Nuits Sonores: Een nacht van ongekende curaties en kruisbestuiving van esthetiek

Nuits Sonores & European Lab Brussels is klaar om het publiek te verbazen met een uitzonderlijk evenement: "A Night With". Voor de allereerste keer vertrouwt dit gerenommeerde festival de programmering van twee onvergetelijke nachten in Bozar toe aan twee grote artistieke persoonlijkheden: Richie Hawtin, een iconische figuur in de elektronische muziek en minimal art, en HAAi, geprezen als een van de meest technisch verbluffende DJ's van het afgelopen decennium. Samen zullen ze het publiek onderdompelen in hun unieke esthetische werelden door middel van een betoverend programma met live optredens en dj-sets.

Terwijl de volledige line-up nog moet worden onthuld, wordt er uitgekeken naar een terugkeer naar de opwindende feestsfeer en nachtelijke verkenningen in het prachtige Bozar Paleis. Drie van de ruimtes, waaronder Salle M, Hall Horta en de adembenemende Salle Henry Le Boeuf, zullen tot leven komen met muziek en dans, wat doet denken aan de vorige festivalovernames in 2018 en 2019.

Deze samensmelting van creatieve werelden zal zich ook uitstrekken tot Reset, dat zijn deuren opent voor zowel lokale als internationale gasten. Het Berlijnse multidisciplinaire label en platform PAN viert zijn 15e verjaardag, terwijl artiesten van het Portugese label Príncipe en bewoners van het lokale collectief Brikabrak de ruimte zullen overnemen voor een evenement overdag met batida, afrohouse en amapiano, een bewijs van de synergie tussen elektronische muziek en Afrikaans muzikaal erfgoed.

De wisselwerking tussen lokale en internationale scènes gaat door bij C12, waar een programma dat twee zalen beslaat techno en alternatieve esthetiek zal combineren, wat een unieke sonische reis oplevert. De back-to-back sets van Brodinski en Slikback, evenals Dj Gigola en MCR-T, zullen de C12 dansers in beweging houden tot in de late uurtjes tot het ochtendgloren.

Stedelijk Festivalparcours

Nuits Sonores & European Lab Brussels is niet zomaar een festival; het is een evenement op verschillende locaties dat zich een weg baant langs belangrijke locaties in het Brusselse culturele leven en stedelijk erfgoed. Het is ontworpen als een stedelijke route en moedigt het publiek aan om van plaats naar plaats te wandelen, op ontdekking naar de institutionele grandeur van het Bozar Paleis, de nieuwe ruimtes van Reset en de vernieuwde podia van C12. De reis gaat ook langs Les Ateliers Claus, waar een release party zal plaatsvinden in samenwerking met het festival en label Meakusma, samen met evenementen in Brasserie iLLeGaaL en LaVallée, die in september worden aangekondigd.

De aankondiging van de locaties voor het gratis Extra! programma verrijkt het stadsparcours nog meer en nodigt uit om de bruisende scènes en locaties te ontdekken die de kracht en diversiteit van de Brusselse lokale culturele scène in de verf zetten.

Europees Lab: De essentiële onafhankelijkheid van de media

Dit jaar brengt Nuits Sonores & European Lab Brussels hulde aan de onafhankelijke mediascene in Europa. Het reflectieve programma van het festival wijdt twee dagen aan deze kwestie en vindt plaats in het hart van de Bozar-ruimtes. Het forum wil de nadruk leggen op het belang van solidariteit tussen onafhankelijke media en onafhankelijke culturele structuren, die beide voor dezelfde uitdagingen staan. Deze uitdagingen variëren van de invloed van grote particuliere groepen tot de overweldigende macht van techgiganten zoals GAFAM en toenemende politieke inmenging.

Deze editie onderstreept de cruciale rol die onafhankelijke media-ecosystemen spelen bij het vormgeven van het huidige democratische en sociale discours. Deze media houden zich bezig met inclusie, bevorderen pan-Europese samenwerking en verzetten zich tegen de dominantie van webgiganten. Het programma nodigt deelnemers uit om nieuwe bedrijfsmodellen te verkennen die door opkomende persbedrijven worden gepionierd, zich te verdiepen in de verhalen die door Oost-Europese mediakanalen worden gedeeld en een nieuwe generatie journalisten te omarmen die verenigd zijn door hun verlangen om gezamenlijk - onafhankelijk - vorm te geven aan een eerlijkere, evenwichtigere Europese publieke ruimte.

Een visuele identiteit door Victor Verhelst

De Belgische grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar Victor Verhelst heeft zijn creatieve genie geleend om de visuele identiteit van het festival voor dit jaar te ontwerpen. Met een kolossaal gezicht tegen een donkere, mysterieuze en fascinerende achtergrond brengt Verhelst een hommage aan de esthetiek van de rave-cultuur van de jaren '80 en de symboliek van de nacht. Mysterieuze geluiden, het verlies van tijdelijke referentiepunten, dromen en zelfs af en toe een nachtmerrie komen samen in deze poster, waar de blik centraal staat en een symbool vormt dat fel afsteekt tegen het stedelijke landschap.

Nuits Sonores belooft een onvergetelijke ervaring, waar muziek, kunst en cultuur samenkomen in een viering van creativiteit, onafhankelijkheid en de nacht. Blijf op de hoogte voor meer updates naarmate het festival dichterbij komt!

Info : website Nuits Sonores

Foto's : NS Brussel - © Brice Robert / België

Categorieën

nl_BEDutch