Europese Lesbische Conferentie eist actie van de EU om toenemende homofobie aan te pakken

Het huidige politieke klimaat in Midden-Europa blijkt elke dag moeilijker te zijn voor LGBTIQ-gemeenschappen.

Terwijl de ontwikkelingen in landen als Hongarije, Polen en Servië de voorpagina's haalden, blijven LGBTQ-mensen in heel Europa getuige van en ervaring hebben met systemische homofobie.

Tegen deze achtergrond telt de Euro-Centraal-Aziatische Lesbische Gemeenschap - EL*C - af naar haar derde grote conferentie, die zal worden gehouden in Boedapest van 29 september tot 1 oktober.

Boedapest werd gekozen als locatie voor de conferentie om blijk te geven van solidariteit met lesbiennes in Hongarije die te maken hebben met de anti-gender backlash en de anti-LGBTQ-maatregelen van de regering Orban.

"We hebben een regering nodig die de vrijheid van LGBTI-mensen beschermt...", aldus Gwendoline Delbos-Corfield, lid van het Europees Parlement. "Hongarije is vandaag een plaats waar je je onzeker voelt als je weet wat de leiding van dit land zegt over LGBTI-mensen, en dit is een enorm probleem. In de ogen van de Hongaarse regering is er vandaag een weigering van elke diversiteit."

Delbos-Corfield sprak op een persconferentie in Brussel, die door EL*C was georganiseerd om de doelstellingen van de komende conferentie onder de aandacht te brengen.

De Europese Lesbische Conferentie in Boedapest wordt mede georganiseerd door EL*C samen met de Hongaarse organisaties Labrisz Lesbian Association, en qLit.

De conferentie omvat presentaties, paneldiscussies, workshops en een Dyke March. De bedoeling van de Dyke March, en van de conferentie in het algemeen, is om de regering in Hongarije een krachtige boodschap te sturen dat lesbiennes zich verzetten.

"EL*C is voor ons een zeer belangrijke speler op het snijvlak van feministische en LGBTI-strijd en hun werk sinds 2017 heeft dat op zo veel manieren laten zien. Er zullen zeer belangrijke onderwerpen aan de orde komen en we zullen politiek lesbisch activisme en projecten kunnen vieren...", aldus Malin Anna Björk, lid van het Europees Parlement, sprekend op de persconferentie. "We zien hoe extreem-rechts en rechtse conservatieven op een vrij botte manier LGBTI-rechten, lesbische rechten en vrouwenrechten aanvallen in het Europees Parlement en in bepaalde lidstaten, dus het is steeds belangrijker dat we samen een bondgenootschap vormen en dat we ons verzetten, dat we opkomen voor mensenrechten, democratie en opkomen voor ieders veiligheid."

"De conferentie zal voor ons allen een empowering moment zijn, de gelegenheid om lesbische levens, onze prestaties, onze krachten te vieren en de meervoudige en intersectionele discriminatie aan de kaak te stellen waarmee lesbiennes uit heel Europa, Centraal-Azië en de wereld geconfronteerd worden en de manieren waarop we bestaan en ons verzetten..." voegde Ilaria Todde, Advocacy and Research lead voor EL*C, toe. "Het wordt een feest, een sterk moment van steun voor onze vrienden en collega's in Hongarije en voor de lesbiennes uit Oekraïne, de vluchtelingen die ELC in de afgelopen 7 maanden heeft gesteund."

Meer informatie over de Europese Lesbische Conferentie

De persconferentie van EL*C werd gesteund door ELMA - de Europese LGBTQIA+-mediavereniging

Categorieën

nl_BEDutch