Queer Palm 'Monster' gaat vandaag in première in Belgische bioscopen

Vandaag vindt in de Belgische bioscopen de langverwachte première plaats van de veelgeprezen Japanse dramafilm "Monster". De film, geregisseerd en gemonteerd door Hirokazu Kore-eda, duikt in de complexiteit van liefde, identiteit en begrip binnen de context van een meeslepend familiedrama.

"Monster" heeft Sakura Andō in de hoofdrol als Saori, een moeder die geconfronteerd wordt met de verontrustende veranderingen in het gedrag van haar zoon Minato. De plot neemt een onverwachte wending wanneer Saori een verband ontdekt tussen het leed van haar zoon en een van zijn leraren. Het verhaal dat daarop volgt ontvouwt zich niet alleen door de lens van Saori, maar ook door die van de leraar en de jonge Minato, en onthult een web van verwikkelingen die het aanvankelijke beeld van een simpel schoolpestdrama overstijgen.

De film ging in wereldpremière op het 76e filmfestival van Cannes op 17 mei 2023, waar hij niet alleen meedong naar de prestigieuze Palme d'Or, maar ook onderscheidingen kreeg als de Queer Palm en de prijs voor Beste scenario. De Queer Palm, toegekend door een jury onder voorzitterschap van de Amerikaanse acteur en regisseur John Cameron Mitchell, bekroont uitstekende films met LGBTQIA+ thema's. De Brusselse filmregisseur Zeno Graton maakte dit jaar ook deel uit van de Queer Palm-jury.

"Monster" is een belangrijke stap voor Hirokazu Kore-eda, want het is de eerste film die hij regisseerde maar niet zelf schreef sinds Maborosi (1995). Bovendien is de film het laatste muziekproject van wijlen Ryuichi Sakamoto, die twee maanden voor de release overleed. De film is opgedragen aan zijn nagedachtenis.

De verhaallijn van "Monster" is veelzijdig en evolueert van een verhaal over pesten op school naar een genuanceerde verkenning van hechte en zelfs amoureuze relaties, die doet denken aan Lukas Dhonts "Close". Saori's reis om de worstelingen van haar zoon te begrijpen wordt een universele verkenning van liefde, acceptatie en de fijne kneepjes van een menselijke band.

De jury van de Queer Palm erkende de diepgaande impact van de film en kende deze prestigieuze prijs toe aan "Monster". Het volgt in de voetsporen van de film "Joyland" van de Pakistaanse Saim Sadiq die het jaar daarvoor werd bekroond. Kore-eda's "Monster" heeft niet alleen het publiek wereldwijd geboeid, maar heeft ook de positie van de regisseur als kanshebber voor de Palme d'Or verstevigd, een prijs die hij eerder in 2018 won voor "A Family Affair".

Nu "Monster" in de Belgische bioscopen draait, mag je de kans niet missen om getuige te zijn van dit bekroonde meesterwerk.

Categorieën

nl_BEDutch