Lylybeth Merle biedt u een voorstelling van een nieuw soort in Avignon

Lilith(s) is de naam van deze theatrale UFO die in het theater van Doms wordt opgevoerd in het kader van het festival van Avignon.

Er is moed en wilskracht voor nodig om voor een publiek over gender en identiteit te praten.

Ket magazine was aanwezig om dit speciale moment mee te maken.

Deze productie houdt het midden tussen theater en sociale documentaire, een intiem en poëtisch notitieboek en een DragQueer cabaretnummer. De voorstelling duurt momenteel 30 minuten, maar zal in 2023 een lange versie krijgen in de Brusselse theaters.

"Ik ben een trans en non-binaire persoon en 28 jaar lang werd ik sociaal gezien als een jongen..." legt de performer uit. "Aan de basis van mijn gender deconstructie ligt mijn ontdekking van de drag kunst, die me voor het eerst in staat stelde om de codes omver te werpen en ze in vraag te stellen. Uit deze ontmoeting is mijn DragQueer personage geboren, Dame Lylybeth, een verteller van gevoelige en poëtische verhalen, een beetje clownesk."

In de productie deelt Lylybeth haar verhaal met een open hart.

Op het podium, aan haar zijde, vinden we Baxter. Baxter is geluidsontwerper en performer, maar ook de stemmen van de vrouwen van Lylybeth's familie - haar Moeder, haar Tante en haar Grootmoeder - zij die haar voorbeeld zijn geweest en met wie zij zich vandaag op een nieuwe manier verbindt.

"Dit vrije woord, over mijn avonturen en tegenslagen, heeft iets in mijn familie doen ontstaan dat ik niet had verwacht: Zusterschap..." legt Lylybeth uit. "De vrouwen rondom mij begrepen me en begonnen me in vertrouwen te nemen, me raad te geven, mijn hand vast te houden wanneer ik bang was. Na een reeks interviews met hen, is het vandaag met hun stemmen, hun herinneringen en hun wegen dat ik op het podium kom door bruggen te slaan tussen onze verhalen om een familie- en zusterverhaal te creëren".

Aan het einde van de voorstelling nodigt Lylybeth uit tot discussie over identiteit en trans-zijn.

Het is een intiem moment tussen artiest en publiek - een moment van frisheid in de verstikkende hitte van Avignon.

Meer te weten komen

Categorieën

nl_BEDutch