Muziekverslag: Our Scene by Listen Festival

Het nachtleven staat al sinds jaar en dag centraal in LGBTQI+ gemeenschappen. De verschillende dimensies ervan onderzoeken is een goede manier om over queer politics te praten - Luister Festival presenteert Our Scene: Een reflectie op het nachtleven en daarbuiten.

Dit jaar presenteert Listen Festival Our Scene: twee dagen om na te denken over het nachtleven en daarbuiten met een gratis programma van lezingen, keynotes, paneldiscussies en meer in de Beursschouwburg. Tijdens het festival, op vrijdag 31.03 en zaterdag 01.04 breidt Listen zijn discursieve programma nog verder uit door diep in te gaan op thema's die verder gaan dan de muziekindustrie. Elke dag zullen de activiteiten gepaard gaan met live concerten samengesteld door Kiosk Radio.

De discussie van vrijdag is samengesteld door Som-m-e Of Us, een pluridisciplinair collectief van zwarte curatoren, en onderwerpen als de machtsdynamiek binnen de clubcultuur en de wijdverbreide aanwezigheid van sociale rechtvaardigheidsideologie in het nachtleven zullen worden besproken met sprekers als Jean-Hugues Kabuiku, Mathys Rennela, Eric Cyuzuzo, Marie Umuhoza & Somto Offo.

Wij spraken met Alex Sourbis, curator van de LGBTQI+ themadiscussies op zaterdag, om meer te weten te komen over het unieke programma van Our Scene.

Kun je ons iets meer vertellen over wat we zaterdag kunnen verwachten?

"Het programma van zaterdag draait om de LGBTQI+ gemeenschap en meer specifiek om queer politics en hun relatie tot archieven en het collectieve geheugen. Geschiedenis wordt vaak gebruikt door queer collectieven om licht te schijnen op het onvertelde. Door de geschiedenis te gebruiken en te 'queeren' kunnen gemarginaliseerde gemeenschappen worden geholpen in hun strijd. Dat is wat we zaterdag gaan onderzoeken."

Wie kunnen we verwachten op het panel van zaterdag?

"Amelia Abraham, auteur van 'We Can Do Better Than This' en journalist voor The Guardian, zal het hebben over het herlezen van de geschiedenis vanuit een queer perspectief. Mia Melvaer (Moeders & Dochters, Brussels Almanack Dykes) zal de learnings delen in haar gebruik van queer archieven binnen haar werk. Adam Zmith, de auteur van 'Deep Sniff' zal ons meenemen in een introspectieve maar gemeenschappelijke reis met de vraag: welk collectief geheugen hebben onze lichamen?".

Met het komende programma heeft Listen zich opnieuw bewezen als een uniek festival waar alles goed doordacht is en de sprekers even goed gecureerd zijn als de artiesten.

De twee bezinningsdagen tijdens Our Scene maken deel uit van Listen Festival 2023 dat plaatsvindt van 29 maart tot en met 2 april. Voor de editie 2023 heeft Listen opnieuw een unieke combinatie samengesteld van cutting-edge lokale en internationale artiesten in samenwerking met een verscheidenheid aan lokale curatoren. Gedurende 5 dagen en nachten worden alle uiteinden van de stad en het muzikale spectrum verkend tijdens de 21 evenementen die plaatsvinden op 15 verschillende locaties.

Onze muziekscene is zelden zo besproken en in vraag gesteld als vandaag en met Our Scene wil Listen een collectief moment van reflectie organiseren. Omdat deze reflectie op een wederzijdse en inclusieve manier moet plaatsvinden, maakt Listen Festival ruimte voor de gemeenschappen die in het centrum van deze debatten hebben gestaan. Het doel van Our Scene is om een platform te creëren dat deze gemeenschappen verbindt met professionals uit de industrie en iedereen die geïnteresseerd is in de bredere kwesties en onderwerpen die deel uitmaken van de muziekindustrie. Met een programma van verschillende lezingen, keynotes en paneldiscussies zal Our Scene een intrigerend en eye-opening deel uitmaken van Listen Festival 2023.

Meer informatie over Our Scene en gratis inschrijving voor de activiteiten: https://listenfestival.be/beursschouwburg-23

Daarnaast organiseert Listen Festival samen met Kiosk Radio vier opwindende gratis concerten in Beursschouwburg tijdens Our Scene. Naast de concerten in Beurs zul je ook veel van Listen's internationale gasten aantreffen in de Kiosk in het park voor speciale gastshows gedurende het hele weekend.

Het volledige programma voor Onze Scène in de Beursschouwburg:

VRIJDAG 31.03

- Een post-werktheorie in de cultuur: Keynotes door Jean-Hugues Kabuiku & Mathys Rennela (Technomaterialisme collectief)

- Veilige(re) ruimten in het nachtleven? Een gesprek met Eric Cyuzuzo, Marie Umuhoza, Somto Offor & Nala Revlon

- Kiosk Radio concerten door: Giulio Erasmus & Ssaliva

ZATERDAG 01.04

- The Beats of Our Bodies door Adam Zmith

- Queering the archive door Amelia Abraham

- Lokale lesbische bar geschiedenis voor on/gemeenschappelijke toekomst door Mia Melvaer

- Queer collectief geheugen & politieke actie met Adam Zmith, Amelia Abraham, Mia Melvaer, Nadia Kara

Kiosk Radio concerten door: Salamanda & Zaäar

Meer informatie en tickets

Categorieën

nl_BEDutch