"20.000 Especies de Abejas: een filmische ode aan trans-kindertijd en familiedynamiek".

In de aankomende film "20,000 Especies de Abejas", een aangrijpende verkenning van genderidentiteit en familiebanden, wordt de essentie van een familie in transitie vastgelegd. Dit Spaanse juweeltje, geregisseerd door Estibaliz Urresola Solaguren, ontvouwt het verhaal van de achtjarige Cocó, gespeeld door de opmerkelijke Sofía Otero, terwijl ze aan een reis begint om haar ware identiteit als Lucía te omarmen. De film speelt zich af tegen de achtergrond van een rustieke zomer in een inheems dorp en daagt niet alleen maatschappelijke normen uit, maar verdiept zich ook in de complexiteit van familiedynamiek in het licht van verandering. 

Deze krachtige vertelling, die op 6 maart in de bioscopen komt, biedt een emotionele en transformerende ervaring die diep resoneert met de LGBTQIA+ gemeenschap. 

Het hart van de film ligt in Ane's onwrikbare steun voor de vrijheid van haar kind om te zijn wie het werkelijk is. Cocó's entourage staat erop de naam Aitor te gebruiken, een naam die niet langer overeenkomt met haar identiteit. Terwijl de spanningen binnen de familie oplopen, wordt de film een delicate verkenning van identiteit, acceptatie en de strijd van degenen die de maatschappelijke verwachtingen uitdagen. 

Regisseur Estibaliz Urresola Solaguren weeft op kunstige wijze een verhaal over zelfontdekking en acceptatie, waarbij ze zich laat inspireren door haar eigen ervaringen met genderidentiteit. De film reflecteert op de kindertijd van de regisseur, die gekenmerkt werd door een breuk tussen de rollen die haar thuis werden toebedeeld en de maatschappelijke verwachtingen. Het speelfilmdebuut van Urresola Solaguren is een krachtige ode aan een identiteit zonder labels en doet denken aan het indrukwekkende werk van regisseurs als Céline Sciamma. 

"20,000 Especies de Abejas" is niet zomaar een film; het is een spiegel die de ervaringen weergeeft van gezinnen die worstelen met de reis van hun transgender kinderen. Ter voorbereiding op de film ging de regisseur in gesprek met 20 families om een rauw en intiem beeld van hun leven te schetsen. Door deze samenwerking kon de filmmaker een verhaal maken dat niet alleen maatschappelijke normen uitdaagt, maar ook de positieve impact viert van het omarmen van iemands ware identiteit binnen een familiedynamiek. 

De hoofdrolspeelster van de film, Sofía Otero, levert een magnetische prestatie die haar de prestigieuze Zilveren Beer voor Beste Acteerprestatie op de Berlinale opleverde, waarmee ze de jongste winnares ooit van deze onderscheiding is. Otero's vertolking van Cocó vangt de nuances van een coming-of-age-verhaal, waarin ze navigeert door twijfels, angsten en de strijd om zelferkenning. 

Estibaliz Urresola Solaguren, geboren in Bilbao, Spanje, brengt een uniek perspectief in haar regiedebuut. Met een achtergrond in audiovisuele communicatie en filmregie heeft Solaguren al een stempel gedrukt op de filmindustrie met haar korte films. "20,000 Especies de Abejas" getuigt van haar vaardigheid in het vertellen van verhalen, waarbij ze een documentaire aanpak combineert met een fictief verhaal om een film te creëren die wordt geprezen als een van de belangrijkste Spaanse werken van het afgelopen decennium. 

Categorieën

nl_BEDutch