EuroPride begint in Belgrado en de gemoederen lopen hoog op

Vandaag vond de officiële start plaats van de mensenrechtenconferentie die een belangrijk onderdeel vormt van de EuroPride evenement dat Belgrado organiseert.

Maar de dingen gingen niet helemaal volgens plan.

In de uren voor het begin van de conferentie werd bekendgemaakt dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken de vergunning voor de EuroPride-mars - die voor aanstaande zaterdag was gepland - had ingetrokken. Als reden gaf het ministerie op dat op hetzelfde tijdstip een "anti-globalistische" mars was gepland - in feite in tegenstelling tot EuroPride. Gevreesd werd dat de deelnemers aan de twee marsen met elkaar in botsing zouden kunnen komen, en daarom werd besloten de vergunning voor beide marsen in te trekken om redenen van openbare veiligheid en beveiliging.

Dit maakte het lastig voor Ana Brnabić - de voorgedragen premier van Servië en een lesbische vrouw die openlijk over haar seksualiteit spreekt. Zij was aanwezig bij de openingsmanifestatie van de mensenrechtenconferentie van EuroPride. Het was Brnabić die de steunbrief van de regering had ondertekend die in wezen het groene licht gaf voor EuroPride om in Belgrado te worden gehouden.

Maar voordat Brnabić de kans had om het podium op te gaan en haar toespraak te houden, barstte de conferentiezaal uit in een luidruchtig protest. Dit was geen anti-EuroPride protest - dat gebeurde buiten de zwaar bewaakte zaal. Dit was een protest van de LGBTQ-gemeenschap, die iedereen eraan herinnerde dat Pride een protest is en Brnabić bekritiseerde omdat hij niet genoeg doet om LGBTQ-mensen te beschermen en er niet in slaagt om de gelijkheid van LGBTQ-mensen in Servië te bevorderen.

Het siert haar dat Brnabić voet bij stuk hield - ze liet de homoseksuele demonstranten hun stem horen, ging waar mogelijk mee, en ging door met het houden van haar toespraak.

Het was een jonge menigte die het evenement had verstoord - gepassioneerd en boos. Misschien was het verbod op de mars dat eerder op de dag was afgekondigd, het kantelpunt geweest voor deze uitbarsting, misschien was het iets dat hoe dan ook zou zijn gebeurd.

De politiek in Servië is niet rechtlijnig. In april 2022 werden algemene verkiezingen gehouden, maar pas eind augustus werden coalitieakkoorden gesloten en kon een regering worden gevormd. Daardoor is er een politiek vacuüm ontstaan op een moment dat Servië steeds meer gepolariseerd lijkt. Spanningen over de onafhankelijkheid van Kosovo zijn een ander pijnpunt voor een land dat moeite lijkt te hebben om zijn verleden en zijn toekomst met elkaar te verzoenen.

"Ik zie jullie zaterdag op straat!" riep een jonge homoseksuele demonstrant, toen Brnabić haar toespraak afsloot.

Pride is een protest, en dat zien we deze week in Belgrado met EuroPride in actie.

Volg Gareth Johnson op Twitter

Categorieën

nl_BEDutch