Ik ben Morphae en Morphae is mij...

Morphae is een ongelooflijk onverklaarbare artiest. Morphae is een alien. Morphae is een fee. Laten we meer ontdekken over dit prachtige schepsel.

Vertel ons iets over jezelf. Wat is je reis geweest?

Ik ben Morphae en Morphae ben ik. Er is geen dualiteit in de manier waarop ik de ontwikkeling en persoonlijke reis van mijn personage zie. We zijn geboren en leven als één. Alien: " een " Latijns voorvoegsel voor " zonder " en " lien " vertaald uit het Frans = " gebonden ". Vervreemd: vrij van normatieve grenzen of sociale eenzaamheid? Beide? Ik ben een neurodivergent transvrouwelijk persoon. Dit zijn mooie identiteiten, maar ik draag het resterende trauma van de vele kinderjaren van pesterijen op basis van mijn afwijkingen. De zogenaamde "monsterlijke" vorm van mijn queer zelf in de ogen van anderen en de beledigingen zijn diep in mij geïnternaliseerd en ik heb nog geen manier gevonden om dit gif volledig te zuiveren. Ik lijd nog steeds aan depressies en een algemene angststoornis waarvoor ik medicijnen krijg. Dit is de reden waarom body horror, geestelijke gezondheid, streams of consciousness, wezens en kromme bewegingen zo'n rol spelen in mijn werk. Performance is vooral een middel tot genezing, voor mij en hopelijk voor het publiek dat zich met die demonen kan identificeren.

Het concept van genezing versus pathologie staat ook centraal in mijn universum. Ik zit momenteel in mijn vijfde jaar medische studie en werk nu fulltime als arts-assistent in ziekenhuizen. De natuur en de biologie zijn een bron van inspiratie geweest en soms de immateriële troost waarin ik me verstopte als ik pijn had. Als kind heb ik helaas de dood van dichtbij meegemaakt en nu als arts nog steeds. Ik heb bijvoorbeeld al autopsies uitgevoerd op dode volwassenen en foetussen en pas uitgenomen menselijke organen (waaronder een brein) in mijn eigen handen gehouden. Daarom zijn anatomie, rottende organismen, medische machines en de algemene fysiopathologie van leven en dood in mijn kunst te zien. Ik heb me onlangs ook gerealiseerd dat de enige kleuren waartoe ik me aangetrokken voel allemaal verband houden met het vlees, de vloeistoffen en het ziekenhuis. Wit: Ogen/operatiekamer - Rood: Zuurstofrijk bloed - Zwart: Necrose - Beige: Mijn huidskleur -Paars: Aderen en zuurstofloos bloed - Geel/Groen: Geïnfecteerde vloeistoffen. Dus in het algemeen put ik inspiratie uit transhumanisme, biomimicry en psychiatrie om visueel sprekende voorstellingen te creëren en een vervormd feeëriek donker maar kleurrijk buitenwerelds universum om een op de gemeenschap gebaseerd genezingsproces te bevorderen.


Wat zijn uw huidige of toekomstige projecten?

IN VITRO, is een conceptueel kunstpodium dat ik mede organiseer en mede organiseer (art direction en communicatie). Het is een zeer experimentele locatie waar performances, queer lives en de medische wereld worden gemengd. Ik ben erg enthousiast over het project. Het vindt plaats op 6 mei in Reflektor in Luik. Ik wil ook psychiater worden. Ik neem misschien een pauze van mijn studie omdat ik op de rand van een burn-out sta, maar ik zal mijn studie afmaken, hoe lang ik ook moet rusten voor het einde. Mijn uiteindelijke doel is het opzetten van een medisch en cultureel centrum voor en door transgender/queer mensen. Onze gemeenschap heeft net als de normatieve samenleving behoefte aan gezondheidszorg en wij krijgen daar geen toegang toe / worden daarbij geconfronteerd met zwaar medisch geweld. Daar wil ik verandering in brengen. Meer wordt onthuld.

Wat betekent het voor u om deel uit te maken van de Brusselse queer gemeenschap?

Ik kom oorspronkelijk uit Luik en kon deze stad, waar de meeste van mijn trauma's lagen, ontvluchten. Nu ik deel uitmaak van onze queer gemeenschap, die bloeit en divers is en altijd opkomt voor meer inclusiviteit en zorg, is dat een zegen en een echte redding voor mijn leven. Het stimuleert me om te creëren en mezelf te pushen, om mijn mentale kooi te overstijgen en om veiliger ruimten te creëren. We hebben echt het geluk hiervan deel uit te maken en ik zal in de volgende paragrafen de initiatieven noemen die mij na aan het hart liggen.


Wat zijn je queer invloeden?

Sasha Velour, Fecal Matter, en Gena Marvin zijn degenen die me beter deden voelen dat ik anders ben. Ik had de kans om de laatste twee persoonlijk te ontmoeten en ik denk dat dit op zoveel niveaus heeft geholpen. Vanuit een meer (niet zo) lokaal perspectief koester ik de artistieke band en het zusterschap dat ik heb met Jon Boy, Krasna en Drag Couenne. Die multidisciplinaire artiesten (naast zoveel anderen die ik heb ontmoet sinds ik begon op te treden) zijn mijn eerste inspiratiebronnen, ze hebben me geholpen en geïnspireerd. Het zijn trendsetters en trendbrekers, het zijn artistieke genieën, en ze vertegenwoordigen de onverbloemd unieke schoonheid die ik zoek. Dus, aan alle mooie wezens die ik onderweg op het podium heb ontmoet (Vera Moro, Belligerency, Typic Alix, Alexia Chaudoir, Butchibou, Samantha Ruffskin, en Croma, Lylybeth, Veronica Deneuve en zovele anderen), ik ben eeuwig dankbaar voor jullie bestaan. Volg ze!

Welke Brusselse queer initiatieven vindt u leuk?

De Brusselse podiumscène zou niet zijn wat ze vandaag is zonder " Not Allowed " en zijn ongelooflijke leden. Ik wil ook vermelden: Queeriosity (door La Veuve) en Crash Test (door Samantha Ruffskin en Croma) omdat ze altijd gevochten hebben om nieuwe talenten in de kijker te zetten. Playback (door Blanket La Goulue) en Just The Tip (door Call me Brenda) voor het creëren van podia voor educatie, vermaak en het tonen van diversiteit. Propaganda (door Krasna, Belligerency, en King Kovaci) voor het zijn van onze drag military, het verspreiden van boodschappen van liefde en revolutie door middel van conceptuele optredens en hun Oost-Europese erfgoed. Alle kraakpanden en alternatieve queer gemeenschappen omdat ze ons blijven verwelkomen en evenementen en workshops organiseren. We zijn gezegend met zoveel ruimtes om ons te uiten en het is nog maar het begin.


Picture credits: Morphae, Alexia Chaudoir, Vera Moro, Assbiri, Typic Alix, Aaron Chamski, Les nouilles

Categorieën

nl_BEDutch