Brussels queer art scene, meet that's what x said

Dat is wat X zei. is een sociaal-politiek geëngageerd kunstruimte en winkel die streeft naar systemische verandering gevestigd in de Marollenwijk die tentoonstellingen en evenementen organiseert. Deze kunstruimte wil de aandacht vestigen op de Belgische queer kunstscène, maar ook op een selectie internationale kunstenaars die de waarden van het project delen. We hadden een ontmoeting met Rébecca Prosper en Elisa Huberty om dit nieuwe project te bespreken.

Rébecca, kan je ons iets vertellen over het duo achter that's what x said ? Hoe hebben jij en Elisa elkaar ontmoet en wat is de ontstaansgeschiedenis van het project ?

"Elisa en ik ontmoetten elkaar in ons laatste jaar van de middelbare school, bijna tien jaar geleden. We werden meteen vrienden en begonnen te dromen over het openen van onze eigen kunstgalerie op een dag. Daarna gingen onze wegen uiteen, Elisa verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk om kunstgeschiedenis te studeren en vervolgens een Master in Art Business, terwijl ik kunstgeschiedenis studeerde in Brussel en vervolgens The Art Market in Parijs. We verloren elkaar nooit uit het oog en hielden de droom levend. In de loop der jaren hebben we veel van onze systemische vooroordelen gedeconstrueerd en zijn we in het algemeen meer van streek geraakt over alles wat er in de wereld gebeurt. Een kunstgalerie openen omwille van de kunst had voor ons geen zin meer, we wilden proberen een verschil te maken. We kwamen op het idee om een sociaal-politiek geëngageerde kunstruimte te openen die verder zou gaan dan de kunst zelf en zou proberen om mensen te onderwijzen en te deconstrueren."

De eerste tentoonstelling was "Moon in Vertigo" van Clara Lane Lens en het ziet ernaar uit dat het een succes is. Wat zijn Clara-Lane's en uw gevoelens ?

Clara : "Dit was een van de soepelste samenwerkingen waar ik ooit bij betrokken ben geweest. Alle praktische zaken werden geregeld met respect en instemming van beide partijen. De gevoelens en herinneringen die ik aan deze tentoonstelling zal overhouden, zullen alleen maar positief zijn."

Elisa: "We waren zo blij toen Clara-Lane accepteerde om onze openingstentoonstelling te zijn. Haar werk en persoonlijkheid passen perfect bij wat wij willen communiceren, en haar schilderijen zijn ongelooflijk krachtig. De reacties op die expositie waren overweldigend positief en we kunnen niet wachten om in de toekomst weer met haar samen te werken!"

that's what x said is een sociaal-politiek geëngageerde kunstruimte en winkel die streeft naar systemische verandering gevestigd in Brussel en die tentoonstellingen en evenementen organiseert. Sinds de spannende opening in september tijdens Q.artz Festival door The Belgian Pride, vonden er een workshop plaats met Bye Bye Binary en Laura Conant over inclusieve typografie en een meet and greet met Clara Lane Lens. Wat voor evenementen of acties kunnen we in de toekomst verwachten?

"Ons volgende evenement is "Het homo standpunt : Gender identiteit, culturele achtergronden, en vrouwelijkheid versus de cishet massa". We hebben Collectif Les Bastards uitgenodigd voor een panelgesprek over genderidentiteit. Voor de gelegenheid zullen vier van hun leden; Nina Fafchamps, King Kovaci, Gigi the Bastard en Belligerency komen praten over hun eigen ervaringen en kennis over het onderwerp".

"We zullen evenementen organiseren om de onderwerpen te bespreken die in elke tentoonstelling aan bod komen. We organiseren conferenties, workshops, projecties, en nog veel meer. Ons doel is echt om een veilige ruimte te bieden waarin mensen kunnen komen, vragen kunnen stellen en het proces van deconstructie van zichzelf kunnen beginnen. We staan in contact met heel wat collectieven en individuen zoals Tétons Marrons, Les Sous Entendu.e.s, Sumaya Chekkali, The Fat Zine, enz."

Rami Hara zal de artiest zijn die ontmaskerd wordt want dat is wat x zei tweede tentoonstelling met een opening op 28 oktober. Kunt u ons iets meer vertellen over deze samenwerking ?

"We hebben Rami ontmoet aan het begin van ons proces, we ontdekten zijn werk en werden meteen verliefd op de kleuren en compositie in zijn foto's. Voor zijn serie Hooyo, die centraal zal staan in onze komende tentoonstelling, vertaalt Rami zijn persoonlijke geschiedenis in beelden om systemische vooroordelen tegen hoofddoeken te deconstrueren. In België zijn er nog steeds te veel negatieve stereotypen verbonden aan hoofddoeken, vrouwen die ze dragen krijgen van onze overheid niet dezelfde vrijheden als anderen en daar moet een einde aan komen. Met die tentoonstelling en bijhorende evenementen hopen we de positieve en empowerende aspecten van hoofddoeken te belichten."

Bij KET Magazine hebben we een oogje op Joseph Kai's werk en boek "L'intranquille". Je hebt de kans om hem in je kunstenaarspanel te hebben, nietwaar?

"Ik bedoel, wij hebben ook een oogje op L'Intranquille (en op Joseph ook, laten we eerlijk zijn!). Joseph is inderdaad een van onze geweldige kunstenaars. We hebben vier van zijn prints in onze winkel en we zouden graag in de toekomst meer met hem samenwerken. Zijn werk is poëtisch en nostalgisch, maar ook politiek geëngageerd. Door middel van zijn tekeningen wil Joseph de LGBTQIA+ gemeenschap vertegenwoordigen, maar ook de situatie in Libanon en de realiteit van zijn inwoners aan het licht brengen."

We hebben gemerkt dat u veel Brusselse artiesten tentoonstelt. (Laetitia Bica, Charlotte Chauvin, Roxane Decremer, Ivonné Gargano, Yaqine Hamzaoui, Rami Hara, Iota, Jean Biche, Barrack Rima, Maud Samaha, Léonie Stolberg, Sophie Vanhomwegen, Ugo Woatzi, Zyle) Kunt u iets vertellen over enkele van hen en over de manier waarop u uw samenwerkingen selecteert ?

"Het was superbelangrijk voor ons om de Belgische kunstscène te steunen toen we begonnen te praten over wat dat x zei zou worden. We hebben het gevoel dat we zoveel geweldige kunstenaars hebben in ons kleine landje, en we wilden ook een plek zijn waar we alle getalenteerde kunstenaars die we hier hebben verzamelen. Toen we begonnen hebben we contact opgenomen met een heleboel artiesten wiens werk we al kenden en waar we van hielden via social media, vanaf dat moment zijn we meer artiesten gaan ontdekken. Het proces is eigenlijk heel simpel, als we iets zien dat we mooi vinden en onze filosofie aanspreekt, nemen we contact op met de artiest."

Er is iets met de locatie van That's what X said dat aanvoelt alsof het op zijn plaats is. Wat is het verhaal achter de keuze om in het centrum van de Marollenbuurt te zijn?

"We zijn zo blij dat jullie er ook zo over denken! We wisten vanaf het begin dat we in de Marollen wilden zijn. Deze wijk vertegenwoordigt voor ons echt Brussel in zijn essentie. We willen zoveel mogelijk mensen kunnen raken, en niet alleen een cis-white-hetero bevoorrecht publiek, dus was het voor ons logisch om in de Marollen te zitten." 

Categorieën

nl_BEDutch