BAD: een voortdurend evoluerende verzameling queer en feministische ruimtes en plaatsen in Brussel

Hoofdbeeld: De opname van aflevering drie van BAD radio met als gasten Joëlle Sambi en Yasmine Dammak (Not Your Techno) bij BNA-BBOT.

BAD (voor Brussels Almanack Dykes) is een poging om zoveel mogelijk queer en feministische plaatsen of evenementen te verzamelen in één online kaart die voor iedereen toegankelijk is. BAD wil niet alleen huidige ruimtes of toekomstige evenementen tonen, maar navigeert ook tussen generaties en tijdlijnen.

Ik interviewde Jessica Gysel en Mara Ittel om het project, hun nieuwe podcast en de officiële release party te bespreken. die plaatsvindt op 3 december in The Crazy Circle....

Wat is BAD Brussels en hoe is het project begonnen?

Mara: BAD is een website om queer en feministische plekken in Brussel te verzamelen en is vooral gericht op de lesbische, trans, biseksuele en feministische scenes, waarbij evenementen worden gepromoot die nu plaatsvinden maar ook ruimtes die bijvoorbeeld in het verleden hebben bestaan.

Het begon eigenlijk omdat ik Jessica hielp deze "Meisjes Hart Brussel" weekends, en tijdens een van de laatste edities gingen we naar de "Pink Screens festival", ging toen eten bij "Super Fourchette", ging op een lesbische stadstour met Marian Lens en dus dachten we dat het leuk zou zijn om een ruimte online te hebben om al die plaatsen waar we geweest zijn te verzamelen en zo ontstond BAD Brussels. We hebben samen met Mia Melvaer, Loraine Furter, Loriane Panel en Roxanne Maillet een website gemaakt die nu ongeveer een jaar geleden werd gelanceerd, tijdens de "Lesbiennale".

Jessica: Covid heeft ons ook echt omver geduwd omdat we het "Girls Heart Brussels" project moesten stopzetten, maar het is door het organiseren van die weekends dat we al deze plaatsen hebben leren kennen, we bezochten sommige ervan met de groep, we werkten met hen samen en we realiseerden ons dat er een echt gebrek was aan een plaats online waar mensen al deze bronnen konden vinden. Jarenlang heeft Visit.Brussels ook een gay/LGBT-kaart van Brussel gemaakt, maar er was geen echte interesse om al deze plaatsen toe te voegen, ze waren meer gericht op homobars of cis-male ruimtes, evenementen, enz. Dus ik denk dat de sluiting een echte kans was om aan dat idee te werken.

Hoe en waarom is het belangrijk voor de queer en feministische gemeenschappen dat al deze ruimtes online worden opgesomd en duidelijk geïdentificeerd?

Jessica: Toen we onze tweede editie van "Moeders & Dochters" in 2018 bij het Sint-Katelijneplein hadden we een tentoonstelling genaamd BAL (Brussels Almanack Lesbian) en voor dat project deden we veel onderzoek naar de geschiedenis van queerplekken in Brussel, we interviewden mensen die in de jaren 80, 70 en zelfs in de jaren 60 LGBTQ+-ruimtes creëerden. Ik denk dat dat ons in zekere zin naar BAD heeft geleid en de website was de perfecte gelegenheid om al die ruimtes online in kaart te brengen, want er is natuurlijk veel informatie over die plekken beschikbaar, maar die zit allemaal in archieven en aangezien wij al het werk al hadden gedaan, alle gegevens, beelden enz. hadden verzameld, was het vrij eenvoudig om alles samen op een website te zetten. Het hoofdidee van BAD is om informatie uit het verleden, het heden en de toekomst te verzamelen, zodat mensen door naar de kaart te kijken in zekere zin gaan fantaseren over wat voor ruimtes er nog zouden kunnen ontstaan. En wat interessant is om te zien, is dat er in de afgelopen vijf jaar zoveel nieuwe ruimtes zijn bijgekomen die niet per se bars of clubs zijn, maar wel een soort gemeenschap en ruimtes waar mensen kunnen rondhangen.

Mara: Ja, ik denk dat dat ook is wat we proberen te doen met de website, het gaat niet alleen om de bars die een vaste plek hebben maar ook om het belichten van al die collectieven en organisaties die meer niche zijn en die je niet zou kennen als je geen deel uitmaakt van die specifieke scene bijvoorbeeld. Daarom vind je ze op onze website allemaal verzameld op één plek.

Jessica: En wat voor ons ook belangrijk is met de website, is de lay-out. De indeling is bijvoorbeeld heel anders dan andere toeristische websites en ik denk dat dat iets is dat ook echt de vibe van een gemeenschap laat zien.

