Our Story, een queer project getekend Cinematek en Pink Screens

De tijd is gekomen om terug te gaan naar de film ! Naast alle nieuwe releases die een jaar wachten om uit te komen, CINEMATEK en Pink Screens Film Festival bieden ons een serie cult queer films om ons te laten kokhalzen. Ons Verhaalop het programma staan niemand minder dan John Waters' "Pink Flamingos" met de iconische Divine, "Bound" van de zusjes Lana & Lilly Wachowski en het zeer Franse en sexy liefdesverhaal "Presque rien" van Sébastien Lifshitz. En dat is nog niet alles, de Zo slecht dat het geweldig is programma dat focust op klassieke Z-films bevat ook enkele pareltjes die de queers meteen aanspreken. Benjamin vroeg Johan Vreys, communicatie- en community manager van CINEMATEK om ons wat meer uitleg :

Hoe is het idee ontstaan om een filmprogramma te maken in samenwerking met Pink Screens ?

Sinds december 2017 duikt OUR STORY, een project waarbij CINEMATEK en Pink Screens Film Festival betrokken zijn, in de queer en LGBT archieven en filmcollecties: Klassiekers, nooit eerder vertoonde en weinig bekende schatten zullen de lichten zijn die ons door onze geschiedenis en ons geheugen leiden.

Dit project is vooral geïnspireerd door het Amerikaanse Outfest UCLA Legacy Project, dat zich sinds 2005 inzet voor het bewaren en redden van LGBTQI-filmwerken en een samenwerking is tussen het OutFest Film Festival en de University of California UCLA. Dit project werd tijdens de OUR STORY-sessie in maart 2018 gepresenteerd aan de hand van The Watermelon Woman (1996), een gerestaureerde film van Cheryl Dunye die wordt beschouwd als de eerste fictieve speelfilm gemaakt door en representatief voor een Afro-Amerikaanse lesbienne.

Hoe bent u te werk gegaan bij het maken van de selectie van films ? 

Wij danken Pink Screens vrijwilliger Fred Arends die de afgelopen jaren met ons heeft samengewerkt aan het programma en de inleiding op de films heeft verzorgd. Deze zomer zijn er drie Our Story-voorstellingen gepland:

Vrijdag 11.06: 'Presque rien' van Sébastien Lifshitz uit het jaar 2000, ook bekend onder de Engelse titel 'Come undone', herbeleeft een hartstochtelijke zomervakantie liefdesrelatie. Als u vorig jaar genoten hebt van Eté'85 van François Ozon, moet u ook deze film bekijken.

Donderdag 08.07: 'Gebondendoor Lana Wachowski, Lilly Wachowski, USA, 1996. Bound is niet alleen hun eerste film, maar het is misschien wel hun beste complete poging tot nu toe. Een nog steeds zeer frisse en originele kijk op het "film noir" genre met het typische en actuele onderzoek naar identiteit. Ze portretteren onbevreesd lesbische aantrekkingskracht.

Donderdag 19.08: 'Roze Flamingo'sdoor John Waters, VS, 1974, met Divine in de hoofdrol. De Trash Trilogy van John Waters blijft van essentieel belang voor de geschiedenis van de queer cinema: door grove humor te combineren met alledaagse beelden uit Midden-Amerika werd Waters een invloedrijke queer figuur in de ontwikkeling van de queer exploitation cinema en vestigde hij zichzelf als een invloedrijke figuur van de queer humor. De film is uitgesproken anti-homonormatief en geniet van gemarginaliseerde identiteiten binnen de LGBTI-gemeenschap. Als gevolg van deze erfenis worden hedendaagse queer komedies vaak vergeleken met zijn esthetiek. Een film die je gezien moet hebben.

Deze drie films maakten al deel uit van onze geplande vertoningen vóór de pandemische lockdown. Tijdens deze zomer zullen we de manier waarop we vertoningen organiseren herbekijken in verband met het belang van de vertegenwoordiging van minderheden of gemarginaliseerde groepen.

KET Magazine houdt van queer films, mogen we daar in de toekomst meer van hopen bij Cinematek ?

Bij CINEMATEK houden we van alle films en alle mensen. Een van onze oprichters, Jacques Ledoux, heeft onze instelling al op deze missie gezet om ook gemarginaliseerde cinema zichtbaar te maken. Zijn EXPRMNTL festival gaf bijvoorbeeld een boost aan de carrière van regisseurs als Kenneth Anger. Ook buiten deze specifieke samenwerking draaien we meer queer films. Ik wil u bijvoorbeeld ook wijzen op onze filmcyclus So Bad It's Great met daarin queer canon films als Xanadu of Mommie Dearest en nog dieper graven met Plan 9 from Outer Space van Ed Wood, een queer filmmaker geportretteerd door Johnny Depp in de Tim Burton film Ed Wood. Wij bieden aan om de originele films geprojecteerd op oude 35mm film te bekijken, een zeldzame en exclusieve ervaring voor slechts €5.

Categorieën

nl_BEDutch