Kunnen we Kuifje opeisen als een queer icoon?

Kuifje is een van de iconische culturele raakpunten van België, maar hoe queer is de onverschrokken reporter?

De creatie van Kuifje

De avonturen van Kuifje, voor het eerst gepubliceerd in 1929, zijn de schepping van Georges Remi, die schreef onder het pseudoniem Hergé.

Kuifje, dat aanvankelijk in feuilletons in kranten verscheen, werd al snel een van de populairste stripfiguren van de 20e eeuw - de verhalen werden vertaald en over de hele wereld gelezen.

Wie is Kuifje?

Kuifje is een moedige jonge Belgische reporter en avonturier. Zijn onderzoeksjournalistiek brengt hem vaak in gevaarlijke mysteries.

Hij is intelligent, leergierig en creatief, zonder ooit zijn padvinder-idealen te verloochenen. Maar we krijgen nooit een achtergrondverhaal over Kuifje. We komen zelfs nooit te weten of hij nog andere namen heeft behalve Kuifje.

Andere personages die regelmatig in de verhalen voorkomen zijn Snowy, Kapitein Haddock, Professor Calculus, en Thomson en Thompson.

Is Kuifje homo?

De schepper van Kuifje zweeg over deze vraag, en in de gepubliceerde avonturen van de onverschrokken reporter staat niets definitiefs. Dus moeten we onze Gaydar aan het werk zetten en kijken wat we kunnen afleiden.

Zeker, de eerste indruk is dat Kuifje een goed verzorgde jonge twinkeling is met een schattige hond, maar is er meer aan de hand?

De wereld van Kuifje is tamelijk homocentrisch. Natuurlijk zijn er een paar vrouwelijke personages die in de avonturen voorkomen, maar we hebben het uitgerekend. Van de 350 personages die voorkomen, zijn er slechts acht vrouw en geen van hen komt ook maar in de buurt van een romantische interesse voor Kuifje.

In de meeste fan-fictie draait het om de relatie tussen Kuifje en kapitein Haddock. Het is niet echt duidelijk hoe de twee mannen elkaar hebben ontmoet. Haddock ontpopt zich als een soort eigenzinnige vaderfiguur voor de aanzienlijk jongere Kuifje - vergeet niet dat we niets weten over Kuifje's echte ouders. Kuifje en Bobbie nemen hun intrek in Haddocks huis - Marlinspike Hall. Kuifje lijkt ook een kalmerende invloed te hebben op Haddock - Haddock verandert van een hard drinkende zeeman met een grote mond in een zorgzaam en bijna nobel personage.

We hebben misschien geen sluitend bewijs, maar alles is mogelijk.

Categorieën

nl_BEDutch