Een lesbische bar in Brussel? Je bent op zoek naar The Crazy Circle.

Hoofdbeeld: © Raymond Dakoua

U zult vinden The Crazy Circle in de Koninklijke Prinsstraat - in de wijk Elsene in Brussel.

Ik sprak met Laïla en Axelle voor een update over wat er gebeurt bij The Crazy Circle.

Je lanceerde Crazy Circle in 2019, hoe heeft de locatie zich in die tijd ontwikkeld?

In 2019 namen we een bar over die al bestond - het had een eigen klantenkring en een eigen identiteit.
Het heeft ons veel tijd gekost om de plek te ontwikkelen tot een lesbische-feministische-queer bar en ons doelpubliek aan te trekken.

We hadden niet veel tijd of middelen, dus moesten we alles vrijwel hetzelfde houden - de naam van de bar, de decoraties, het cocktailmenu, en zelfs dezelfde evenementen die ze altijd hadden. We konden alleen beetje bij beetje veranderingen aanbrengen - met vallen en opstaan.

De door Covid vereiste gedwongen sluiting stelde ons in staat een stap terug te doen, ons opnieuw te concentreren op ons oorspronkelijke project en de veranderingen die we wilden doorvoeren te versnellen.

Laila - die erg handig is - nam de gelegenheid te baat om wat werk in de bar te doen om er een plaats van te maken die beter overeenstemt met onze identiteit. Met de hulp van vrienden bouwde ze een nieuwe toonbank, nieuwe planken, verfriste het decor en veranderde het meubilair. We gingen van lage tafels en banken naar tafels en hoge stoelen - dit maakte de ruimte dynamischer. We hebben ook een tafelvoetbaltafel toegevoegd.

De sluiting van Covid gaf ons ook de tijd om de administratieve procedures af te ronden die nodig zijn om toestemming te krijgen voor een permanent mini-terras voor de bar. We hebben ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om de communicatie over ons lesbisch-queer barproject te verbeteren. Sommige van onze huidige klanten ontdekten de plek tijdens onze sluiting via onze berichten op sociale media en de pers.

Bij de heropening hadden we de indruk dat onze doelgroep eindelijk de weg naar de Crazy Circle had gevonden. We hebben nu een grote vaste klantenkring.

Ook de culturele programmering is sinds het begin geëvolueerd. Onze evenementen zijn veel meer op LGBTQ gericht dan vroeger, om beter aan de verwachtingen van onze klanten te voldoen en onze bar te introduceren bij mensen die hem nog niet kennen.

Wat voor soort evenementen of optredens lijken het beste aan te slaan bij de Crazy Circle gemeenschap?

Omdat onze bar klein is - we hebben plaats voor ongeveer 50 personen - geven we de voorkeur aan activiteiten die mensen samenbrengen en zich ook lenen voor een intieme setting.

De Crazy Circle is ook ideaal voor opkomende projecten en kan worden gebruikt door artiesten die hun werk willen testen voor een klein publiek - zodat ze vertrouwen kunnen krijgen voordat ze iets in grotere zalen opvoeren.

Na een aantal evenementen met onze klanten te hebben getest, zijn sommige evenementen uitgegroeid tot paradepaardjes:

  • De Woman Jam van woensdag is een must. Op deze avond kunnen muzikanten en zangeressen hun debuut maken voor een ondersteunend publiek en worden er mogelijkheden gecreëerd om samen te werken. Dit is een kans voor iedereen om samen te komen onder het genot van een drankje terwijl men luistert naar live muziek, in een ontspannen, informele en vriendelijke setting.
  • We zijn onlangs gestart met de Rainbow Kicker Toernooiavonden op donderdag. Dit zijn kleine en gezellige tafelvoetbaltoernooien voor de LGBTQIA+ gemeenschap. Alle niveaus zijn welkom - het doel is om plezier te hebben en nieuwe mensen te ontmoeten terwijl je tafelvoetbal speelt.
  • Karaoqueeravonden zijn vaak waanzin - deze evenementen zijn meestal op vrijdag of zaterdag. Omdat de Crazy Circle klein is, wordt het al snel een collectieve karaoke.
  • Dansavonden met DJ's zijn ook populaire avonden - we houden deze meestal op een zaterdag.
  • Op de eerste dinsdag van elke maand zijn er Queer Slam-avonden. Deze worden georganiseerd en gepresenteerd door de slammers Prosodie Particulière en ZigZag. Dit zijn mooie momenten van vrijheid van meningsuiting, emotie en uitwisseling. Onze intieme locatie is ideaal voor dit soort evenementen.
  • Op de laatste vrijdag van elke maand organiseren we Merhabar-avonden - deze zijn belangrijk voor leden van onze gemeenschap met een immigrantenachtergrond en ook voor nieuwkomers. Iedereen wordt verwelkomd met muntthee en gebak, en het is een moment om ervaringen te delen en om informatie te vragen aan het Merhaba-team van de vzw. De avond wordt voortgezet met DJ-sets met muziek uit de hele wereld.

