Geschiedenis harmoniseren in Brussel: Muzikale transformatie van het KBR Museum

Het KBR Museum ondergaat een tijdelijke transformatie vanaf 8 januari 2024, met plannen om later in het jaar groots te heropenen met een geheel nieuwe muzikale ervaring. Dit betekent dat het de perfecte tijd is om je nog een laatste keer onder te dompelen in de middeleeuwse sfeer van het museum voordat het een korte onderbreking neemt en afscheid neemt van de hertogen van Bourgondië en hun prachtige collectie manuscripten.

Een nieuwe muzikale ervaring in het KBR Museum

Het KBR Museum herbergt maar liefst 300 uitzonderlijke manuscripten uit de bibliotheek van de hertogen van Bourgondië en biedt bezoekers een boeiende reis door het culturele, artistieke en intellectuele leven van de regio van de 14e tot de 16e eeuw. Dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen wordt binnenkort ook de geschiedenis van de Franco-Vlaamse polyfonisten in het museum opgenomen.

Muzikale nalatenschap

De 14e tot 16e eeuw was een periode waarin de Nederlanden een grote stempel drukten op het muzikale landschap. Net zoals de Vlaamse Primitieven hun stempel drukten op de schilderkunst en de verluchters op de manuscripten, bouwden componisten, zangers en muzikanten aan internationale carrières en werkten ze samen met de hoven van pausen en keizers. Hun bijdragen brachten roem naar onze streken!

Een zintuiglijke reis

De komende maanden kunnen bezoekers het muzikale leven van die tijd verkennen en het museum ervaren door de klanken van meerstemmige muziek. Met een nieuwe polyfone installatie in en rond het museum biedt KBR een podium aan middeleeuwse muziekmeesters. Deze onderneming is in samenwerking met de Alamire Foundation, het Internationaal Centrum voor de Studie van Muziek in Nederland.

Een tijdelijke sluiting met een blijvende impact

Om deze installatie tot leven te brengen, zal het museum begin 2024 tijdelijk sluiten.

Een laatste kans om "Rijmbijbel" te bewonderen

Als onderdeel van de publicatie van "De Rijmbijbel van Jacob van Maerlant: Het oudste geïllustreerde handschrift in het Nederlands" staat deze codex centraal in het KBR Museum. De nieuwe selectie handschriften, boeken en prenten richt zich op het werk van Jacob van Maerlant en bijbelboeken, verhalen en miniaturen uit de Middeleeuwen en de Renaissance.

Een gevarieerd programma voor een gedenkwaardige afsluiting

Dit najaar staat de bezoekers een gevarieerd programma te wachten, met thematische rondleidingen, workshops om pigmenten te maken zoals middeleeuwse schilders, vertelsessies en een voorstelling van Bart van Loo getiteld "Les Téméraires" - een show die je niet mag missen!

Profiteer van deze unieke kans om de geschiedenis en muziek van het KBR Museum te ontdekken voordat het tijdelijk gesloten wordt.

www.kbr.be

Categorieën

nl_BEDutch