Europese LGBTQIA+ mediapublicaties helpen de agenda te bepalen op EuroPride

EuroPride in Belgrado is een beetje een emotionele achtbaan geweest, maar een van de hoogtepunten waren evenementen zoals de mensenrechtenconferentie en de paneldiscussies die werden ondersteund door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en ELMA - de Europese LGBTQIA+ Mediavereniging.

Een van de onderwerpen die aan bod kwamen waren de voordelen en uitdagingen van het creëren van een inclusieve stad.

Het panel werd bijgestaan door Vincent Reillon van Forbidden Colours en bestond uit Giannis Papagiannopoulos van AntiVirus, Dragana Todorović van de Eurocentralasian Lesbian* Community, Jan Witek van Prague Pride en Pascal Smet van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Belangrijke discussiepunten waren onder meer:

  • Is de stad een veilige ruimte? Als de lokale gemeenschap LGBTQ-mensen verwelkomt en steunt, stelt dat LGBTQ-mensen in staat zich te uiten - bars te openen, Prides te organiseren, queer media te hebben, een bloeiende queer gemeenschap op te bouwen. Dit schept een veilige omgeving voor mensen die in de stad willen komen wonen of de stad willen bezoeken. Nultolerantie tegenover haatdragende taal en haatmisdrijven is ook belangrijk.
  • Intersectionaliteit is belangrijk om te erkennen. LGBTQ mensen zijn geen homogene groep. Gemarginaliseerde mensen vallen vaak door de mazen van het lokale beleid. Ook moeten we privileges erkennen en bespreken en hoe die onze ervaringen en integratie-initiatieven beïnvloeden.
  • Multinationals kunnen een leidende rol spelen in landen als Servië - zij voeren een inclusief beleid voor hun werknemers. Maar deze grotere bedrijven moeten misschien moediger zijn in het zichtbaar maken van dit beleid binnen de gemeenschappen waarin zij actief zijn. De regering in Servië lijkt bijvoorbeeld meer te luisteren naar bedrijfsleiders dan naar gemeenschapsactivisten - daarom kunnen bedrijfsleiders belangrijke bondgenoten zijn."
  • Het toenemende conservatisme in Europa kan leiden tot verzet tegen progressieve en inclusieve initiatieven.

Meer weten over ELMA

Meer informatie over EuroPride

Categorieën

nl_BEDutch