Queeriosity, een nieuw queer expressie laboratorium !

Een nieuwe veilige plek om queer acts te ontdekken, elke maand op het podium van Théâtre de la vie.

Queeriosity omschrijft zichzelf als een queer expressielaboratorium: tussen een open podium en een speeltuin, is het een veilige ruimte gewijd aan creatieve experimenten, waar je je werk kunt uitproberen, nieuwe dingen kunt uitproberen en je werk kunt presenteren aan een gewillig publiek. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde performer, het maakt niet uit: de filosofie van het project is om een podium te bieden aan degenen die iets te uiten hebben! Queeriosity staat open voor iedereen, voor alle disciplines binnen onze technische mogelijkheden, en wil een inclusieve, veilige en vriendelijke avond zijn, met trots op alle kleuren die de performers met ons zullen willen delen.

La Veuve, bekend als de bebaarde drag queen die de avonden leidt in Cabaret Mademoiselle kondigde dit nieuwe project aan op haar Instagram : "Ik ben meer dan trots om deze nieuwe kans aan te kondigen voor de queer gemeenschap om zich uit te drukken, op een podium, voor mensen om te zien. Ik ben zo opgewonden om dit samen te stellen, en zo nederig om het vertrouwen van jullie allemaal te krijgen. Ik hoop de perfecte ceremoniemeesteres te zijn voor deze nieuwe baby: ik zal al mijn liefde en zorg erin steken om van dit project iets te maken om nooit te vergeten. Bedankt aan het Théâtre de la Vie dat jullie mij en jullie allemaal de kans hebben gegeven om te zijn wie we zijn, in de openbaarheid, en met de wereld te delen waar we het beste in zijn".

De eerste acts zijn bekend gemaakt en omvatten : Blanket la Goulue, Helena Araùjo, Daisy Superbitch, La Morrigane, Call Me Brenda, King Baxter. Tot nu toe zijn er drie data aangekondigd: 25 oktober, 22 november en 13 december.

Wij spraken met La Veuve om wat meer te weten te komen over dit intrigerende project.

La Veuve, kun je ons iets meer vertellen over het Queeriosity-project: wie zit er achter het idee en hoe is het allemaal begonnen?

"Ik heb de leiding over Queeriosity en doe bijna alles zelf: communicatie, grafische vormgeving, selectie van artiesten, draaiboek, technische coördinatie... Ik wil echter niet dat de mensen het zien als "het evenement van La Veuve". Ik wil mezelf niet in de kijker zetten, want het gaat niet om mij: het gaat om de queer performers die hun kunst en creativiteit zullen brengen. Ik ben slechts een middel om hun doel te bereiken. Het hele project is ontstaan uit mijn besef dat de jonge queer scene in Brussel bloeit en barst van het talent, uit het zien hoezeer mensen dorsten naar het creëren van nieuwe vormen van kunst en performances, zeker na de moeilijke tijden die we allemaal hebben doorgemaakt. Ik wilde die broers en zussen een nieuwe kans bieden om zich uit te drukken, in een veilige plaats waar we samen zouden creëren, in een vriendelijke en goedbedoelende sfeer. Ik ontmoette het team van Théâtre de la Vie via een artistieke residentie voor een ander queer project, en het boekingsteam was op zoek naar een nieuw concept voor hun maandagavonden, dus uiteindelijk maakte ik goed gebruik van hun ruimte. Ik heb carte blanche gekregen voor het concept, en ik ben van plan er een queer rendez-vous van te maken, of het nu in St Josse is of elders. Wie weet wat de toekomst nog brengt !"

Wat kunnen we op het podium verwachten ?

"Ik heb besloten om Queeriosity een "laboratorium voor queer expressie" te noemen in plaats van een "open podium", om aan te geven dat het open is voor iedereen die zich wil uitdrukken. Het is niet alleen voor beginners, het is niet alleen voor professionals: het is voor iedereen, een plek om te proberen en te experimenteren, om nieuwe ideeën en projecten te ontwikkelen, om iets uit te proberen voor een vriendelijk publiek. Ik hoop dat ik in de toekomst aanvragen zal krijgen van veel verschillende profielen, aangezien queer artiesten opduiken uit alle podiumdisciplines: drag, dans, muziek, slam, poëzie, ... Als het op een podium gebeurt en we hebben de technische capaciteiten om het te doen, laten we het dan doen! Ik zal zelf ook optreden en nieuw materiaal uitproberen, zoals nieuwe stukjes comedy of drag acts !"

Als queer artiesten willen deelnemen aan Queeriosity, kunnen ze dan contact met jullie opnemen aangezien het een open podium evenement is ? Hoe ga je te werk om de acts te selecteren ?

"Het hele Queeriosity-concept draait om mensen die zich vrijwillig aanmelden, dus ja ! Neem wel contact met ons op, zo gebeurt het. Ik zal zelf geen mensen boeken : ik wil een plaats geven aan mensen die er zin in hebben. Je kunt je aanmelden via email : bookme@queeriosity.be of via het contactformulier op de website : www.queeriosity.be . Als u daar toch bent, neem dan even de tijd om ons handvest te lezen waarin de kernwaarden staan waarin wij geloven en die wij zullen naleven om het evenement zo veilig mogelijk te maken. Wat de keuze van de act betreft : het aantal acts dat ik kan boeken is beperkt. Als ik een keuze moet maken, zal ik proberen acts te boeken die een samenhangende, diverse en inclusieve avond zullen maken. Er zou elke maand een Queeriosity-avond moeten zijn, dus er is altijd de mogelijkheid voor mij om een artiest voor een andere avond te boeken. "

Zijn sommige van de acts al bekend ? Kan je ons wat info geven in exclusiviteit ?

"Ik zal 5 queer performers bij me hebben : drag, dans, muziek... Een beetje van alles, heel queer, kleurrijk en behoorlijk pop ! Ik zal ook een speciale, zeer dierbare gast meebrengen om de lancering van dit nieuwe evenement te ondersteunen. Het is nog niet bekend, maar ik kondig het deze week aan : King Baxter, the one and only, zal er zijn en een mini setje voor ons zingen ! "

Categorieën

nl_BEDutch