Sacha Kridelka is zo Amicalement Gouine

Met haar Instagram-account en haar podcast Amicalement GouineSacha deelt haar gedachten en geeft voorlichting over lesbische en homoseksuele ervaringen. 

Vertel ons iets over jezelf. Wat is je reis geweest? 

Mijn naam is Sacha Kridelka en ik ben de maker van het Instagram-account en de podcast Amicalement Gouine. Ik realiseerde me al vroeg dat ik lesbisch was en voelde me aanvankelijk erg comfortabel met mijn identiteit. Toen ik 14 was, begon ik een relatie met mijn huidige vriendin en zonder ooit echt uit de kast te komen, was ik openlijk queer in de omgeving waarin ik me ontwikkelde. Maar in de loop der jaren werd ik geconfronteerd met lesbofobie van sommige familieleden, vrienden, leraren en gezondheidswerkers, die me echt pushten om mijn lesbische identiteit af te wijzen. Het heeft me toen veel tijd en energie gekost om mezelf volledig te accepteren en ik wilde een manier vinden om de dingen die me daarbij geholpen hadden met anderen te delen.  

Wat zijn uw huidige of toekomstige projecten?  

Momenteel ontwikkel ik educatieve, culturele en entertainmentcontent met betrekking tot de lesbische gemeenschap op mijn Instagram-account. Ik sta op het punt om het tweede seizoen van de podcast Amicalement Gouine te lanceren, waarin wordt gesproken over de reflecties, twijfels en bijzonderheden van lesbische en queer ervaringen. Ik ontwikkel ook een tentoonstelling over lesbische archivering in samenwerking met het Luikse collectief Lesbiches

Wat betekent het voor jou om deel uit te maken van de Brusselse queer gemeenschap? 

Ik hou van de Brusselse queer gemeenschap! Van wat ik ervan gezien heb, denk ik dat ze rijk is aan gedurfde mensen, vernieuwende projecten en vriendelijkheid. Ik ben ook erg trots op de queer community van Luik, die ik de afgelopen jaren heb ontdekt dankzij de TransPédéGouines collectief, dat talrijke evenementen organiseert, waaronder de eerste Liège Pride. Het bijwonen van al deze initiatieven geeft me veel hoop voor de toekomst van queer people in België.  

Wat zijn je queer invloeden? 

Ik bewonder vooral het werk van Joëlle Sambi en Sara Machine, die ik live zag tijdens Crazy Circle's Back To The Roots evenement op de Pride van vorig jaar. Een mix van queer slam en electro die ik niet snel zal vergeten! Hoewel ik niet werd geraakt door alle thema's die ze aansneden, en daarom niet de volledige reikwijdte van hun optreden besef, heb ik het gevoel dat Joëlle en Sara's verschijning op het podium queer mensen in een wolk van liefde en troost dompelt. In een heel ander register streef ik ernaar om de gemeenschap die geïnteresseerd is in mijn werk hetzelfde gevoel te geven. 

Welke Brusselse queer initiatieven vindt u leuk? 

Ik ben een grote fan van Crazy Circle, de lesbische queer en feministische bar van de stad, en vooral van het Back To The Roots-evenement. Ik denk dat het organisatieteam echt verstand heeft van de geschiedenis van prides, waardoor iedereen plezier kan hebben en tegelijkertijd ons erfgoed echt kan eren door middel van authentieke gesproken woorden en queer optredens. 

Categorieën

nl_BEDutch