De grappige nepstemming van Fanny Ruwet

Fanny Ruwethaar komedie is zo grappig en we houden ervan. Ze gebruikt de gekheid op het podium om ons aan het lachen te maken in haar one woman showBon anniversaire Jean' en het werkt zo goed. U kunt haar elke week op France Inter beluisteren in haar 'Drôle d'humeur' maar ook in haar podcast 'Les gens qui doutentwaarin ze kunstenaars interviewt over hun mislukkingen en worstelingen met humor.

De volgende datum voor "Bon anniversaire Jean" in Brussel zal 21 januari zijn op Théâtre Vaudeville.

We hebben met Fanny gesproken over haar werk en opvattingen over alle queer dingen.

Vertel ons iets over jezelf. Wat is je reis geweest?

Ook al ben ik pas 28, het is een lange rit. Ik begon op Pure (RTBF), een nationaal muziek radiostation toen ik nog studeerde. Ik denk dat ik ongeveer 21 jaar oud was. Ik presenteerde 3 of 4 verschillende shows gedurende 5 jaar. Toen ik eenmaal mijn communicatie diploma had, begon ik als PR en ik haatte het. Ik had geen idee wat te doen met mijn leven, dus probeerde ik comedy bij een open mic bij Kings of Comedy Clubgewoon voor de lol. Mijn set was niet goed, maar niet zo slecht, dus probeerde ik het een tweede keer. Toen een derde keer. En na een jaar realiseerde ik me dat ik mijn huur betaalde dankzij grappen, dus stopte ik met mijn parttime baan en concentreerde me op comedy. Ik had al snel een show van een uur, die ik ging spelen in België, toen in Parijs. Ik speelde in Montreux Festival in 2019 en werd door de Franse nummer 1 radio France Inter gevraagd om hun wekelijkse team te versterken. Sindsdien heb ik veel nieuwe dingen geprobeerd: acteren, fictie schrijven, enz.

Wat zijn uw huidige of toekomstige projecten?

Ik ben nog steeds op tournee met mijn show Bon Anniversaire Jean, die ik speel in Frankrijk, België, Canada, Zwitserland,... tot januari 2023. Ik maak al 3 jaar grappen op France Inter.

Ik heb een korte film geschreven over onbeantwoorde liefde tussen twee meisjes, die we dit najaar in Parijs gaan opnemen met Iconoclast. Het is het eerste wat ik ooit zal regisseren, ik ben erg opgewonden. We hebben een geweldig team en cast, ik zou niet trotser kunnen zijn.  

Ik heb het er nooit echt over gehad in een interview, maar omdat het in het Engels is, zal mijn moeder het niet lezen: Ik heb een roman geschreven die uitkomt in april 2023. Het gaat over een jongen die ik als tienermeisje op internet heb ontmoet en die verdwenen is. Maar tussen de regels door gaat het meer over depressie, verdriet en proberen van jezelf te houden. 

Wat zijn je queer invloeden?

Toen ik een tienermeisje was, was ik zo verliefd op Jennifer Ayache (zangeres van Superbus), die altijd vaag is geweest over haar geaardheid, en mijn favoriete film was 'Imagine Me and You, met Piper Perabo in de hoofdrol. Ik denk dat het de eerste keer was dat ik een liefdesverhaal zag tussen twee vrouwen.

Tegenwoordig hou ik meer van Céline Sciamma (uiteraard groot fan van Portret van een dame in brand) en alles wat Adèle Haenel doet.

En ik ben al mijn hele leven gek op Coeur de Pirate. Ik was zo blij toen ze uit de kast kwam, want ik kon me al vinden in veel van haar teksten en de queerness maakte dat ik me nog beter begrepen voelde.

Welke Brusselse queer initiatieven vindt u leuk?

Ik heb elk jaar veel plezier op de Pride en ga af en toe naar dragshows.

Ik speel vaak in Cabaret Mademoiselle dankzij het stand-up collectief Wat het plezier. Er is daar elke twee weken een show, gepresenteerd door mijn geweldige komische vriend... Dena. Ik hou echt van die plaats. De mensen zijn altijd zo aardig en warm.

Categorieën

nl_BEDutch