Antoine Grenez - de fotograaf die de culturele betekenis van ons nachtleven documenteert.

Ik sprak met fotograaf Antoine Grenez om te praten over het leven achter de lens van de camera.

Wanneer heb je je passie voor fotografie ontdekt en ben je die gaan verkennen?

Ik ontdekte de fotografie toen ik als tiener voor het eerst een skyblog maakte - ik schreef tekst en plaatste foto's.

Ik probeerde poëtisch te zijn en mooie beelden te creëren - deed alsof ik een diepgaand leven had, zoals elke 13-jarige tiener.

Toen, op 18-jarige leeftijd, koos ik ervoor om fotografie te studeren aan de ERG - ik begon concepten te begrijpen en ik begon te graven in ideeën die verband hielden met fotografie voor mijn werk op de kunstacademie.

Nu is het een groot deel van mijn leven.

U hebt gesproken over hoe uw fotografie narratieve fictie verkent - wat is het aan dat perspectief dat u zo aanspreekt?

Het gaat om het creëren van een mentaal beeld voor de toeschouwer.

Het belang van het verhaal is om wat fantasie in het proces te brengen - wanneer je twee beelden op een muur presenteert, is het derde element interessant - wat er in het hoofd van de kijker ontstaat.

Dit derde beeld of projectie is altijd gekoppeld aan een persoonlijk verhaal - elke projectie is op die manier uniek.

Ik speel graag met illusies - niet weten wat gefotografeerd is en een surrealistisch element toevoegen om mensen de poëzie in elk object te laten begrijpen. Het gaat gewoon om een andere perceptie.

Wat betekent het deel uitmaken van de Chanoirs collectief voor jou betekenen?

Het betekent deel uitmaken van een familie! Het betekent een onderdeel zijn van een artistiek, organisch netwerk van echt geweldige mensen.

Iedereen die deel uitmaakt van Chanoirs is zo anders, zo uniek in hun manier van leven in deze wereld. Met Chanoirs kunnen we van het ene project naar het andere gaan en onze dromen waarmaken.

Door samen te zijn kunnen we groter dromen - zowel individueel als collectief. Chanoirs zal de komende maanden heel wat nieuws brengen - daar kunt u zeker van zijn!

Een onderdompeling in het nachtleven en clubbing lijkt een belangrijk thema te zijn in uw werk - wat maakt vanuit uw perspectief een gedenkwaardige avond uit?

Alles kan gebeuren - dat is het mooie van een gedenkwaardige avond uit.

Omringd worden door de mensen uit onze scene is een garantie dat je je nooit zult vervelen. Natuurlijk moet je ook geweldige muziek hebben in een geweldige ruimte - hoe meer iedereen op de dansvloer staat, hoe beter de avond is.

De meest gedenkwaardige nachten zijn altijd verbonden met intense emoties - op en neer als een rollercoaster - het gevoel te leven, je zintuigen te verkennen en de sociale grenzen van de dagelijkse realiteit te doorbreken.

Een goede reden hebben om te feesten is ook een pluspunt. Als je een grote gebeurtenis of project hebt afgerond en iets hebt gedaan waar je trots op bent, dan is het feest dat daarop volgt altijd pittig.

Mode is altijd sterk geënt geweest op de clubcultuur - denkt u dat uw fotografie kan helpen om de culturele betekenis van het nachtleven van een stad te documenteren?

Ik zie mezelf graag als een antropoloog van het nachtleven - elke foto is een getuigenis van een tijd en plaats en ik zie mijn foto's als een archief van onze generatie.

De enige manier om de culturele betekenis van het nachtleven te begrijpen is door het te beleven - het is onmogelijk het belang van het nachtleven te begrijpen als je het van buitenaf bekijkt.

Het zien van oude feestfoto's brengt mijn hele lichaam terug in dat specifieke moment - en laat me dezelfde intensiteit voelen als toen de foto's werden genomen. Maar niets kan de intensiteit van dat moment vervangen - het is een symfonische ervaring van geluid, lichaamstaal, veranderde bewustzijnstoestanden, trance en emoties. Dat is iets wat je nooit in een enkele foto zult vinden.

Ik hoop dat mijn foto's het nachtleven evenveel geven als het nachtleven mij heeft gegeven!

Wat hoop je dat mensen voelen als ze je foto's ervaren?

Ik hoop dat ze het echte doel van het nachtleven begrijpen - het gaat om het opnieuw verbinden met jezelf en anderen.

Ik hoop dat mensen onze perspectieven en onze verlangens naar een bewust nachtleven - gevuld met kunst en surrealisme - kunnen begrijpen. Het nachtleven gaat over stijl, over sensualiteit, over uniek zijn op je eigen manier.

Ik wil ook dat mensen het gevoel hebben dat ze iets gemist hebben - dat ze wensten dat ze erbij waren geweest om dat moment mee te maken.

Kom meer te weten over Antoine Grenez

Categorieën

nl_BEDutch