Christophe Gevers: De architectuur van het detail in het Design Museum Brussel

Van 11 oktober 2023 tot 10 maart 2024 nodigt het Design Museum Brussel bezoekers uit om zich te verdiepen in het universum van Christophe Gevers via de tentoonstelling "Christophe Gevers: De architectuur van het detail". Deze showcase is niet alleen een presentatie van objecten, maar een reis naar het hart van de Belgische interieurarchitectuur en design.

Vijftien jaar na zijn retrospectieve "Inventaire d'un inventeur" in de Stichting voor Architectuur, maakt het Design Museum Brussel gebruik van de uitgebreide meubel- en documentaire archieven samengesteld door Thierry Belenger, een expert in Belgisch design uit de 20e eeuw. De archieven van Christophe Gevers, die momenteel in het museum zijn ondergebracht, smeekten erom met het publiek gedeeld te worden, niet als een eenvoudige monografie maar als een verkenning bedoeld om zijn nalatenschap te onderzoeken en door te geven.

De tentoonstelling, samengesteld door Giovanna Massoni, belicht de hedendaagse relevantie van Gevers' benadering en benadrukt aspecten zoals ambachtelijke productie, functionaliteit en de keuze van robuuste materialen, die integraal deel uitmaken van het werk van de interieurarchitect. Door deze lens worden bezoekers uitgenodigd om getuige te zijn van de output van een werkelijk grenzeloze creatieve energie. Gevers' productieve werken van 1960 tot 1980, gekenmerkt door minimalistische lijnen en tactiele materialen, komen tot leven in deze ruimte.

Opvallend is een verzameling meubels en accessoires van Gevers. Opvallende voorbeelden zijn de TBA-stoel, ontworpen voor de Taverne des Beaux-Arts in 1959, en de CG01-lamp voor restaurant Cap d'Argent. Even belangrijk is de tentoonstelling van Gevers' modellencollectie, vaak voorafgaand aan technische tekeningen, die zijn unieke benadering van ontwerpen laten zien.

De tentoonstelling wordt begeleid door een film van ontwerper en regisseur Alexandre Humbert, waarin de tastbare en emotionele sporen van Gevers' werk worden onderzocht en de blijvende impact van architectonische gebaren vandaag de dag wordt onderzocht.

In de kern belicht deze tentoonstelling de geest van Gevers. Hij werd ontwerper omdat hij gefascineerd was door het heden en het verleden als voorbijgestreefd zag. Alles, van zijn "materiaalbibliotheek", zijn atelier, zijn inspanningen op het gebied van grafisch ontwerp tot de indrukwekkende verzameling prototypes die voorafgingen aan technische tekeningen, vat Gevers' kenmerkende touch samen.

Uiteindelijk gaat deze tentoonstelling niet alleen over het tonen van de ontwerpen van Gevers. Ze dient als een getuigenis van de blijvende invloed van een ontwerper die een scherp oog voor detail had in elk stadium van de creatie en die interieurs transformeerde in leefbare, mensgerichte ruimtes. Christophe Gevers: The Architecture of Detail" een spotlight op de genuanceerde, maar ondervertegenwoordigde wereld van de interieurarchitectuur.

Voor zowel designliefhebbers als historici is dit een niet te missen vitrine. Ontdek de nalatenschap van een ontwerper die in zijn hele carrière vorm, functie en de menselijke maat moeiteloos heeft weten te combineren.

designmuseum.brussel

Categorieën

nl_BEDutch