Peter Lindbergh "Untold Stories", When Fashion Photography Becomes Art

Tussen 15 december 2022 en 14 mei 2023 bij de Espace Vanderborght, de stad Brussel organiseert Untold Storiesde postume tentoonstelling van werken van de baanbrekende fotograaf Peter Lindbergh. Na tentoonstellingen in verschillende Europese steden is het nu de beurt aan Brussel, hoofdstad van de Europese Unieom deze kunstenaar te eren wiens werk hem een plaats heeft bezorgd onder de grootste hedendaagse fotografen aller tijden.

Een sublieme retrospectief dat hulde brengt aan Peter Lindbergh. Deze tentoonstelling vertegenwoordigt zijn artistieke visie die werd opgebouwd en gevoed door vier decennia van werk, ontmoetingen en creativiteit. Drie jaar lang besteedde Lindbergh elke dag en nacht aan onderzoek, bewerking en assemblage van foto's die nieuwe interpretaties zouden openen en een gevoel van verrassing zouden creëren.

Peter Lindbergh creëert een nieuwe vorm van realisme door de canons van schoonheid opnieuw te definiëren in tijdloze beelden die getekend zijn door de invloed van documentaire fotografen, reisfotografen en fotojournalisten als Dorothea Lange, Henri Cartier-Bresson en Garry Winogrand, ook al blijven zijn meesters André Kertész, Richard Avedon of Irving Penn. Zijn humanistische benadering en zijn idealisering van vrouwen onderscheiden hem van andere fotografen.

Peter Lindbergh is vooral geïnteresseerd in de ziel en de persoonlijkheid van zijn onderwerpen. In de overtuiging dat het belang van een onderwerp elders ligt dan in zijn leeftijd, schudt hij de normen van de modefotografie op in een tijd waarin we gewend zijn aan overdreven retoucheerbare beelden.

Dankzij de betrokkenheid en steun van de stad en de medewerking van de Peter Lindbergh Foundation zullen deze onuitgegeven foto's, video's en grote formaten vier maanden lang te zien zijn in de Espace Vanderborght in Brussel.

De oorsprong

2018 was het begin van een vriendschap tussen Bruno Pani (oprichter van het evenementenbureau Profirst en de social club TheMerode) en Peter Lindbergh, de iconische fotograaf van de jaren tachtig tot nu. Lindbergh toonde een menselijke toets, legde de kwetsbaarheid in de kracht van modellen vast en markeerde zijn tijdperk en de opkomst van de Top Models. Hij werkte samen met de toonaangevende glossy's van die tijd, Vogue, Harper's Bazaar, Rolling Stone en Vanity Fair. Hij blijft de enige fotograaf die de mythische Pirelli-kalender drie keer heeft vastgelegd. Door zijn lens zetten de beroemde Naomi Campbell, Kate Moss, Cindy Crawford, Linda Evangelista en Helena Christensen de trend voor een nieuwe uitdrukking van vrouwelijkheid - rauwe schoonheid.

In september 2019 legde Peter Lindbergh voor het laatst zijn camera neer, maar de kracht van zijn filmische schaal blijft voor altijd vereeuwigd in elk van de beelden die letterlijk en figuurlijk de grenzen van de modefotografie verlegden. Voor zijn dood richtte Peter Lindbergh een stichting op om zijn werk te bewaren. Sindsdien blijft de Peter Lindbergh Foundation zijn fotografisch erfgoed promoten, met name via de tentoonstelling Untold Stories, die aanvankelijk werd opgezet in samenwerking met het Kunstpalast in Düsseldorf.

Ongepubliceerde werken

Untold Stories zal meer dan 150 werken onthullen die vrij door de auteur zijn geassocieerd om een mise en abyme en een dialoog tussen de foto's te creëren, waarbij de persoon die ontdekt, de persoon die poseert en de persoon die alleen maar voorbij komt, over elkaar heen worden gelegd. Een monumentale en meeslepende ervaring die nauwelijks bekende of volledig ongepubliceerde foto's combineert met de meest iconische opnamen van de kunstenaar. Fotografie in beweging, vibrerend met de energie van de portretten waarmee Peter Lindbergh de modefotografie tot kunst heeft verheven.

Categorieën

nl_BEDutch