Mij wordt vaak gevraagd wat er in 2023 in Brussel zal gebeuren?

Hier is mijn kleine niet-uitputtende selectie van wat er in het nieuwe jaar gaat komen.

Laten we ons overzicht beginnen met het grote thema van het jaar - Art Nouveau . 1893 is het jaar waarin architect Victor Horta de laatste hand legde aan het Hôtel Tassel. 130 jaar later grijpt Brussel deze verjaardag aan om de Art Nouveau in al zijn verscheidenheid te vieren en zich te doen gelden als de hoofdstad van deze internationale kunststroming. Het programma is gevarieerd en zeer interessant, schrijf u snel in.

In Europa vieren we, net als in Brussel, ook de 50e verjaardag van het overlijden van Pablo Picasso (08/04). Aan hem is ook een tentoonstelling gewijd in Brussel, in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (tot 02/12).

De tentoonstelling Europa, Oxalá presenteert het werk van eenentwintig Europese kunstenaars en intellectuelen die hun familie in de voormalige koloniën hebben. Deze kunstenaars, geboren en getogen in een postkoloniale context, bieden hier tot 5 maart een reflectie op hun erfgoed, hun herinnering en hun identiteit in het prachtige Afrika Museum.

In het hart van de stad vieren we de 175e verjaardag van de Galeries Royales Saint-Hubert, ga naar de Cinéma Galeries om de tentoonstelling te zien (tot 30/06/2023).

Radius, grote tentoonstellingen, "Bond In Motion", het evenement vervoert bezoekers over niet minder dan 6.000 m2 met iconische voorwerpen uit het Bond-universum, tot 14/05/2023 in Brussels Expo.

"Untold Stories", een postume tentoonstelling over de visie en het werk van fotograaf Peter Lindbergh in Espace Vanderborght tot 14 mei.

U kunt ook "AQUECOUCOU" gaan zeggen tegen Johnny Hallyday. Een uitzonderlijke tentoonstelling over het leven van de zanger komt voor 6 maanden naar Brussel, tot 15 juni 2023 in Brussels Expo.

Beurzen en shows worden geëerd met de 100e editie van de Brussels Fair, die in haar traditionele vorm zal plaatsvinden van 14 tot 22 januari 2023 in Brussels Expo. Autofabrikanten zullen weer in groten getale aanwezig zijn en het evenement zal nieuwe entertainment bieden.

Brafa keert terug naar zijn gigantische pied-à-terre in het Brusselse Tentoonstellingscentrum. Een van de belangrijkste kunst- en antiekbeurzen van Europa wijdt zijn 68e editie aan de Art Nouveau-beweging en heeft een aantal zeer leuke verrassingen in petto met 130 exposanten uit de hele wereld van 29/01 tot 05/02.

Op muzikaal gebied een Rachmaninoff-jaar, met de 80e verjaardag van zijn dood (28/03) en vier dagen later de 150e verjaardag van zijn geboorte (01/04). Ook Bozar eert hem met een festival op 03/02 en 05/02/2023. De Koningin Elisabethwedstrijd staat in het teken van zang en vindt plaats van 21/05 tot 03/06.

We zingen ook voor de KISS Farewell Tour door België (06/13 - Palais 12), 6 data bij ons voor Renaud (die dit jaar zijn 70ste verjaardag vierde), maar ook Indochine, Louise Attaque en Franz Ferdinand, maar ook Angèle op het Core Festival... The Weeknd komt door België, in het Koning Boudewijnstadion, op 07/11/2023. Een podium op het feest omdat Mylène Farmer op 07/22 in concert komt, Rammstein van 03 tot 05 augustus (ik weet een gelukkige burgemeester). De Museum Night Fever , de gekke en originele Nacht van de Brusselse Musea vindt plaats op 21/10/2023. En ik kan Rave Rebels niet vergeten, zeker het meest ongelooflijke feest (misschien ook in april - TBC) maar aangekondigd op 06/10/2023 in Palais 12.

Nieuw voor 2023: Het begijnhof van Anderlecht, een architecturaal pareltje dat volledig werd gerestaureerd. Met het Huis van Erasmus en de gotische collegiale kerk Saint-Pierre-et-Guidon vormt het begijnhof van Anderlecht een opmerkelijk historisch geheel.

De tweede fase van de heropening wordt in het najaar van 2023 afgerond.

Maison Hannon wordt in juni 2023 een museum en zal samenwerken met Maison Horta, dat niet ver in Brussel ligt. De renovatie zal nog niet voltooid zijn, maar de volgende fasen zullen worden uitgevoerd zonder het gebouw te sluiten.

Train World biedt "Multisenso Rail", onlangs gelanceerd, de mogelijkheid voor een origineel multisensorisch bezoek dat voor iedereen toegankelijk is, oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Er worden ook speciale rondleidingen georganiseerd voor blinden en slechtzienden.

LaVallée biedt "Magnetic Flow", een unieke multisensorische ervaring. Simpelweg hypnotiserende visuele en muzikale werken.

En wat zou ons land zijn zonder deze ongelooflijke Festivals:

Brussels Jazz festival : van 12 tot 15/01/2023. Bright Festival : het helderste van de Brusselse evenementen verlicht drie wijken: de Koninklijke wijk, de Europese wijk en de Lehonwijk tot aan de Louis Bertrandlaan in Schaarbeek van 16 tot 19/02/2023. Made in Asia : de ontmoetingsplaats voor liefhebbers van manga en de Aziatische cultuur in de breedste zin van het woord. Van 3 tot 5 maart in Brussels Expo. Botanical Nights : van 27/04 tot 07/05/2023. Core Festival : Voor zijn tweede editie, in het park van Osseghem. Het CORE Festival zal een eclectisch programma aanbieden op 5 verschillende podia verspreid over het park. Op 27 en 28/05/2023. Paradise City Festival : Het festival waar gezien moet worden! Van 30/06 tot 02/07/2023. Tomorrowland : 21 tot 23/07/2023 en van 28 tot 30/07/2023. Voodoo Village : Het boutique festival van "goed, mooi en duurzaam" niet te missen om zijn ongelooflijke sfeer van 8 tot 10/09/2023. En in 2024, FCKNYE Festival , de door heel Europa geliefde oudejaarsavond op 31/12/2023.

Als 3e in de rangschikking van ILGA-Europe (International Lesbians & Gay Association) is België al lang voorstander van respect voor de rechten en inclusie van LGBTQIA+ mensen. Brussel belichaamt de geëngageerde en feestelijke weerspiegeling van dit verlangen naar inclusie: festivals, feesten, verenigingen... en een pride die in 2022 meer dan 200.000 mensen bijeenbracht. De hoofdstad heeft van openheid en aanvaarding een ware levenskunst gemaakt, zowel voor haar inwoners als voor haar bezoekers, 2023 zal de kleur van de regenboog zijn voor de viering van 20 jaar homohuwelijk .

Als u voor een paar uur of een paar dagen naar Brussel komt, kunt u het makkelijkst een Brussels Card kopen. Koop hem online en kies een kaart voor 24 uur, 48 uur of 72 uur. Een Brussels Card, 24 uur, € 29.

De energie van Brussel 's nachts willen voelen is mogelijk en niet duur, dankzij de Volume Pass, de beste clubs van de stad toegankelijk en zonder wachtrijen! voor een weekend voor €29!

Er staat altijd iets op de Brusselse agenda! Als u wilt weten wat er in Brussel gebeurt, kunt u hier terecht

https://www.visit.brussels/fr/visitors/agenda

Categorieën

nl_BEDutch