Levon's verhaal roept op tot het verstrekken van de gezondheidszorg die homo's nodig hebben

"Weet u hoe en vooral waarom u homoseksueel bent?" vroeg de dokter aan bosbewoner Levon. "Ik trilde alsof ik net lichamelijk mishandeld was."

Het verhaal speelde zich vorige week af in Vorst. Levon, een student amusement en filmgeschiedenis, voelde zich niet goed. "Ik was moe, een beetje zwak, niet in goede conditie, dus ging ik naar de dokter." De jongeman woont sinds kort in Vorst en wist niet waar hij terecht kon, dus maakte hij een afspraak met een dokter in de buurt van zijn huis die hij op Google had gevonden. "Het had een gemiddelde van drie sterren in de recensies, wat niet geweldig was, maar het is nog steeds oké."

Al snel, tijdens de auscultatie, voelde Levon een ongemakkelijk gevoel tussen hem en de gezondheidswerker. "Hij was me aan het betuttelen over mijn vegetarisme, vertelde me twee minuten lang over mijn tatoeages. En toen vroeg hij me waar ik vandaan kwam." De moeder van Levon is Ethiopisch. Als de dokter erachter komt, zegt hij: "Ah, Ethiopische vrouwen zijn hot." Verbijsterd vraagt Levon hem het anders te formuleren, wat de dokter doet. De jongeman vertelt hem dat hij het niet weet, dat het hem niet kan schelen, dat hij homo is.

Dit is het moment waarop het overleg een nieuwe slechte wending neemt. "Hij maakte toespelingen op AIDS, terwijl dat geen plaats had in het gesprek. Ik zei hem dat ik mezelf beschermde, maar ik dacht dat dat de laatste opmerking van die aard was, anders zou ik gaan. "Zittend aan tafel, stelt de dokter dan de noodlottige vraag: "Weet u hoe en vooral waarom u homoseksueel bent?"

Op de vraag of het belangrijk voor hem is om zijn getuigenis te delen om de gezondheidsproblematiek rond de queer gemeenschap te kunnen verbeteren, zegt Levon: "Ik twijfelde aan de legitimiteit van het delen van mijn verhaal, want er gebeuren veel ergere dingen met de LGBTQIA+ gemeenschap elke dag, overal, maar als het bewustzijn kan brengen over de micro-agressies waar we dagelijks mee te maken hebben, dan is het natuurlijk belangrijk."

Zoals Levon zegt, discriminaties tegen homo's gebeuren de hele tijd. Dit verhaal herinnert aan wat er gebeurde met een 19-jarige homoseksuele vrouw die twee weken geleden een gynaecoloog bezocht in een ziekenhuis in Murcia, Spanje, in verband met een menstruatiestoornis. Zoals in "The Guardian" werd gemeld, kreeg ze na haar onderzoek een papiertje met daarop de tekst: "Huidige ziekte: homoseksueel."

Afgelopen mei, tijdens Pride maand, was er een menselijke keten georganiseerd voor het Brusselse parlement door verschillende LGBTQIA+ organisaties zoals Ex Aequo, Rainbowhouse, Genres Pluriels, Telsquels en Go To Gyneco om het gezondheidssysteem van queer people te steunen en een gezondheidscentrum voor de regenboog te eisen.

Vergeet niet dat Ex Aequo heeft een "Très Très Bon Médecin" lijst van homovriendelijke en serovriendelijke artsen, hoef je alleen maar je verzoek per e-mail te sturen naar ttbm@exaequo.be.

Voor alle gynaecologische consulten en lesbisch-vriendelijke gezondheidswerkers kunt u terecht bij Ga naar Gyneco.

Voor trans-vriendelijke gezondheidswerkers kunt u contact opnemen met Genres Pluriels.

Categorieën

nl_BEDutch