Belligerency nodigt u allen uit om deel te nemen aan de Propaganda 

De naam betekent "staat van oorlog", dat zegt veel over Belligentie's kunst en werk. Verschillende etnische achtergronden in de schijnwerpers zetten in plaats van die welke we gewend zijn te zien in West-Europa is het idee. Dragshows, podcasts, toneelstukken, radioshows en collectieven zijn de gebruikte media. 

Laten we het bespreken met Sergejs aka Belligerency.

Vertel ons iets over jezelf. Wat is je reis geweest?

Mijn naam is Sergejs Mikaeljans, en mijn artiestennaam is Belligerency. Ik ben een drag artiest, danser, performer en artistiek coördinator. Belligerency betekent "de staat van oorlog" en het geeft vrij goed mijn drag en algemene inspiratie weer wanneer ik optreed. Belligerency is de ultieme, de meest intense versie van Sergejs. Met mijn drag kan ik de grenzen van het fysieke lichaam trotseren en mijn vrouwelijkheid en mannelijkheid op een fysieke, onmiskenbare en zichtbare manier tot uitdrukking brengen.

Ik ben de voorzitter van de Collectief Les Bastards, een non-profit ten dienste van de queer gemeenschap in België, medeoprichter en belangrijkste medeorganisator van de drag & queer show Propagandade co-host van de Queer Mongering podcast en een queer activist. Overdag kun je me soms zien rondlopen in de Europese wijk in Brussel om saai maar nuttig eurocratenwerk te doen. Ik heb tenslotte niet voor niets twee masterdiploma's gehaald.

Etnisch gezien ben ik nogal een mix. Ik ben deels Lets, deels Armeens en kom uit een familie van mensen die nooit in hun geboorteplaats zijn gebleven. Ik heb de botsing van culturen altijd in mijn hart gevoeld, omdat de Letse en Armeense manier van zijn nogal polair zijn. Toen ik volwassen werd, vond ik schoonheid in dit paradoxale verschil tussen mijn twee etniciteiten, maar als jong kind had ik moeite om de kalmte, sereniteit en vastberadenheid van mijn Letse kant en het vurige karakter van mijn "Armeensheid" te combineren.

Armeens en homo zijn is niet gemakkelijk. Armeens zijn en een queer performer wiens werk te zien en beschikbaar is met de klik van een muis is een nog grotere uitdaging. Ik ben gestopt met het tellen van de doodsbedreigingen die ik online kreeg omdat ik een drag queen ben met 50% Armeens DNA in het bloed. Die bedreigingen kwamen zelfs van leden van mijn eigen familie. Bovendien ben je als Armeen die niet in Armenië woont een doelwit voor xenofoben en racisten. Zo vaak stelden mijn Letse landgenoten mijn Kaukasische trekken en mijn donkere haar in vraag. Sommigen scheldden me uit. Daarom was ik er helemaal klaar voor om deze flauwe balorige xenofobie te ervaren die in België gebruikelijk is. Hier word ik neergekeken als iemand uit Oost-Europa en West-Azië, maar zonder die regelrechte agressieve behandeling die ik in Oost-Europa heb meegemaakt. Xenofoben zitten hier altijd onder de vermomming van een neerbuigende glimlach.

Ik heb gewoond in Letland, Rusland, China en nu België. Als je Rusland en China hoort, zou je gekscherend kunnen zeggen dat ik te veel van dictaturen hou. Dat is niet helemaal waar, maar wonen op plaatsen die moeilijk zijn voor queer people, of eigenlijk gewoon voor mensen, heeft me veel veerkracht geleerd en ik ben dankbaar dat ik die ervaringen heb opgedaan.

Wat zijn uw huidige of toekomstige projecten?

Ik heb het geluk dat ik het tegenwoordig behoorlijk druk heb. Ik ga niet liegen, dit voelt geweldig na de twee jaar van artistieke stagnatie die velen hebben meegemaakt tijdens de pandemie.

