Brussel vertegenwoordigd op EuroPride in Belgrado

Een van de sterke punten van een evenement als EuroPride is dat vertegenwoordigers van steden uit heel Europa samenkomen om de plaatselijke LGBTQ-gemeenschap te steunen - dit jaar was Belgrado in Servië de gaststad.

Een grote delegatie uit Brussel was een van de meest zichtbare in Belgrado: zij nam deel aan de mensenrechtenconferentie, organiseerde paneldiscussies en recepties, en trotseerde homofobe demonstranten om deel te nemen aan de Pride-mars door de straten van de stad.

In de weken voorafgaand aan de EuroPride was het tot op het laatste moment onzeker of de parade daadwerkelijk zou plaatsvinden. De president en de verschillende verantwoordelijke autoriteiten hadden herhaaldelijk aangekondigd dat de Pride-parade niet zou doorgaan. Maar op het laatste moment beloofde de premier, die een open en trotse lesbienne is, dat de parade doorgang kon vinden en dat de beveiliging in orde zou zijn.

Het was geen goed weer om te marcheren - zware, stevige regen die de hele middag en tot diep in de nacht aanhield.

Het verzamelpunt voor de mars was voor het gebouw van het Constitutionele Hof. Deze straat was afgezet en stond onder veiligheidscontrole. Ook alle omliggende straten waren afgesloten. De beveiliging was goed zichtbaar - overal waar je keek was oproerpolitie en bewakingspersoneel. Het was intimiderend.

Er waren ook demonstranten. Je zou denken dat de regen het enthousiasme van de demonstranten een beetje had kunnen temperen, maar ze waren nog steeds in groten getale aanwezig - groepen luidruchtige demonstranten die op afstand werden gehouden door kordons van oproerpolitie. De protesten lijken voornamelijk door religie te worden geleid - de orthodoxe kerk heeft zich luid en duidelijk uitgesproken tegen de EuroPride. Volgens lokale mensen die ik heb gesproken, is er bij deze anti-homoprotesten ook een groot aantal nationalistische extremisten betrokken.

De beveiliging was streng, maar niet onneembaar. Terwijl we wachtten tot iedereen zich had verzameld, haalden een viertal vermoedelijk orthodoxe demonstranten kruizen en bijbels tevoorschijn en begonnen te spugen op de reusachtige regenboogvlag op de grond. Twee van hen - een man en een vrouw - begonnen te zoenen. Het leverde wat stof op voor de verzamelde lokale media, maar de beveiliging joeg hen al snel weg.

Het is moeilijk in te schatten hoe groot de menigte voor de mars was - het was een zee van paraplu's. Ik denk een paar duizend mensen.

Om ongeveer 17.30 uur begon de mars - een korte maar langzame wandeling naar het Tašmajdan-stadion. Er was veel politie aanwezig om de mars te begeleiden - de afstand was ongeveer 1 km. Op een gegeven moment passeerden we een grote orthodoxe kerk - de klokken luidden en er stond een kleine groep antihomoprotesteerders op de trappen van de kerk, omringd door oproerpolitie om ervoor te zorgen dat er geen daadwerkelijk contact was tussen de demonstranten en de demonstranten.

Toen we bij het Tašmajdan stadion aankwamen, was er een DJ die muziek draaide. Het openluchtstadion was behoorlijk ondergelopen, maar er werd enthousiast gedanst en gedronken.

Brussel was vertegenwoordigd met een kraam bij de ingang van het stadion. Van hieruit deelde de delegatie exemplaren van Ket Magazine uit.

Er waren berichten in de media over botsingen tussen de antihomoprotestanten en de politie, met berichten over een aantal arrestaties. Op weg naar het vliegveld de volgende dag zei mijn taxichauffeur dat er tijdens het hele evenement veel te doen was geweest op de sociale media - waarbij de antihomoprotestanten werden opgeroepen de politie aan te vallen en de Pride-mars aan te vallen.

Ik heb ten minste één melding uit de tweede hand gehoord van Pride-gangers die op weg naar huis werden aangevallen, maar ik heb dit niet kunnen verifiëren.

EuroPride gedaan. We waren er trots op Brussel te kunnen vertegenwoordigen op zo'n belangrijk evenement voor de LGBTQ-gemeenschap.

Categorieën

nl_BEDutch