Omdat lgbtphobia geen mening is maar een overtreding

Een nieuwe week en een nieuw bewijs dat de anti-LGBTQIA+ aanvallen toenemen in België. In dezelfde week heeft Riadh Bahri, een nationale TV-zender (VRT) heeft een journalist aangifte gedaan van een homofobe aanslag in Brussel en in Antwerpen en Gent zijn stickers met lgbtfobe teksten op straat verschenen. 

Op vrijdag 10 september meldde Riadh Bahri op Twitter dat hij in Brussel het slachtoffer was geworden van een homofobe aanval terwijl hij zijn hond uitliet. Als antwoord op een man die hem de weg vroeg, legde hij uit dat hij vervolgens een paar stoten en schoppen kreeg, voordat de aanvaller zijn ketting van zijn nek rukte en tegen hem zei "vuile flikker". Ook al zijn zijn verwondingen oppervlakkig, de man zei dat hij erg geschokt, overstuur en vooral erg verdrietig was door deze nieuwe manifestatie van een dagelijkse homofobie die het land met moeite onder controle krijgt. 

Riadh Bahri heeft klacht neergelegd wegens homofobe aanranding en diefstal met geweld, aldus de woordvoerder van de Brusselse politie. De politie is een buurtonderzoek gestart en moet ook gebruik maken van de videobewakingsbeelden. Op het bureau zei de homoseksuele journalist: ",,De politie was zo aardig dat ik met een lichte glimlach naar buiten ga". Ook de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, verzekerde hem via Twitter steun: "Onbegrijpelijk. Onaanvaardbaar. Zorg goed voor jezelf, Riadh. En stop nooit met in jezelf te geloven". 

Dit weekend kreeg de politie meldingen over het verschijnen in de straten van Antwerpen en Gent van lgbtfobe stickers. Je ziet de regenboogvlag doorgestreept met de woorden "gewoon normaal" in het Vlaams. Deze anti-queer propagandastickers doen ons denken aan de stickers die in 2019 werden verspreid door de conservatieve Poolse krant Gazeta Polska. Auteur en LGBTQIA+ activist Fleur Pierets meldde dit op Instagram : "In Polen worden zelfverklaarde "LGBT-vrije zones" gelegitimeerd door de regering van Andrzej Duda, ondanks de waarschuwing van de Europese Unie dat het financiering kan verliezen. Ik weet dat veel mensen dit zullen afdoen als 'een van die dingen', maar ik heb het gevoel dat we de laatste tijd met veel meer haat te maken hebben dan normaal, en een vriend sms'te me zelfs dat de verbale anti-homo bashing snel is toegenomen in de afgelopen weken." 

Dagblad De Morgen meldde dat een vrouw die zaterdagavond bij haar huis in Gent aankwam, drie studenten hoorde overleggen of ze stickers bij zich hadden om over haar raam te plakken, omdat aan dat raam een regenboogvlag hangt. "Vinden jullie dat normaal, die vlag?" vroeg de groepsleider. "Janetten (een pejoratieve term over homo's) zorgen ervoor dat er minder blanke baby's worden geboren, dat is niet normaal. En het zijn allemaal pedofielen." 

De cel Diversiteit van de Antwerpse politie heeft haar bericht opgepikt en werkt eraan. Ze gaan actief op zoek naar de herkomst van de haatstickers en vermeldden een e-mailadres om ze te melden. We hebben contact opgenomen met de dienst gelijke kansen van de stad Brussel om de procedure te kennen als dit in Brussel zou gebeuren. Als iemand melding wil maken van discriminerende daden zoals deze, kan hij/zij terecht op de LGBTQIA+ contactknop op de homepage van De website van Polbru. Auteur en kunstenaar Liz is More heeft ook een reactie gemaakt in de vorm van een sticker met de tekst: "wees gewoon aardig tegen iedereen". 

Omdat lgbtfobie geen mening is maar een overtreding, vragen we aan de overheid om te blijven voorlichten over gelijkheid en inclusiviteit. We zien dat een deel van de publieke opinie in België de prominente positie van ons land ten voordele van LGBTQIA+ rechten niet volgt. We moeten mensen blijven opvoeden in scholen, in de media, in het dagelijkse leven, overal, zodat er een einde aan kan komen.  

Categorieën

nl_BEDutch