In augustus 2022, begon ik mijn eigen drag en queer show genaamd Propaganda samen met mijn drag zuster Krasna. We hebben ook een van mijn goede vrienden aangetrokken, de Belgisch-Albanese singer-songwriter Koning Kovaci als onze vaste DJ en medeorganisator. We hebben al lang het gevoel dat queer shows in West-Europa ons als mensen met verschillende etnische achtergronden niet volledig vertegenwoordigen. Daarom besloten we een show te creëren die gemarginaliseerde en uitgewiste queerness, en de LGBTQIA+ gemeenschap in Oost- & Zuid-Europa en West-Azië in de schijnwerpers zet. De eerste editie van Propaganda vond plaats op 20 augustus 2022 en was een groot succes. De volgende vindt plaats op 15 oktober in Brussel, en vanaf dan eens in de twee maanden.

Met King Kovaci hebben we ook een eigen project, een podcast & radioshow (over queer & feministische radio Vacarmegenaamd Queer Mongering. In deze podcast verkennen we onderwerpen variërend van queer identiteiten en etnische achtergronden tot mode, performance kunst en nog veel meer, allemaal vanuit queer oogpunt. En het is grappig. De podcast is beschikbaar op Spotify, je kunt hem nu streamen!

Bovendien hebben we met Collectif Les Bastards een lange weg afgelegd. Als voorzitter ben ik erg blij om ons collectief en zijn leden te zien bloeien. Een jaar geleden hebben we ons vlaggenschipproject afgerond - een queer theaterstuk genaamd 'Hurler à la mer' dat ik met veel plezier heb geproduceerd, gedanst en geacteerd. We hebben het nieuwe concept in Luik, genaamd La Transpedegouinesdat is een beweging en evenement voor homo's om contacten te leggen en vriendschappen te sluiten. We hebben ook de allereerste inclusieve Luikse Pride mede georganiseerd. In de hoofdstad is er misschien weinig behoefte aan een dergelijk project, maar geloof me, mensen buiten Brussel en misschien Antwerpen en Gent, missen veiliger ruimtes om samen te komen. Ten slotte hebben we een reeks voorstellingen gelanceerd onder de naam Reveriede volgende zal plaatsvinden tijdens Museum Night Fever 2022 aan de Design Museum Brussel op 22 oktober.

Daarnaast maak ik deel uit van het nieuwe Brusselse concept genaamd Sleep Brunch Bxl op Brasserie Surréaliste. Ik ben erg enthousiast om de kunst van drag, en queer performance in het algemeen, te tonen aan een nieuw publiek, en overdag.

Dit is alles waar ik nu over kan praten, maar er zijn een paar nieuwe projecten in de maak, dus stay tuned (ik zeg dat niet graag, maar ach haha).

Wat betekent het voor u om deel uit te maken van de Brusselse queer gemeenschap?

Het betekent echt veel voor me. Je kunt je voorstellen dat ik, voordat ik naar Brussel verhuisde, nooit de kans heb gehad om vrij en onvoorwaardelijk mezelf te zijn in het openbaar zonder mezelf in gevaar te brengen. Ik zeg niet dat we hier allemaal veilig zijn, maar wat ik probeer te zeggen is dat ik me hier veiliger voel dan in elk ander land waar ik eerder heb gewoond.

Ik moet zeggen dat ik in de vijf jaar dat ik in Brussel woon, de queer gemeenschap van deze stad steeds meer heb zien verenigen. Toen ik hier kwam, was ze nogal versnipperd, met slechts een paar kleine queer vriendengroepen en het leger van homo's en homo's die rondzwermden. Nu trekken wij, de homo's, allemaal met elkaar op en delen met elkaar. Hiervoor wil ik queer initiatieven en gelegenheden bedanken die zich op onze gemeenschap richten. Eén daarvan is de agendamijn favoriete bar in de stad die speciaal bedoeld is voor homo's.

