Ontmoet de man die Meneer Beer België is

Ik heb een ontmoeting gehad met Damiende huidige titelhouder, om uit te vinden wat er allemaal komt kijken bij het Mister Bear Belgium zijn.

Waarom heb je besloten mee te doen aan de Mr Bear Belgium wedstrijd?

Ik had twee redenen om aan de wedstrijd mee te doen.

Ten eerste ontmoette ik een eerdere winnaar van Mister Bear - hij vertelde me over de titel en het plezier rond de wedstrijd.

Ten tweede, en dit is de belangrijkste reden, wilde ik meer mensen ontmoeten, en nieuwe vrienden maken.

Ik verhuisde naar Brussel net voor de pandemie - de meeste mogelijkheden om te netwerken werden kort na mijn aankomst afgesloten. Door kandidaat te zijn, voelde ik me dus al een winnaar! Ik had zoveel geweldige mensen ontmoet tijdens de campagne.

Een van de hoofdthema's van Mr Bear Belgium is lichaamspositiviteit - wat betekent lichaamspositiviteit voor jou?

Het betekent veel voor me!

Sinds mijn 10e had ik veel last van negatieve opmerkingen over mijn gewicht en mijn lichaam. Ik was een verlegen en dikke tiener, meer intellectueel dan sportief. Na verloop van tijd leerde ik mijn lichaam te accepteren en van mijn persoonlijkheid te houden.

Een jaar geleden had ik ernstige gezondheidsproblemen - ik moest afvallen om in leven te blijven. Als gevolg daarvan werd ik actiever en begon ik voor mijn lichaam te zorgen.

Dus, achter wat je vandaag ziet, zit iemand die het slachtoffer is geweest van fat-shaming. Ook al is mijn fysieke verschijning veranderd, de ervaring blijft me bij.

Voor mij is een positieve lichaamshouding absoluut essentieel. Je kunt niet oordelen of een mening geven over iemands uiterlijk.

Ik vermijd ook het gebruik van filters op sociale netwerken, en probeer er zo natuurlijk mogelijk uit te zien. Ik heb veel gebreken en die neem ik met me mee - ze helpen om de echte en oprechte persoon te worden die ik ben.

Hoe voelde het toen u werd uitgeroepen tot de winnaar van Mr Bear Belgium?

Ik voelde me al supergoed na de show die de kandidaten en ik op het podium hebben gegeven. We hebben een geweldige avond gehad en ook een geweldige Trots samen.

Ergens in mijn achterhoofd dacht ik dat ik misschien een kans had op het podium, maar ik had niet verwacht te winnen.

Toen bekend werd dat ik het komende jaar de Berengemeenschap zal vertegenwoordigen, was ik zowel geschokt als blij tegelijk.

Ik had een paar minuten waarin ik absoluut niet wist wat ik aan het doen was - ik stond op het podium, zei dank je wel, wachtte op de knuffels, nam foto's. Toen ging ik de menigte in om ze te bedanken - dat was geweldig.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van Mr Bear Belgium?

Mister Bear Belgium is het zichtbare gezicht van de Belgium Bear Pride en van alle beren in België.

Ik word uitgenodigd om onze gemeenschap te vertegenwoordigen op verschillende plaatsen en bij evenementen.

Ik heb al de kans gehad om deel te nemen aan een paneldiscussie van verschillende Belgische regenbooghuizen om meer te weten te komen over hun lokale behoeften en doelstellingen voor de toekomst.

Ik zal in de loop van het jaar ook verschillende projecten ondersteunen. Er zullen nog meer details volgen over deze projecten, we zijn ze nog aan het definiëren binnen het Beer comité.

Ik zal ook het Koninkrijk België en hun beren vertegenwoordigen in het buitenland door onze Europese vrienden te bezoeken - Luxemburg, Duitsland, Nederland, Frankrijk en enkele andere bestemmingen die nog moeten komen. We moeten laten zien dat België en Brussel de place to be zijn op de Europese homoscene.

Is Brussel een goede plaats om een beer te zijn?

Als we ooit een plaats in Europa zouden hebben waar een Beer de Beer kan zijn waar hij van droomt, dan zou het zeker de hoofdstad van Europa moeten zijn!

Brussel is een multi-stad - cultureel, gender, gastronomie, cruisen, linguïstisch.

Dit is een geweldige plek om veel verschillende beren te ontmoeten - en ook jongens die geen beren zijn. Brussel is een stad waar iedereen zichzelf kan zijn, het leven kan ontdekken en beleven dat hij wil.

