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

Hoe gaat u Valentijnsdag vieren?

Als je een relatie hebt, brengt Valentijnsdag meestal een zekere druk met zich mee om een romantisch gebaar te maken of op zijn minst wat tijd met elkaar door te brengen.

Dit jaar valt Valentijnsdag - 14 februari - op een dinsdag.

Misschien heeft u moeite met het bedenken van opties om romantisch te worden op een dinsdagavond - romantiek is niet altijd gemakkelijk - maar wij zijn er om u te helpen.

Wat is Valentijnsdag?

Valentijnsdag is niet nieuw. Het begon als een feestdag voor een gemartelde heilige - het feest van Sint Valentijn werd formeel opgenomen in de kalender van de christelijke kerk in 496 na Christus, ongeveer 200 jaar nadat Sint Valentijn van Rome aan zijn vroegtijdige einde was gekomen.

Hoewel er in de jaren daarna verwijzingen zijn naar romantiek en relaties in verband met Sint Valentijn, waren het de mannen en vrouwen van het 18e-eeuwse Engeland die de romantische aspecten van het feest van Sint Valentijn het duidelijkst verwoordden. Rijke mensen met tijd over stuurden bloemen en geschenken naar de objecten van hun genegenheid.

Tegen het midden van de 19e eeuw werden Valentijnskaarten in massa geproduceerd. Het kapitalisme begon, en hier zijn we dan.

Hoe queer is Valentijnsdag?

Er is geen officieel queer regelboek of overlevingsgids voor Valentijnsdag.

Als we kijken naar de geschiedenis van LGBTQ, dan zien we dat de Mattachine Society van de jaren '50 en '60 voorstander was van assimilatie - queer mensen zouden hun liefde net als iedereen moeten kunnen vieren. De tegenculturele bewegingen van de jaren 70 waren echter wat radicaler in hun aanpak om de status quo uit te dagen - de vroege leiders van de homobevrijdingsbeweging zouden Valentijnsdag waarschijnlijk hebben gezien als een heteronormatieve constructie.

Maar in een wereld die het huwelijk heeft omarmd, is het vrij duidelijk dat homo's niet immuun zijn voor de aantrekkingskracht van liefdesverklaringen en -demonstraties in al hun vormen.

Hoe vier je Valentijnsdag?

Als je kiest voor Valentijnsdag, hebben we een snelle brainstorm gedaan van mogelijke opties om je te helpen de wereld te laten zien hoe je de liefde viert.

 • Inchecken in een hotel voor de nacht.
 • Dineren in een chique restaurant.
 • Maak een mooie wandeling en stop onderweg voor een cocktail of drie.
 • Verwarm de massageolie en wrijf elkaar in.
 • Giet chocolade over elkaar en laat jullie tongen het woord doen.
 • Samen koken - tastbare dingen zoals knoedels, pasta of brood maken.
 • Vul het bad en maak het speciaal met een badbom, kaarsen en wat champagne.
 • Nodig een single vriend uit voor een triootje.
 • Houd een filmavond - categorie is romantiek.
 • Film een sekstape.
 • Kijk wat er in het theater te zien is.
 • Bestel afhaalmaaltijden en negeer Valentijnsdag helemaal.

Categorieën

nl_BEDutch