Queer mensen die Brussel bezoeken worden vaak doorverwezen naar het "rainbow village" in het centrum, maar jullie locatie in Elsene onderscheidt jullie een beetje. Weten mensen van buiten de stad je te vinden of ben je een beetje een verborgen schat die bezoekers van Brussel misschien niet ontdekken?

In tegenstelling tot wat je zou denken, vinden toeristen die op zoek zijn naar een lesbische bar ons gemakkelijker dan mensen die in de stad wonen. Toeristen zoeken op het internet naar een 'lesbische bar' en komen gemakkelijk bij de Crazy Circle terecht omdat we vrij goed worden vermeld. Lokale mensen nemen aan dat er geen permanente lesbische bar in Brussel is en gaan er dus niet proactief naar op zoek.

Het is grappig om soms queer toeristen uit verschillende delen van de wereld te zien die onze kleine verborgen bar in Elsene hebben opgespoord - ze zijn hier op hetzelfde moment als lesbiennes die 300 meter van ons vandaan wonen en de Crazy Circle nog maar net hebben ontdekt door mond-tot-mondreclame.

Onze locatie is geen belemmering voor iedereen die Brussel bezoekt. We zitten in een buurt met veel Airbnb's en hotels. Bovendien aarzelen de homobars in de Rainbow Village niet om lesbiennes onze kant op te wijzen.

Een verborgen straatje heeft ook het voordeel dat het wat veiliger is voor nieuwsgierige ogen en kwaadaardige aandacht.

Wat zijn enkele van de grootste uitdagingen waarmee u als inclusieve, door vrouwen geleide locatie wordt geconfronteerd bij het runnen van Crazy Circle?

De grootste uitdaging blijft om onze plaats bekend te maken bij de lesbische gemeenschap en hen aan te moedigen hun huis te verlaten.

We moeten een evenwicht vinden tussen een inclusieve bar - zodat lesbiennes kunnen komen met hun hetero-cis mannelijke vrienden - en niet zo inclusief zijn dat lesbiennes het gevoel hebben dat het niet langer "hun" bar is.

Omdat de bar maar klein is, als elke lesbienne die komt een paar collega's of vrienden meebrengt, kan het snel gaan voelen als elke andere "hetero" bar - dat kan de sfeer en het gevoel van een veilige ruimte beïnvloeden, vooral tijdens dansavonden.

We moeten ervoor zorgen dat homo's nooit in de minderheid zijn in hun eigen bar.

Een deel van de complexiteit van die evenwichtsoefening is te proberen dat deurbeleid te handhaven zonder inbreuk te maken op iemands privacy of mensen te beoordelen op hun uiterlijk - we zijn hier niet om mensen te ondervragen over hun geaardheid of identiteit.

Een andere moeilijkheid als permanente lesbische bar is de confrontatie met de zeer vele "concurrerende" queer evenementen in Brussel - evenementen die plaatsvinden in veel grotere zalen en met meer middelen, of die plaatsvinden in alternatieve of ondergrondse ruimtes waarvoor niet dezelfde wettelijke verplichtingen gelden als voor een permanente bar.

Om te overleven moeten we onszelf voortdurend uitdagen en stimuleren - we hebben niet de luxe om op onze lauweren te rusten, we moeten onze creativiteit altijd verdubbelen om onze klanten aan te trekken en te behouden. We moeten nieuwe concepten en evenementen lanceren en bestaande evenementen verder ontwikkelen, zodat ze altijd voldoen aan de verwachtingen van onze klanten - verwachtingen die in de loop der tijd veranderen.

Zo merkten we na de opsluiting in Covid dat onze klantenkring weer wilde feesten en behoefte had aan dansavonden, terwijl de meer passieve voorstellingsavonden de mensen niet meer konden boeien. We moesten het programma daarop aanpassen.

Omdat we alleen met z'n tweeën de zaken runnen, hebben we het voordeel dat we snel beslissingen kunnen nemen en onmiddellijk veranderingen kunnen doorvoeren.

We moeten ook onze financiën in evenwicht brengen - we moeten de grote stijgingen van de prijzen van goederen, energie en loonindexering dekken en tegelijk onze prijzen zo laag mogelijk houden om toegankelijk te blijven voor de hele gemeenschap.

Wat hoop je dat mensen voelen als ze je komen bezoeken bij Crazy Circle?

Wij willen dat mensen die naar de Crazy Circle komen hun verdediging voor een avond kunnen laten varen - niet alert hoeven te blijven, zich geen zorgen hoeven te maken over de oordelen van anderen.

Bij de Crazy Circle kun je komen zoals je bent - met wat je maar wilt aan. We willen dat mensen zich welkom, geaccepteerd en op hun gemak voelen.

Veel stamgasten verwijzen naar de Crazy Circle als "thuis" en "familie" Het is voor ons een groot genoegen te zien dat deze familie nieuwkomers verwelkomt en elke dag groeit.

Lees meer over The Crazy Circle

Categorieën

nl_BEDutch