King Kovaci mengt roots en queerness

Ontmoet Koning Kovacieen multitalent queer artiest gevestigd in Brussel. Zingen, liedjes schrijven, DJ'en of produceren, collectieven oprichten of podcasts hosten, je kan Kovaci's werk en betrokkenheid bij de queer scene niet missen. Isuf, bij zijn voornaam, verwerkt graag invloeden van zijn Albanese roots in zijn werk en mengt die met queer invloeden wat resulteert in een prachtige culturele smeltkroes.

We hebben Koning Kovaci ontmoet om al zijn activiteiten en opvattingen over queer onderwerpen te bespreken.

Vertel ons iets over jezelf. Wat is je reis geweest?

Mijn naam is Isuf Kovaci, ook bekend als King Kovaci. Ik ben een zanger, songwriter, producer en DJ gevestigd in Brussel. Ik ben ook de vice-voorzitter van Collectief Les Bastards, mede-gastheer van Queermongering, mede-organisator van... Propagandaen medeoprichter van Transpédés. En overdag ben ik parlementair tekenaar bij het Parlement van Brussel! 

Ik ben het kind van Albanese immigranten die hun vaderland ontvluchtten om te ontsnappen aan de dood en armoede van de onderdrukkende dictatuur, en dat deel van mij draag ik met trots overal mee naartoe, want ik word voortdurend herinnerd aan de islamofobie en xenofobie die mijn mede-Albanezen dagelijks ondergaan, en het is echt belangrijk voor mij dat ik Albanië vertegenwoordig temidden van vaak zeer onverdraagzame mensen. Ik heb de afgelopen 20 jaar doorgebracht onder de naam Jeremy, omdat ik ben opgegroeid in een zeer racistische omgeving en "Isuf" te moslim en te vreemd klonk in een blanke buitenwijk. Het is pas één of twee jaar geleden dat ik besloot me weer voor te stellen als mijn geboortenaam.

Elke maand of zo krijg ik DM's van nepaccounts op Instagram, van gesloten queer Albanezen die me in vertrouwen nemen. Ze vertellen me over de gevaren die ze lopen, het feit dat ze zich niet kunnen uiten of dat ze in een zeer religieuze familie zitten. Ze vertellen me allemaal dat ze erg geïnspireerd en hoopvol zijn nu ze zien dat ik, Albanees, homo en out tegenover mijn familie (dat was niet bepaald gemakkelijk), een langdurige relatie heb met een Turkse man, en me via de kunst uit. Het is de reden waarom ik mijn angsten opzij zet, de doodsbedreigingen negeer en mijn ware ik blijf. Hoe meer ik zichtbaar ben, hoe meer mijn homoseksuele broers en zussen veilig zullen zijn.

Wat zijn uw huidige of toekomstige projecten?

Ik doe veel de laatste tijd. Ik heb de regie van "Hurler à la Mer" met Collectif Les Bastards bijna precies een jaar geleden afgerond, en het voelt alsof de trein nooit stopt met rijden:

Ik werk momenteel aan mijn eerste album, maar het is een lang proces omdat ik alles zelf schrijf, componeer, zing en produceer in mijn thuisstudio, en ik ben mijn eigen ergste criticus. Ik werk ook met geweldige queer artiesten als songwriter en producer. Luister naar " Italo Daddy " van ChaildIk heb geholpen dat nummer te schrijven! Dan is er nog al het werk met Collectif Les Bastards, waaronder een revisie van Hurler à la mer en andere geheime projecten die eraan komen...

Dan is er Propaganda. Ik ben de vaste DJ en derde wiel organisator van deze prachtige drag en queer show die artiesten met een soortgelijke achtergrond als de mijne en de hoofdorganisatoren in de schijnwerpers zet, Belligentie en Krasna. We hadden echt het gevoel dat onze identiteiten werden uitgewist en helemaal niet gevierd in België. Albanees, Balkan, Armeens, Kaukasisch (van CAUCASUS - niet Karenland), Tsjetsjeens, ... het zijn gewoon etniciteiten die de Belgen hebben leren vrezen. We wilden dat belichten en de queer leden van deze naties vieren die vaak moeten kiezen voor één van deze identiteiten. Ik heb vaak gehoord dat als je homo bent, je geen Albanees kunt zijn. We willen in Propaganda echt SWANA, Oost-Zuid-Europa en West-Azië onder de aandacht brengen.

