. Het Verenigd Koninkrijk eindigde op de tweede plaats en daarom hebben de organisatoren het Verenigd Koninkrijk uitgekozen om het evenement van 2023 te organiseren.

Oekraïne plaatst zich automatisch voor de grote finale van het evenement in 2022 - die standaard is voor het winnende land - samen met de "Grote 5" (de landen die financieel het meest bijdragen aan het Concours: Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk).

De organisatoren hebben laten weten dat het evenement weliswaar door het Verenigd Koninkrijk zal worden georganiseerd, maar dat Oekraïne als regerend titelhouder duidelijk zal worden erkend en gehuldigd.

De volgende vraag is welke stad in het Verenigd Koninkrijk gaststad wordt voor het evenement van 2023. De criteria voor de gaststad zijn onder meer dat de stad plaats biedt aan ten minste 10 000 toeschouwers (en een perscentrum), zich op korte afstand van een internationale luchthaven bevindt en over voldoende hotelaccommodatie beschikt.

De BBC is de Britse omroep die verantwoordelijk is voor de organisatie van Eurovisie 2023. Waarschijnlijk zoeken ze een regionale stad waar de BBC een grote productiebasis heeft - de voornaamste kanshebbers zijn waarschijnlijk Glasgow, Manchester en Cardiff.

Categorieën

nl_BEDutch