Aiwa! Arabische straattaal voor "Oh ja?! Wat krijgen we nou?"

Lagrange Points presenteert "AIWA!"een programma van een maand gewijd aan de LGBTQIA+ in de Arabische wereld en de diaspora.

AIWA! Is een eerbetoon aan Sarah Hegazi en de LGBTQIA+ in diaspora. Sarah Hegazi was een Egyptische LGBTQIA+ activiste. Ze werd gearresteerd, gevangen gezet en drie maanden lang gemarteld in Egypte nadat ze een regenboogvlag had gehesen tijdens een Mashrou' Leila concert in 2017 in Caïro. Hegazi leefde met PTSS als gevolg van de martelingen in de gevangenis die ze in Egypte had meegemaakt. Ze kreeg asiel in Canada en woonde daar tot haar zelfmoord in 2020 op 30-jarige leeftijd.

Het doel van het programma is om een eerbetoon te brengen aan Sarah Hegazi, die we in ballingschap hebben verloren als gevolg van de systematische institutionele en sociale onderdrukking waarmee individuen die zich niet conformeren aan heteronormatieve identiteiten te maken krijgen. Kom Sarah's leven en inspirerende reis vieren, haar nalatenschap bewaren en volharden in de strijd voor sociale rechtvaardigheid. Hoewel Sarah de fysieke wereld heeft verlaten, is AIWA! is erop gericht haar geest levend te houden.

Lagrangepunten is mede-organisator van het programma in samenwerking met Samandal en XENO.

Aiwa! is het resultaat van een proces waarbij onderzoekers, kunstenaars en curatoren een verhaal omzetten in een artistieke expressie en het naar de openbare ruimte brengen.

De programma inclusief tentoonstellingendebatten, boeken presentaties en signeersessies, hommages, films, optredens en workshops.

van 03 - tot 13 JUNI - Habibi - Kunsttentoonstelling over LGBTQIA+ moslims - Sami Ammar

De verhalen en kunstwerken in deze expo onthullen een strijd tussen twee werelden: de wereld van de ouders en die van de LGBT's. Gevangen tussen hoop en vrees, verwachtingen en dromen, spreken en zwijgen, ontkenning en aanvaarding, familie en seksualiteit, God en zichzelf, zijn LGBT moslims vooral op zoek naar liefde; naar iemand die ze habibi - mijn liefje - kunnen noemen. Sami Ammar is een jonge en opkomende Marokkaans-Belgische artiest en wenst anoniem te blijven.

12 JUNI - 17.00 uur - Habibi - Boekbespreking over LGBTQ moslims - Wim Peumans & Omar Nahas

In deze booktalk bespreken schrijvers Wim Peumans & Omar Nahas twee van Wims boeken, het bekroonde 'Queer Muslims in Europe' (Bloomsbury) & 'Habibi' (Uitgeverij Vrijdag). In het Engels!

13 JUNI - 17-19 uur - Sarah Hegazi Een eerbetoon

Op de 13e markeren we een jaar zonder Sarah, en we zouden de hele dag aan haar nagedachtenis willen wijden. Een 'lezing' van haar onvergetelijke en inspirerende teksten zal worden gepresenteerd. Video's en documentaires over haar activisme en nalatenschap zullen worden vertoond. Last but not least zal LP, om haar leven te vieren, de hele dag een geselecteerde afspeellijst van haar favoriete nummers spelen. Op deze dag hopen we te delen hoeveel ze betekende en nog steeds betekent voor degenen die haar kenden of van haar zijn.

18 JUNI - 18PM - Sara Baraka Optreden en "AMINE" - Filmvertoning

van 18 tot 30 juni - Expo - Samandal Collective

Vanaf 18 juni zullen vier leden van het Samandal Collective uit Beiroet: Barrack Rima, Nour Hifaoui, Lena Merhej en Joseph KaÏ zullen enkele van hun uitzonderlijke striptekeningen tentoonstellen en presenteren in Lagrange Points.

19 JUNI - 17.00 uur - Barak Rima & Nour Hifaoui - Boekpresentaties

25 juni - 5PM - Queer Cinema

"The End of Time" door Akram Zaatari - "Morgen komt alles goed" - "Red Chewing Gum" 

26 juni - 17.00 uur - Workshop en boekpresentatie door Lena Merhej & Joseph Kai

Poster credit : © Barrack Rima

Categorieën

nl_BEDutch