Orthodoxe kerk roept op tot aanvallen op LGBTQ-mensen in aanloop naar EuroPride in Belgrado

Lokale media melden dat een bisschop van de Servisch-orthodoxe kerk kritiek te verduren krijgt nadat hij lijkt op te roepen tot gewapende aanvallen op de EuroPride evenement dat in september in Belgrado zal worden gehouden.

Bisschop Nikanor Bogunović van Banat heeft naar verluidt gezegd dat hij alle deelnemers aan EuroPride zou "vervloeken". Videobeelden van de bisschop die de uitspraken doet in een preek voor zijn kerk zijn op YouTube geplaatst.

Volgens berichten in de media beweerde de bisschop dat LGBTQ-mensen "naar Belgrado zouden komen en de stad Belgrado, de heilige Servische stad, zouden onteren en ontheiligen".

Naar verluidt zei hij verder dat: "Ik zal iedereen vervloeken die zoiets organiseert en eraan deelneemt. Zoveel kan ik doen. Als ik een wapen had, zou ik het gebruiken, ik zou dat geweld gebruiken, als ik het maar had, maar dat heb ik niet."

Naarmate het EuroPride-evenement dichterbij komt, kunnen we verwachten dat de homofobe retoriek zal blijven toenemen.

"Diepe ongelijkheid en discriminatie van de LGBTQIA+-gemeenschap in de Westelijke Balkan maken EuroPride in Belgrado tot een keerpunt in de regio," aldus Marko Mihailović, een van de coördinatoren van de EuroPride. "Dit evenement zal de gemeenschap van LGBTQIA+ activisten de kracht geven om hun strijd voort te zetten, en zal hen een welverdiend gevoel van validatie geven voor hun strijd tot nu toe."

"EuroPride is een kans voor mensen uit heel Europa om hun solidariteit te tonen met de LGBTQIA+-gemeenschap van de Westelijke Balkan en hen te steunen in hun lange strijd voor gelijkheid, tolerantie en mensenrechten, die twee decennia geleden begon met de eerste Pride die in 2001 in Belgrado werd gehouden", voegde Mihailović eraan toe.

Het EuroPride-evenement in Belgrado zal ook een grote mensenrechtenconferentie omvatten.

"Onze conferentie zal gerenommeerde deskundigen op het gebied van de mensenrechten bijeenbrengen," verklaarde Goran Miletic - een van de coördinatoren van EuroPride. "De conferentie wil een dialoog op gang brengen met de belanghebbenden, lokale en internationale politici en besluitvormers over hoe zij kunnen bijdragen tot de versterking van gelijkheid en rechtvaardigheid voor de LGBTQIA+-gemeenschap in de regio van de Westelijke Balkan. Daarnaast zal de conferentie door middel van diverse workshops, panels, lezingen en andere capaciteitsopbouwende evenementen dienen als een forum voor discussie en netwerken."

Meer informatie over EuroPride

Categorieën

nl_BEDutch