De Bear gemeenschap staat bekend als open-minded en gastvrij. Elke nieuwe Bear in de stad zal gemakkelijk nieuwe vrienden vinden.

Welk advies of begeleiding zou je jonge homo's geven die worstelen met hun lichaam?e?

Jong en niet jong - we kunnen allemaal met dit probleem worden geconfronteerd, of we nu 15 of 55 jaar oud zijn!

Ik ben geen expert of een soort coach - het enige wat ik kan delen zijn mijn ervaringen uit mijn leven.

Allereerst moet je je ervan bewust zijn dat je niet voor anderen leeft, maar voor jezelf. We zijn allemaal uniek en mooi. Als iemand je niet leuk vindt, is dat hun probleem, niet het jouwe.

Denk niet dat de sociale netwerk filters echt zijn. Denk niet dat alle influencers en beroemdheden een goed leven hebben.

Wees trots op al je dagelijkse prestaties - koken, studeren, afspreken met vrienden, je werk.

Verander niet de prachtige persoon die je bent.

Achter de schermen bij de Bears

Ik heb een ontmoeting gehad met Dimitri De Vreeze voor een blik achter de schermen van wat de jongens doen bij Mr Bear Belgium.

"Dit jaar hadden we zeven kandidaten die meedongen naar de titel van Mister Bear Belgium - dat is het meeste dat we ooit hebben gehad..." legt Dmitri uit, als ik hem vraag naar het proces om Mister Bear te selecteren. "Er was veel belangstelling voor de Bear Pride van dit jaar."

"In totaal hadden we ongeveer 2.000 mensen die deelnamen aan minstens één van onze evenementen..." voegt Dmitri eraan toe. "De meesten van hen kwamen uit België, maar ons netwerk is erg sterk met andere Berengemeenschappen in heel Europa. We hadden veel jongens uit Amsterdam, Parijs, Keulen en Luxemburg. We hadden ongeveer 500 mensen op ons hoofdfeest."

"Onze evenementen zijn elk jaar gegroeid - we hebben een stevige groep hier in Brussel, we zorgen voor elkaar. Ons Bear Body Positive project is opgepikt door andere berengroepen, dus we kunnen zeggen dat we de weg wijzen. Onze Berenpoot wordt groter en sterker omdat we veel werk maken van diversiteit - LGTBQI+ uitnodigen op onze activiteiten. Zo zal Pink Screen Festival speciaal voor ons een film vertonen. Ook het rugbyteam - dat grotendeels uit Beren bestaat - helpt mee en maakt deel uit van onze community."

"Elke kandidaat die meedingt naar de titel van Mister Bear Belgium stelt een project voor ten voordele van een goed doel of iets dat de berengemeenschap ten goede zal komen. Dit jaar hebben we Mister Bear Hongarije uitgenodigd om ons te vergezellen in Brussel - het is belangrijk voor ons om te laten zien hoe we de rechten van LGTBQI+ ondersteunen."

"Al sinds ik heel jong was, voel ik me het meest op mijn gemak bij jongens die beren zijn..." legt Dmitri uit, als ik vraag wanneer hij zich persoonlijk als beer is gaan identificeren. "Beren oordelen niet over hoe je eruit ziet, en niemand verwacht dat je een 'perfect' lichaam hebt. Plus, het is vaak de sociale kant van de zaak die mensen aantrekt in de berengemeenschap. Beren zijn sociale jongens, we zijn geïnteresseerd in cultuur, en we zijn erg gastvrij."

Wat is er nodig om gekroond te worden tot Mister Bear Belgium?

"Meneer Beer moet met mensen kunnen omgaan - hij moet aanspreekbaar zijn en ook naar anderen luisteren..." legt Dmitri uit.

"Hij helpt onze gemeenschap sociaal samen te brengen en bouwt een team dat samenwerkt om het door hem gekozen project te realiseren."

"Het project kan iets zijn als een gezondheidscampagne, het helpen van mensen in nood, of het geven van zelfverdedigingslessen."

"Uiterlijk doet er niet toe bij de keuze van Mister Bear Belgium - hij kan een buikje hebben, een baard, jong of oud zijn."

"Dit jaar waren de zeven kandidaten die meededen allemaal heel verschillend - het zijn niet allemaal stereotype beren. We voelen ons gelukkig dat elk van hen zich comfortabel genoeg voelde om zichzelf te presenteren als onderdeel van het evenement."

Kom meer te weten en doe mee aan België Bearpride Brussel

Categorieën

nl_BEDutch