Slovenië wordt officieel het eerste Oost-Europese land dat het homohuwelijk erkent

Het Sloveense parlement heeft wijzigingen aangebracht in het Sloveense familierecht, waardoor paren van hetzelfde geslacht nu gelijk kunnen trouwen.

De wetswijziging volgt op een recente uitspraak van een rechtbank die oordeelde dat het niet toestaan van huwelijken tussen koppels van hetzelfde geslacht een schending is van de antidiscriminatiebepalingen van de Sloveense grondwet.

De president van Slovenië - Nataša Pirc Musar - zei over de wijzigingen in het familierecht: "Mensenrechten zijn noch links noch rechts. Ze zijn universeel en we hebben ze allemaal. Ze zijn vooral nooit vanzelfsprekend, je moet er elke dag voor vechten. Naarmate samenlevingen zich ontwikkelen, ontwikkelt zich ook de mensenrechtenwetgeving, die vooroordelen afbreekt en voor iedereen geldt. Daarom ben ik blij en trots dat we vandaag in Slovenië op weg zijn om de rechten van partners van hetzelfde geslacht volledig gelijk te trekken met de rechten van heteroparen wat betreft de mogelijkheid om in het huwelijk te treden en gezamenlijk een kind te adopteren."

Hoe is het leven voor LGBTQ mensen in Slovenië?

Hoe is het leven voor LGBTQ's in Slovenië? Laten we eens kijken naar enkele belangrijke indicatoren voor gelijkheid.

Is homoseksualiteit legaal in Slovenië?

Ja. Seksuele activiteit van hetzelfde geslacht werd in 1977 gedecriminaliseerd.

De leeftijd om in te stemmen is 15 jaar, ongeacht de seksualiteit.

Bestaat er anti-discriminatie bescherming voor LGBTQ mensen in Slovenië?

Ja. Een rechterlijke uitspraak in 2009 bevestigde dat de grondwet van het land discriminatie op grond van seksualiteit verbiedt.

Is er huwelijksgelijkheid in Slovenië?

Ja. De wettelijke erkenning van relaties tussen personen van hetzelfde geslacht werd ingevoerd in 2006. Na een latere rechterlijke uitspraak werd in 2023 wetgeving uitgevaardigd die huwelijkgelijkheid voor paren van hetzelfde geslacht mogelijk maakte.

Hoe is het leven voor LGBTQ mensen in Slovenië?

Slovenië is een sociaal conservatief land, maar de zaken lijken langzaam te verbeteren.

Er is een zichtbare en levendige LGBTQ-gemeenschap in Ljubljana.

Categorieën

nl_BEDutch