Je bent onlangs begonnen met BAD Radio - de podcast. Hoe ben je op dit idee gekomen?

Mara: Voorlopig is BAD vooral een website, maar we wilden ook de stemmen horen van de mensen die achter deze plekken zitten, we wilden een discussie op gang brengen en mensen samenbrengen. In elke podcast hebben we korte fragmenten van oude interviews en radioprogramma's, dus dat was ook een andere manier om met deze archieven te werken. We gingen bijvoorbeeld naar dit centrum voor vrouwengeschiedenis genaamd "AVG Carhif" waar we oude cassettebandjes vonden van radioprogramma's uit de jaren 80 of 70 die ook erg leuk waren om mee te werken omdat we oude discussies die ze toen voerden konden doornemen en we korte fragmenten oppikten waarvan we vonden dat het onderwerpen waren die we nu in een podcast wilden bespreken. Alle drie de afleveringen hebben verschillende thema's: "a space for pleasure", "a space for style" en "a space for future hopes", maar ze gaan allemaal op de een of andere manier over queer spaces in relatie tot deze onderwerpen. Telkens nodigden we andere mensen uit die volgens ons ervaring hebben met deze onderwerpen, er iets rond hebben gecreëerd of er een interessante mening over hebben. In "a space for style", bijvoorbeeld, ging het over queer codes en stijlen, omdat dat iets is dat op de een of andere manier nog steeds erg aanwezig is in queer spaces, en op sommige manieren kan dat heel leuk zijn, maar op andere manieren kan het ook uitsluitend werken.

Jessica: Ik wil ook vermelden dat we financiering hebben gekregen van "gelijk.brussels" om de podcast serieus te maken zodat we het budget hadden om drie afleveringen te maken en we gaan de officiële release party houden op 3 december bij The Crazy Circle. Het ding is dat de podcast format is soort van vergelijkbaar met hoe we werken met archieven op de website, dus zoals Mara net uitgelegd hadden we verschillende geluidsfragmenten uit het verleden en van nu en voor elke podcast nodigden we verschillende mensen uit om deze onderwerpen te bespreken, we luisterden naar deze archieven fragmenten en ze waren echt als de rode draad door de podcast.

Wat zijn uw toekomstige doelstellingen met BAD Brussels?

Mara: Naast de website zijn we onlangs begonnen met de BAD-agenda die we doen via Instagram. Het gaat vooral om het delen van alle evenementen die in Brussel plaatsvinden, georganiseerd door collectieven die al deel uitmaken van de website of die er op de een of andere manier mee verbonden zijn. Het doel is om een manier te creëren waarop mensen kunnen zien wat er elk weekend gebeurt, en ik denk dat het via Instagram meer mensen bereikt dan wanneer het alleen op de website zou staan.

Wat de online kaart betreft, hebben we onlangs de vragenlijsten aangepast die we naar collectieven/ruimten sturen om hen te vragen naar de toegankelijkheid van hun ruimten, omdat dat voor ons ook iets heel belangrijks is om rekening mee te houden.fatfriendly.be" van de non-profit organisatie "Fat Friendly" dus dat is ook een heel interessante bron voor ons.

Jessica: In het najaar van 2021 hadden we de kans om een presentatie van het BAD-project te organiseren in MuntPunt in Brussel, waar we mensen uitnodigden om te discussiëren over de website, we keken ook naar plaatsen die ontbraken op de kaart, we bespraken bepaalde beleidslijnen over wat we openbaar maken en wat niet, welke hashtags we moeten gebruiken, enz. Het was echt leuk en verrijkend om dat te doen en ik denk dat we dat vaker zouden moeten organiseren, maar het is allemaal een kwestie van financiering, middelen en tijd. Onze toekomstige doelstellingen zijn dus om de website en de agenda zo veel mogelijk te blijven updaten en we zoeken daarvoor nieuwe financiering. En laten we eens kijken, misschien gaan we door met de podcast, we hebben ook nieuwe ideeën voor de website in ons achterhoofd... Maar ik heb het gevoel dat we nu op een goede plek zitten en we willen zeker blijven groeien, het up-to-date houden, altijd nieuwe plaatsen toevoegen en het actief houden.

Als je wilt bijdragen aan de website/een berichtje, een plek of informatie over een evenement wilt toevoegen kun je schrijven naar Hello@bad.brussels of ze aanschrijven op Instagram: @bad.brussels.

Mis de officiële release party van de BAD podcast niet op zaterdag 3 december bij The Crazy Circle. Gedurende het hele weekend kunt u deze drie afleveringen ook beluisteren op Radio Vacarme.

Categorieën

nl_BEDutch