KET Talks nieuwe aflevering: duik in het anti-LGBTIQ+ beleid in Hongarije

Deze week in uw aflevering van KET Talks bespreken Vincent Reillon en Rémy Bonny van Forbidden Colours de situatie van LGBTIQ+ mensen in Hongarije. Ze worden bijgestaan door David Bedö, lid van het Hongaarse parlement en voorzitter van de pas opgerichte LGBTIQ+ intergroep in dat parlement, en Noel Simonde lokale coördinator van deze intergroep.

Een nijpende en verslechterende situatie voor LGBTIQ+ mensen in Hongarije

David en Noel gaan eerst in op de recente anti-LGBTIQ+ wetten die de regering van Viktor Orban heeft aangenomen. In mei 2020 nam het parlement een wet aan die het voor transgenders onmogelijk maakt om hun wettelijk geslacht te veranderen. In december 2020 werd een wijziging van de grondwet goedgekeurd om adoptie door paren van hetzelfde wettelijke geslacht te verhinderen. En in juni 2021 werd een wet aangenomen die nu bekend staat als de "Hongaarse anti-LGBT propagandawet" om elke promotie of afbeelding van LGBTIQ+ mensen en onderwerpen te verbieden.

Zij leggen uit hoe de huidige veranderingen in Hongarije, waarbij bijvoorbeeld de regering de meeste media controleert, het voor LGBTIQ+ organisaties erg moeilijk maakt om het verhaal van de regering te weerleggen en voor de oppositie om de macht te heroveren om deze ontwikkelingen te stoppen.

David en Noel wachten tot de EU ingrijpt. Vijf maanden na de aankondiging heeft de Europese Commissie eindelijk de rechtszaak tegen Hongarije aangespannen in verband met de "anti-LGBT-propagandawet". Toch zal deze procedure nog enige tijd duren voordat, zoals zij verwachten, de definitieve uitspraak de regering verplicht de wet af te wijzen. In de tussentijd,

Een intergroep in het Hongaarse parlement om de steun voor diversiteit te tonen

Enkele maanden geleden hebben David en Noel in het Hongaarse parlement een nieuwe intergroep opgericht die zich bezighoudt met LGBTIQ+-rechten. 21 leden van het Hongaarse parlement van vijf politieke partijen - allemaal in de oppositie - hebben zich aangesloten bij deze intergroep onder voorzitterschap van David. Omdat Orbáns partij Fides een supermeerderheid in het parlement heeft, verwachten deze leden geen invloed op de wetgeving te kunnen uitoefenen. Toch is deze intergroep belangrijk om te laten zien dat LGBTIQ+ mensen nog steeds steun en een stem hebben in het Hongaarse parlement.

In 2023 wil de interfractiewerkgroep samenwerken met maatschappelijke organisaties - zoals Budapest Pride en de Hatter Society, twee van de belangrijkste LGBTIQ+ ngo's in Hongarije - om pesten op school aan te pakken en de rol van de gelijkheidsinstantie in het land, die toezicht houdt op discriminatie, te herstellen. De intergroep zal ook internationale steun voor LGBTIQ+-personen ontwikkelen.

Zo hopen David en Noel te bouwen aan een betere toekomst voor LGBTIQ+ mensen in Hongarije. Ook al verwacht geen van hen grote politieke ontwikkelingen in de komende jaren.
Om deze aflevering te beluisteren, klik hieronder.

Categorieën

nl_BEDutch