Baleine Sous Caillou podcast door Asma El Guezouli

Asma El Guezouli is de medebedenker van "Baleine Sous Caillou"podcast, maar niet alleen dat. Haar "Balades Sonores" over Queer Brussels zijn geweldig en je kunt haar zien op Radio Vacarme.

Vertel ons iets over jezelf. Wat is je reis geweest?

Ik ben geboren in Brussel, waar ik ben opgegroeid en waar ik nu al 31 jaar woon. Dochter van een moeder uit Charleroi en een Marokkaanse vader, kleindochter van mijn Vlaamse grootmoeder, ik ben een mooie lappendeken van verschillende culturen en afkomst die, denk ik, de diversiteit van Brussel goed vertegenwoordigt. Ik definieer mezelf als een cisgender queer vrouw. Mijn passies zijn donkere chocolade, thee, woorden, reizen, mijn podcast en muziek (en mijn kat).

Ik denk dat ik als queer persoon er al vroeg toe gebracht werd om de normen van de maatschappij in vraag te stellen, zelfs onbewust. Seksualiteit en genderkwesties trokken snel mijn aandacht en het was tijdens mijn studie communicatie aan het IHECS dat de premissen van mijn carrière vorm kregen. Enerzijds leerde ik het medium radio kennen en leerde ik de techniek en anderzijds richtte ik mijn thesis op de kwestie van genderrepresentatie in mediaproducties door de casus van Laverne Cox in Orange is the New Black als studieonderwerp te nemen. Fascinerend!

Vandaag, na in verschillende sectoren te hebben gewerkt, leid ik een dubbelleven. Overdag ben ik verantwoordelijk voor projecten voor gelijke kansen en vrouwenrechten bij de gemeente Sint-Gillis en 's avonds en in het weekend ben ik podcaster. In 2019 heb ik samen met een vriendin het podcastproject Baleine Sous Caillou opgezet en het is ongelooflijk om te zien waar we vandaag staan, dankzij hard werken, doorzettingsvermogen, opofferingen en vooral de onuitputtelijke wil om onze stem, maar ook die van onze vrienden, te laten horen. Het is een project dat veel geëvolueerd is, waarmee we plezier hebben gehad en ervaringen hebben kunnen beleven die we nooit zouden hebben gehad als dit project niet bestond.

Wat zijn uw huidige of toekomstige projecten?

Momenteel kunt u onze queer sound walk (balade sonore) ontdekken die u meeneemt langs levensverhalen, anekdotes, plaatsen maar vooral emblematische en diverse persoonlijkheden van de Brusselse queer gemeenschap. Ons doel is te laten zien dat LGBTQIA+ mensen overal zijn en dat hun verhalen veelzijdig zijn. Gedurende 1u30 kom je langs de Nova bioscoop, het Cabaret Mademoiselle, de bar The Agenda, maar ook de Tulitu boekhandel, het stadhuis of de Kunstberg.

We werken ook aan een avond in de Recyclart waarvoor we carte blanche hebben gekregen. We organiseren een gesprek van een uur met het collectief Fatsabatts, de Fat friendly association en Victoria Piya. Daarna vervolgen we de avond op de dansvloer met het duo NotOkCupid en sluiten we af met Laura a.k.a L4U. Het vindt plaats op vrijdag 21 april van 20.00 tot 12.30 uur, we kunnen niet wachten!

We blijven onze maandelijkse interviews op Radio Vacarme uitzenden, onze afleveringen over sociale kwesties met een queer en feministisch perspectief en wachten op het antwoord voor de financiering van een groot geluidscreatieproject rond het thema angst.

Ik ben net klaar met het feministische rondleidingsproject over de geschiedenis van de strijd in Sint-Gillis, geweldig! Momenteel bereid ik een evenement voor op het Moricharplein op woensdag 26 april onder de naam "Place aux filles*" dat tot doel heeft waarden als solidariteit, gemeenschap, dialoog en inclusie te (her)vestigen via verschillende vriendschappelijke voetbaltoernooien voor basisscholen in de voormiddag en verenigingen in de namiddag. Er zal ook een verenigingsmarkt zijn waar iedereen LGBTQIA+, EVRAS, sport en feministische initiatieven, collectieven en verenigingen kan ontdekken die zich dagelijks inzetten voor een meer inclusieve en solidaire samenleving.

Een ander groot project is een fototentoonstelling in de openbare ruimte over het thema alleenstaand ouderschap die ik opzet in samenwerking met het ongelooflijke collectief van vrouwelijke fotografen dat wij delen. De bedoeling is deze gezinnen (vooral alleenstaande moeders) meer in de kijker te zetten via portretten, podcasts en een catalogus met verschillende getuigenissen en cartes blanches van verenigingen en nuttige hulpmiddelen. We hopen politici uit te dagen om deze belangrijke kwestie op te pakken! Opening op 30 mei en mogelijke bezoeken op verschillende plaatsen in Sint-Gillis gedurende de hele maand juni.

Kortom, je ziet dat ik niet veel tijd heb om me te vervelen!


Wat betekent het voor u om deel uit te maken van de Brusselse queer gemeenschap?

Ik herinner me nog mijn allereerste lesbische feestje in Brussel, ik moet 15-16 jaar zijn geweest en ik ontdekte deze nieuwe wereld via een vriendin die voor mij uit de kast was gekomen. Ik was geïntrigeerd en vroeg me tegelijkertijd af wat ik daar deed. In de jaren daarna ging ik vrij regelmatig uit naar queer parties, waar ik vrienden, minnaars, onenightstands en geliefden ontmoette. Vandaag is het een zeer levendige scène met een zeer dicht, uitgebreid en zichtbaar aanbod. Het gaat niet meer om een paar feestjes hier en daar en Pride als een belangrijk moment van het jaar waarop iedereen samenkomt. Als we willen, kunnen we elke avond van de week en het weekend uitgaan! En dan met de komst van Drag Race naar Europa en vooral naar België, komen we in een nog meer mainstream categorie terecht dan voorheen. We zijn het erover eens dat dit niet alle problemen oplost die er nog steeds zijn en de discriminatie waarmee LGBTQIA+ mensen in onze maatschappij geconfronteerd worden, maar ik denk dat de evolutie en vooral de zichtbaarheid van onze strijd eerder positief is en ik ben blij dat ik er op mijn kleine manier deel van uitmaak.

Wat zijn je queer invloeden?

Toen ik jonger was begon ik veel youtubers en queer sterren te volgen op tumblr, dus mijn achtergrond is sterk Engelstalig en dat zijn de mensen die ik nog steeds volg op instagram. Ik ben omringd door queer kunstenaars, activisten en niet-activisten die ik enorm bewonder en wiens werk ik dagelijks volg. Deze mensen inspireren mij enorm. Voor de rest ben ik een onvoorwaardelijke fan van Christine and the Queens!

Welke Brusselse queer initiatieven vindt u leuk?

Het valt niet te ontkennen dat Brussel de laatste jaren bruist en dat er steeds meer queer initiatieven komen. De eerste die me te binnen schieten zijn het nieuwe queer DJ duo NotOkCupid, het Sassy Cabaret, het Fatsabatts collectief, het Pink Screens festival, de "à l'aise bien" parties, het brussels manneken fish waterpolo team, de mothers and daughters bar, en zo zou ik er nog veel meer kunnen noemen.

Categorieën

nl_BEDutch