Leeuw Ascendant Connasse, Mode voor de queer en queens

Matteo alias Leeuw Ascendant Connasse is een modeontwerper die looks creëert voor onze Belgische en Brusselse queer iconen. Onlangs hebben we hun werk kunnen zien op de catwalk van Drag Race België. Maar niet alleen! Laten we de tijd nemen om te chatten en meer te weten te komen over deze ongelooflijk getalenteerde persoon.

Vertel ons iets over jezelf. Wat is je reis geweest?

Mijn naam is Matteo, ik ben de niet-binaire ontwerper die zich achter Lion ascendant Connasse verbergt. Ik ben opgegroeid in het zuiden van Frankrijk in een zeer artistieke familie. Mijn vader is komiek, mijn moeder is modeontwerpster en mijn grootouders zijn schilders en beeldhouwers. Ik zou mezelf en mijn werk omschrijven als ergens evoluerend tussen een heks en een clown. Ik had het geluk op te groeien in een zeer liefdevolle en ruimdenkende omgeving, mijn ouders moedigden mijn keuzes altijd aan en steunden elke stap die ik zette. Toen ik opgroeide zag ik hoe ze me allebei zo beïnvloed hebben. Ik verdien mijn brood met het maken van outfits voor de draggemeenschap en kostuums voor het theater, wat letterlijk een mix is van de praktijken van mijn beide ouders. Mijn moeder is Zweeds en ik ben erg gehecht aan die roots. Het voelt alsof ik Scandinavisch ben opgevoed, maar toch naar school ging en in Zuid-Frankrijk woonde, twee totaal verschillende levensstijlen. De paradox was dat mij thuis acceptatie en vrijheid werd bijgebracht, maar zodra ik op school was of buiten deze veilige bubbel die mijn familie had gecreëerd, werd ik als een freak behandeld, uitgelachen, gepest en gepest. Zodra ik 18 werd, verliet ik mijn geboortestad voor een jaar in Toulouse en daarna verliet ik Frankrijk definitief voor België. Daar hield ik op me te schamen en voor mezelf te schamen. Na drie jaar in Doornik, verhuisde ik naar Brussel en begon aansluiting te vinden bij de dragscene daar. Ik ontmoette Louis/Cleo Victoire, Arnaud/Athena Sorgelikisen Romain/Saskya Von Fotzen in 2018 en ze vertrouwden meteen op mijn visie en gaven me een kans. Ik begon voor hen te ontwerpen en mijn werk werd steeds zichtbaarder. Tijdens de pandemie bleef ik alleen achter in mijn appartement en begon ik voor mezelf te ontwerpen met wat er nog om me heen lag, oude spijkerstof, gordijnen en rondslingerende stukken stof. Ik kwam weer in contact met mijn esthetiek, ik verliet mijn dagelijkse baan en het is nu meer dan een jaar geleden dat ik mijn eigen bedrijf begon. Ik ben er trots op te kunnen zeggen dat ik mijn droom leef door kleding te maken voor de queer gemeenschap in België.

Wat zijn uw huidige of toekomstige projecten?

Ik creëer al jaren onder Leeuw-Ascendant Connasse, maar dit jaar is het allemaal heel serieus geworden. De overgang van dit af en toe doen naar een fulltime baan was moeilijk, en ik werk nog steeds aan mijn planningsproblemen. Het belangrijkste project waar ik nu aan werk is iets waar ik altijd al van gedroomd heb, namelijk een samenwerkingsproject met 2 van mijn beste vrienden, Pauline (@maigreserpent) die grafisch ontwerper is, en Joachim (@sticky_food) die culinair design studeert aan de Schone Kunsten van Brussel. We sloegen de handen in elkaar om Parapegma te creëren, een kalender geïnspireerd door persoonlijke verhalen of sociale thema's die we onder de aandacht wilden brengen. We eindigden met een reeks foto's die ons deden denken aan enkele verhalen over de cyclus van de natuur en fabels over de seizoenen. We werken momenteel aan het afdrukken en de verkoop ervan. Ik wil beeldmateriaal blijven creëren met mijn zeer getalenteerde partner Alix (@typic.alix), een fotograaf. Alix is heel bemoedigend geweest en heeft me zo geholpen bij het ontwikkelen van mijn esthetiek en ik vind het zo'n voorrecht om samen te creëren en hem/haar aan mijn zijde te hebben. Ik ben ook bezig met het uitbreiden van mijn klantenkring, ik kan samenwerken met mensen die ik al heel lang bewonder, zoals Koning Baxtermaar ik creëer ook voor queer mensen die niet noodzakelijk verbonden zijn met de drag scene, wat me helpt een lijn te ontwikkelen die meer trouw is aan mijn stijl. Ik werk ook steeds meer samen met de theaterwereld, waaronder met Lylybeth Merle op twee van haar projecten, Hippocampe en Lilith, en met Emmanuel Hennebert voor hun soloproject En flânant dans la ville. In het verlengde van mijn werk en met de hulp van mijn vriend Landy, ontwikkel ik momenteel ook mijn website en zou ik graag elke maand beperkte stukken maken die ik online zou kunnen verkopen.