Wat zijn je queer invloeden?

Ik denk dat veel mensen van mijn generatie bij hun queer invloeden in de eerste plaats zullen denken aan ally diva's als Madonna, Roisin Murphy, Florence and the Machine, Goldfrapp. Het werk van deze artiesten had een prachtig vleugje queerness ten opzichte van de rest van de industrie in tijden dat nauwelijks een paar queer artiesten erin slaagden uit de moodboards naar de mainstream te komen.

Ik speel al van jongs af aan in plaatselijke theaterclubs, en op de een of andere manier waren de rollen van schurken artistiek gezien het meest interessant voor mij. En dat is volkomen logisch, want door de decennia heen zijn de meeste schurken in de moderne cultuur queer-gecodeerd. Denk aan Scar in Lion King of Ursula in Little Mermaid. Ik was verliefd op die schurken. Ze waren zo charismatisch, zo stijlvol... zo ik.

Toen ik in Rusland woonde, was mijn belangrijkste queer uitlaatklep de ballroomgemeenschap. Hoe problematisch de Russische ballroomwereld ook is, iemand van West-Aziatische afkomst zoals ik kon zich er echt thuis voelen omdat niemand me veroordeelde omdat ik niet blank of Slavisch genoeg was.

Ik heb veel waardering voor Armeense en Letse queer artiesten, die ondanks voortdurende agressie hun kunst bedrijven en daar onverholen over zijn. Om er een paar te noemen, de drag performer Anoush Ella uit Toronto, hedendaagse kunstenaar Mischa Badasyan uit Berlijn, drag performer Boi Toi Roi uit Riga. De lijst kan behoorlijk lang worden.

De laatste tijd heb ik veel opgetreden op Oekraïense muziek. Ik kan niet zeggen dat Oekraïense muzikanten mijn queer invloed zijn, maar er is daar zeker iets aan de hand.

Welke Brusselse queer initiatieven vindt u leuk?

De Brusselse queer scene is zo groot en divers geworden, daar ben ik heel blij om. Het is zo'n drastisch verschil met enkele jaren geleden, toen er slechts enkele initiatieven waren. Eerst en vooral wil ik de aandacht vestigen op mijn "drag-collega's", die hun collectieven en shows in de stad hebben gelanceerd, bv. Afspelen door Deken La Goulue, Crashtest door Samantha Ruffskin, Alleen de tip. door Bel me Brenda.Drag king/queer collectief La Barakaking, Queer up the Stage door Sandra van de Kamp en Patrick Figure, Queeriosity door La VeuveCrown Me, Bitch door Daisy Superbitch en de agenda, Familieportretenzovoort. Zoals u ziet, is de lijst vrij lang!

Er is een nieuw queer fotografie tijdschrift genaamd Full Love Mag door Alix en Louka. Leeuw Ascendant Connasse, Kleverig eten en Maigre Serpent maken een prachtige queer kalender voor 2023 waar ik niet op kan wachten. Er is Queer World, het initiatief dat onderzoek doet naar steden op basis van gedeelde ervaringen van queer mensen. Er is een LGBTQIA+ en feministische queer vereniging Vulcana. Er is zoveel te bespreken, dat we waarschijnlijk tijd te kort komen.

Ik hoop alleen dat er wat meer initiatieven komen die SWANA queer mensen in Brussel centreren.

Tot slot wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om uw lezers te informeren dat Azerbeidzjan in september 2022 is begonnen met een regelrechte invasie van Armenië, en dat veel Armeense mensen, met name homo's, gevaar lopen te worden vermoord. Ik wil u aanmoedigen om u zoveel mogelijk te informeren over de oorlogsmisdaden van Azerbeidzjan en dit onder de aandacht te brengen van uw vrienden, gekozen familie en lokale politieke vertegenwoordigers.

Categorieën

nl_BEDutch