Massimadi Festival - films om het gesprek op gang te brengen.

De Massimadi Festival vindt plaats in Cinema Nova op 14 en 15 oktober.

Het festival toont films en kunst die de LGBTQ-ervaring van mensen uit Afrika en de diaspora onderzoeken.

Ik sprak met Landry Fogaing voor een blik achter de schermen van het evenement van dit jaar.

"Ik hoorde voor het eerst van Massimadi in 2018 - dat was ook de eerste keer dat ik het festival bezocht..." legt Landry uit. "In die editie zag ik een film die me aansprak - die heette Vibrancy of Silence van Marthe Djilo Kamga. Het sprak me aan omdat er een vertrouwdheid was, dingen die ik herkende. Ik had - voor het eerst in tien jaar sinds ik hier in België woon - het gevoel dat ik mezelf kon herkennen. Dat bracht me ertoe om deel uit te maken van de festivalorganisatie, zodat ik zoveel mogelijk kon bijdragen."

Dit is de 8e editie van Massimadi. Het werd voor het laatst gehouden in maart 2020, maar dat evenement werd verstoord door het begin van Covid-19. De gedwongen reflectie van de Covid-afsluiting heeft enkele veranderingen teweeggebracht nu het festival is teruggekeerd.

"De pandemie heeft de festivalorganisatie op persoonlijk vlak getroffen..." legt Landry uit. "We verloren iemand in onze groep, een steunpilaar, iemand die er al sinds 2013 bij was. Dat alles, gekoppeld aan onze individuele persoonlijke worstelingen, had uiteraard een impact op de mentale gezondheid van ieder van ons. Dat leidde ertoe dat een aantal mensen de organiserende groep verlieten, terwijl een klein aantal besloot te blijven."

"Ook moest het festival de ervaring van zwarte queer mensen nog beter dienen - het festival moest dichter bij onze lokale realiteit staan."

"We weten dat de pandemie sommigen van ons die toch al het meest kwetsbaar waren - degenen onder ons zonder baan, zonder vast inkomen, zonder 'papieren', sekswerkers of degenen die zich geen therapie konden veroorloven - sterk heeft verzwakt."

"Op basis van mijn ervaring als zwarte homo die in België woont, hebben we gezien dat veel van de netwerken die we hadden, zijn uitgedund en sommige zijn verdwenen. Voor velen van ons zijn die informele netwerken echt belangrijk om ons te helpen overleven."

"Wat we dit jaar, en voor de komende jaren, proberen te doen is die ervaringen van onze gemeenschap in het festival te brengen. Het gaat niet meer alleen om films en kunstwerken, het moet gaan om gesprekken, uitwisseling, overdracht, leren, toevlucht en - hopelijk - hoop, transitie en transformatie."

"In het festival van dit jaar creëren we een ruimte genaamd Palaba Corna. Het idee is om gesprekken te voeren met kunstenaars maar ook met het publiek over allerlei thema's. We werken aan manieren om het publiek te betrekken bij het opbouwen van dit alles met ons."

"In sommige opzichten wordt de kunst slechts een excuus om het gesprek op gang te brengen."

Steun het Massimadi Festival

Meer informatie over het Massimadi Festival

Categorieën

nl_BEDutch