De tentoonstelling Harlem Fantasy '82: Eerbetoon aan de oorsprong van de ballroomcultuur 

Het House of LaBeija werd in 1972 opgericht door Crystal LaBeija en legde de basis voor een wereldwijde beweging die diversiteit omarmde en maatschappelijke normen uitdaagde. Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan het Huis van LaBeija en zijn pionierende leden en benadrukt hun immense bijdrage aan de ballroomcultuur en de bredere LGBTQ+ gemeenschap.

Te midden van de bruisende energie van het Harlem Fantasy Ball II werd de jonge fotograaf Nick Kuskin uitgenodigd om dit baanbrekende evenement vast te leggen. Met zijn camera in de hand legde Kuskin de geest van de ballroomcultuur vast en dompelde hij zich onder in de viering van persoonlijke expressie en avant-gardistische gemeenschapsvorming.

De tentoonstelling "The Harlem Fantasy '82" toont de foto's van Kuskin en onthult een visueel verhaal dat kijkers terugvoert naar die transformerende avond. Kuskins scherpe oog en artistieke gevoeligheid leggen de vastberadenheid en individualiteit vast van de deelnemers die hun respectievelijke huizen vertegenwoordigden. Door zijn lens komen de vreugde, veerkracht en creativiteit van de ballroomgemeenschap tot leven.

Een unieke en meeslepende ervaring

De tentoonstelling "The Harlem Fantasy '82" biedt een unieke en meeslepende ervaring en nodigt bezoekers uit om getuige te zijn van de historische avond door de lens van Kuskin. Elke foto dient als een testament voor de kracht van zelfexpressie en de blijvende erfenis van het Huis van LaBeija.

Het Huis van LaBeija en de ballroomcultuur die het vertegenwoordigt, werden een katalysator voor een wereldwijde beweging die opkwam voor de rechten en zichtbaarheid van queer, zwarte en bruine gemeenschappen. Deze tentoonstelling eert de wortels van deze beweging en laat de reis zien van het Harlem Fantasy Ball II tot nu.

Voorbereidingen om Punk Rock vs New Wave te laten lopen en het huis te laten instorten.

"Ik heb het recht om mijn kleur te laten zien, schat! Ik ben mooi, en ik weet dat ik mooi ben "   Crystal LaBeija, De koningin (1968)

De tentoonstelling "The Harlem Fantasy '82" viert de oorsprong van het Koninklijk Huis van LaBeija en is een eerbetoon aan het visionaire werk van Nick Kuskin. Door middel van zijn foto's worden kijkers meegevoerd naar het hart van de ballroomcultuur en zijn ze getuige van de transformerende kracht van zelfexpressie en de blijvende nalatenschap van het Huis van LaBeija. Deze tentoonstelling dient als een herinnering aan de voortdurende strijd voor inclusiviteit en gelijkheid binnen de LGBTQ+ gemeenschap, geïnspireerd door de pioniers die de weg hebben geplaveid.

INFO : Nu naar 21st Juli : De tentoonstelling gaat weer open na de zomersluiting (22.07-14.08), van 15 augustus tot 17 september.

BOZAR: Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
www.bozar.be

Categorieën

nl_BEDutch