Kazernde Dossin

Homoseksuelen en Lesbiennes in Nazi Europa

Via de tentoonstelling kunnen bezoekers kennismaken met de heterogene lotgevallen van homoseksuele vrouwen en mannen tijdens de oorlog. Sommigen kozen voor ballingschap, terwijl anderen een dubbelleven leidden. In Duitsland werden bijna 100.000 homoseksuelen door het regime geregistreerd. Ongeveer 50.000 werden veroordeeld en 5.000 tot 15.000 werden naar concentratiekampen gestuurd, waar de meesten omkwamen. Het lot van de geïnterneerden hing af van het kamp en de datum van internering. Lesbiennes daarentegen bleven buiten de wet, behalve in bepaalde gebieden, en sommigen werden gedeporteerd als "asocialen" of "communisten".

De tentoonstelling belicht niet alleen de omvang van de nazivervolging, maar gaat ook in op de uitdaging van de herinnering en bestrijdt de onwaarheden die nog steeds circuleren. Zij begint met een evocatie van de eerste homoseksuele bewegingen en gaat over tot de vervolging van homoseksuelen, voornamelijk onder het naziregime in een Europese context. De tentoonstelling eindigt met vragen over herinnering en erkenning vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot vandaag.

Deze tijdelijke tentoonstelling, geproduceerd door het Shoah Memorial onder de wetenschappelijke leiding van Florence Tamagne, zal in 2021 in Parijs worden gepresenteerd. De inhoud betreffende België en Nederland werd echter gerealiseerd en toegevoegd door Kazerne Dossin.

Als u meer wilt weten over de vervolging van homoseksuelen en lesbiennes tijdens de Tweede Wereldoorlog, bezoek dan zeker de tentoonstelling "Homoseksuelen en lesbiennes in nazi-Europa". Het is een belangrijk deel van de geschiedenis dat het verdient om herinnerd en erkend te worden.

INFO

Expo : 16.02.2023 - 10.12.2023, in het Nederlands, Frans en Engels.

Kazerne Dossin: Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen

Tickets : website Kazerne Dossin

Categorieën

nl_BEDutch