Dan is er Queermongering, de podcast/radioshow van Belligerency en mijzelf, waarin we onderwerpen als mode, tweede gezinnen, xenofobie en persoonlijke ervaringen onderzoeken vanuit queer oogpunt, in samenwerking met Radio Vacarme, een feministische en queer onafhankelijke radio in Brussel.

En dan is er nog Transpédégouines, het geesteskind van Collectif Les Bastards en een aantal fantastische mensen. Samen met verschillende activisten organiseerden we de allereerste inclusieve Pride-mars in Luik, en het is een maandelijks evenement geworden waar we de queer-jongeren van Luik een veilige ruimte bieden om te bestaan, te verkennen en te genieten, want Luik is niet in de buurt van Brussel als het gaat om queer-acceptatie en/of veiligheid.

Dan, er is - nee ik maak een grapje, dat is alles (dat ik kan onthullen).

Wat betekent het voor u om deel uit te maken van de Brusselse queer gemeenschap?

Het voelt gewoon geweldig. Het betekent de wereld, maar ik heb ook overlevingsschuld als ik geniet van mijn privileges in West-Europa, terwijl mijn homoseksuele broers en zussen in onderdrukkende landen letterlijk sterven of in groot gevaar verkeren. Ik ben dankbaar dat ik hier ben.

Verder is de Brusselse queer gemeenschap de meest gastvrije, vriendelijke, leuke, grappige, felle, politieke, open gemeenschap ooit. Ik hou van Brussel, en ik hou van elke homo die hier woont. Ik ben nog nooit zo trots geweest op deze stad en deze gemeenschap die steeds opnieuw manieren uitvindt om zich uit te drukken en anderen te verheffen. Uiterst inspirerend en dankbaar.

Wat zijn je queer invloeden?

Mijn invloeden, in mijn muziek bijvoorbeeld, zijn de fag hag iconen zoals Lady Gaga, Lana Del Rey, Beyoncé, Madonna, enz. De pop girlies, de diva's, maar degene die mijn shit rockt is Robyn.

Verder ben ik erg geïnspireerd door homo's die de wetten trotseren. Iedereen die moslim en homo is, zal ik steunen. Iedereen die zwart en homo is in een kolonisatorland of een overwegend blank land, steun ik. Ik krijg tranen in mijn ogen als ik zie hoe etnische queer mensen hun voorouderlijke cultuur vieren en vechten tegen het onderdrukkende systeem. Dit is ook de reden waarom de ballroomgemeenschap voor mij zeer inspirerend is: het is het terrein van vele queer en trans baanbrekers en vaak de bakermat van de moderne popcultuur voordat deze wordt gekoloniseerd door blanke homo's en vervolgens de westerse mainstream media.

Welke Brusselse queer initiatieven vindt u leuk?

Er gebeurt nu zoveel dat ik het spoor bijster ben, en dat is maar goed ook. Ik ben super blij dat we op een plek leven waar queer evenementen en initiatieven zo overvloedig zijn dat ik het niet eens kan volgen! Maar ik zal zeggen dat ik heel blij ben dat mijn vriend... Bissi doet queer-feministische yogalessen tegen een betaalbare prijs. Het is ook verbazingwekkend om zoveel dragshows te zien floreren (Alleen het topje. door Bel me Brenda., Afspelen door Deken La Goulue, Queeriosity door La Veuve, ...). Ik ben vooral blij om te zien dat queerness langzaam het middelpunt wordt, in plaats van cis blanke Belgische homo's.

Categorieën

nl_BEDutch