Wat betekent het voor u om deel uit te maken van de Brusselse queer gemeenschap?

Deel uitmaken van deze gemeenschap is zo belangrijk voor mij. Toen ik opgroeide in een klein dorp had ik het heel moeilijk om me met iemand te identificeren en ik heb heel lang geworsteld met het gevoel nergens bij te horen. Hoezeer mijn familie ook accepteerde, ik zag mezelf niet in hen, ik was dat rare kind dat worstelde met zijn identiteit en voelde me altijd een verschoppeling. Nu deel uitmaken van de queer gemeenschap in Brussel is zo lonend. Ik heb vrienden gemaakt en contacten gelegd die ik nooit voor mogelijk had gehouden, en ik heb zoveel gedeeld met mensen die een vergelijkbare jeugd hadden en vergelijkbare ervaringen met opgroeien. Het is echt helend. Het is een gemeenschap die voortdurend groeit en ik kan niet wachten om te zien welke nieuwe projecten er komen, en welke nieuwe concepten er achter de schermen worden gecreëerd. Het is geweldig om er deel van uit te maken, maar ook om het in zekere zin te dienen. Ik ben geïnspireerd door de gemeenschap en mijn werk is het teruggeven, om de makers, de weirdos, de freaks, de drag kings, queens, queers, de comedians, de dansers, en de lijst gaat verder.

Wat zijn je queer invloeden?

Ik vond een grote invloed in het verhaal van Arlequin uit de Commedia Dell'Arte, dat niet per se queer is maar wel resoneert met mijn verhaal. Hij is een flamboyant personage dat voortdurend wordt bespot en wiens hartzeer en beproevingen een oneindige bron van plezier zijn voor zijn publiek. Dit is eigenlijk de verhaallijn van elke queer sidekick in elke film en tv-show. Hij en Pierrot hebben deze ingewikkelde relatie, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en ik hou ervan hun band te verkennen in mijn werk. Ik neem ook graag enkele details uit de modegeschiedenis die minder bekend zijn of direct verband houden met queer people uit het verleden, zoals de strepen bijvoorbeeld. Die werden in de westerse middeleeuwen gebruikt om de verschoppelingen, de prostituees en de freaks te vertegenwoordigen. Tegenwoordig verwerk ik ze graag in mijn werk en maak ik me het motief opnieuw eigen. Voor mij is het een symbool van trots en kracht geworden en ik gebruik het als eerbetoon. Ik ben ook geïnspireerd door queer cinema, vooral het werk van Gregg Araki, Luca Guadagnino, Jordan Peele, Pedro Almodóvar, John Waters, enz... en queer fotografen als Franz Szony en Emma Wondra. Ik zie veel queerness in die modieuze schurken waarmee we zijn opgegroeid in de films waar we vroeger naar keken. De meeste van hen zijn genderloze wezens die extravagante kleren dragen en superdramatisch doen. Ik herinner me dat ik door hen gefascineerd was, me in zekere zin vertegenwoordigd voelde en vaak op hen wilde lijken. En ik word altijd geïnspireerd door mijn vrienden en gekozen familie natuurlijk, die mij voortdurend inspireren om door te gaan met creëren en mijn droom na te jagen.

Welke Brusselse queer initiatieven vindt u leuk?

Ik ben erg onder de indruk van een homo die een aanklacht indient en serieus wordt genomen. Deken la Goulue heeft gemaakt Afspelen waar ik zo dankbaar voor ben omdat het gaat over queer zijn in openbare ruimtes. La Veuve het creëren van Queeriosity is zo inspirerend en ik heb het gevoel dat elke editie een succes is waarin je iets nieuws ontdekt. Propaganda door Belligentie, Krasnaen Kovaci is ook zeer bewonderenswaardig. Ze hebben deze ruimte gecreëerd om de aandacht te vestigen op uitgewiste queerness en om te praten over hoe het deel uitmaken van de LGBTQIA+ gemeenschap in sommige delen van de wereld nog steeds een gevaar en een bedreiging voor je leven is. Onlangs zag ik Nour en Nickitentoonstelling in That's What X Said Gallery en het is zo inspirerend om queer artiesten te zien investeren in de ruimte die hen gegeven wordt. Ik kijk ook uit naar optredens van mijn goede vriend... Bissi die zijn paaldansvaardigheden ontwikkelt, maar ook enkele feministische en queer-friendly yogalessen in Brussel heeft, een queer initiatief waar ik lang op heb gewacht.

Picture credits : Alix, Flavien, Laura Jay Nethercott, Sticky

Categorieën

nl_BEDutch