Fragmenten van het HANNON-huis uitgedeeld als gratis NFT's op Antica Art Fair Brussel

De Belgische Art Nouveau-architectuur staat bekend om haar ingewikkelde ontwerpen en verbluffende schoonheid, en een van de mooiste voorbeelden is het Hannonhuis in Brussel. Het Hannonhuis is momenteel echter toe aan restauratie en conservering, en om deze inspanningen te ondersteunen presenteert de Belgische startup ARTTS een unieke collectie van 289 NFT's (Non-Fungible Tokens), gemaakt van een uitzonderlijke foto van het trappenhuis van het huis. Deze NFT's zullen gratis worden uitgedeeld aan bezoekers van de beurs Antica Brussel, die van 19 tot 23 april 2023 plaatsvindt in Tour&Taxis.

De NFT-collectie is het resultaat van een samenwerking tussen ARTTS, het Hannon House en het Media Innovation and Intelligibility Lab (MIIL) van de Université catholique de Louvain (UCL). Met dit project wil het ARTTS nieuwe technologieën onder de aandacht brengen en het Belgisch erfgoed promoten. Door gratis NFT's uit te delen aan bezoekers hoopt ARTTS hen vertrouwd te maken met digitale kunst en hen aan te moedigen het Hannon Huis persoonlijk te verkennen na de opening op 1 juni.

Om een van deze NFT's te verkrijgen, moeten bezoekers hun belangstelling voor de collectie per e-mail aan ARTTS kenbaar maken, een bevestiging ontvangen en de ARTTS-stand op de beurs bezoeken om een deel van de foto te kiezen en hun NFT in ontvangst te nemen. De NFT dient tevens als toegangsbewijs voor het Hannon House.

De foto, getiteld "The Hannon Stairs. The impossible picture", is een gereconstrueerde afbeelding van het fresco dat het trappenhuis van het Hannon House siert. De foto werd gemaakt met behulp van verschillende fotografietechnieken en software, waardoor het fresco ondanks zijn spiraalvorm in een rechthoekig formaat kon worden gereconstrueerd. Salvatore Bordonaro, onderzoeker bij het MIIL, benadrukt het belang van beeldbewerking en vervormingstechnieken zoals perspectieftransformatie en vervormingscorrectie om dit huzarenstukje te bereiken.

Naast de NFT's van het Hannon House toont ARTTS ook digitale werken gemaakt van originele stukken van Félicien Rops en Didier Comès, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting. Verder is op de stand ook de eerste digitale collectie van de Catalaanse kunstenares Maria Corte te zien, getiteld "Cuerpos divinos" (Goddelijke lichamen). Dit exclusieve werk is een beperkte serie van 10 door LOGION gecertificeerde NFT's en de titel is geïnspireerd op de postume roman van de Cubaanse schrijver Guillermo Cabrera Infante.

Het Hannonhuis is een symbool van de Belgische Art Nouveau, een combinatie van Belgische en Franse Art Nouveau in een droomwereld. Het werd in 1902 gebouwd door architect Jules Brunfaut voor Marie en Édouard Hannon. De curator van het Hannonhuis, Grégory Van Aelbrouck, gelooft dat de integratie van nieuwe technologieën in de bemiddeling van het huis zal helpen om een breder publiek te bereiken en de Brusselse Art Nouveau buiten zijn grenzen te promoten.

Door gratis NFT's aan bezoekers van de beurs Antica Brussel aan te bieden, wil ARTTS het Belgische erfgoed promoten en het publiek bewust maken van nieuwe technologieën. Dit project biedt bezoekers niet alleen de kans om de uitzonderlijke schoonheid van het Hannonhuis te ontdekken, maar steunt ook de restauratie en het behoud ervan.

Antiek Brussel

  • Van woensdag 19 tot zondag 23 april 2023
  • Tour & Taxis,Havenlaan 1000 Brussel
  • www.antica.be

Categorieën

nl_BEDutch