Behoorlijk lelijk: De deconstructie van schoonheid door Nathan French

De Brusselse beeldhouwer Nathan French heeft zijn vaardigheden in figuratieve beeldhouwkunst de afgelopen 4 jaar aangescherpt. Oorspronkelijk een modeontwerper die draagbare kunst maakte, vermengde French zijn vaardigheden in beeldhouwen met meer dan 10 jaar ervaring in modeontwerp, waardoor zijn twee passies perfect samengingen. French's evolutie naar beeldhouwkunst stelde hem in staat te experimenteren met een innovatief en eclectisch palet van materialen, texturen en pigmenten. De menselijke zoektocht naar identiteit en de fijne kneepjes ervan vormen de belangrijkste focus van zijn werk. Zoals een persoon groeit en verandert, zo doen zijn kristallen dat ook, organisch over een periode van weken, en creëren zo hun eigen complexe formaties.

Nathan French heeft zijn eigen galerie geopend. SHAME vertegenwoordigt opkomende kunstenaars van over de hele wereld. De focus ligt op kunst als activisme, van de kunstenaars zelf of in hun werk. SHAME pakt het gebrek aan diversiteit op de Brusselse kunstmarkt aan, door de eerste politieke, niche galerie te worden voor hedendaagse kunst gemaakt door diegenen die tot op de dag van vandaag gemarginaliseerd worden, vrouwen, mensen van kleur (POC) en LGBTQI+ kunstenaars of kunstenaars die reflecteren op anti-discriminatie en empowerment.

Een recente tentoonstelling was Pretty Ugly: The Deconstruction of Beauty - waarin de patriarchale paradigma's van schoonheid werden uitgedaagd.

Ik had een ontmoeting met Nathan om over het project te praten:

Kunt u ons meer vertellen over u, uw reis en uw kunst ?

Ik kom uit de modewereld. Ik realiseerde me dat wat me interesseerde niet het kleden van de hyperrijke blanke bourgeoisie was, maar eerder het realiseren van kostuums die kunst maken op het lichaam. Beeldhouwen was het beste medium om dit te realiseren en zo begon mijn reis.

Een 'queer gallery' in de Zavelwijk is belangrijk voor de LGBTQIA+ gemeenschap. Jullie hebben al verschillende evenementen georganiseerd, wat kunnen we in de toekomst verwachten?

Wij plannen een regelmatige cyclus van tentoonstellingen met deze niche, opkomende kunstenaars die het beste van de Belgische kunstscène en kunstenaars en van over de hele wereld tonen. We onderscheiden ons door muziek en performance kunst te combineren met onze shows. We verwachten grote steun en erkenning van gelijkgestemde activisten van lokale en nationale overheden en van beroemdheden die ons bereik kunnen vergroten en het niveau van blootstelling voor de kunstenaars en voor de galerie kunnen verhogen.

Hoe selecteer je de artiesten met wie je wilt samenwerken ?

Ik ben geen commercieel persoon. Voor mij gaat het om authenticiteit, bewondering en oprechte vriendschap. Het gaat niet om mijn perceptie van commerciële waarde, het gaat om mijn band met deze gelijkgestemde creatieve activisten. Ik geloof dat dit een onuitgesproken effect heeft dat deze kunstenaars, die al veel bereikt hebben, een boost geeft en dat het een halo-effect geeft aan onze gemeenschappelijke doelen. We maken kunst om over onze passies en verlangens te spreken.

Categorieën

nl_BEDutch