Uit en luid Lennie Blockmans

Lennie Blockmans is de eerste transgender deelneemster aan de Miss België verkiezing.

Vertel ons iets over jezelf. Wat is je reis geweest?

Mijn naam is Lennie, ik ben een 25-jarige student toegepaste psychologie uit Antwerpen. Ik ben net buiten de stad opgegroeid, maar vanaf mijn 18e woon ik op mezelf in het centrum van Antwerpen. Rond dezelfde leeftijd begon ik met mijn geslachtstransitie van man naar vrouw, een proces dat alles uit me haalde om te worden wie ik altijd al voelde dat ik van binnen was. Vandaag ben ik de beste versie van mezelf en daar ben ik mezelf elke dag dankbaar voor. Mijn leven is een paar keer drastisch veranderd om verschillende redenen, maar als ik terugkijk ben ik dankbaar voor alles wat me gevormd heeft tot wie ik nu ben. Het grootste deel van de tijd voelde ik me verschrikkelijk, ik worstelde met extreme depressies en heb me zelfs al eens suïcidaal gevoeld. En hoewel het een dagelijkse strijd blijft, kan ik oprecht zeggen dat ik heel blij ben met mezelf en met wat ik van mezelf heb gemaakt. En dat klinkt gek uit de mond van een 25-jarige haha, maar het was echt een lange reis dus ik kan er alleen maar trots op zijn.

Wat zijn uw huidige of toekomstige projecten?

Momenteel is mijn deelname aan de nationale verkiezing van Miss België het grootste wat er gaande is. Ik ben een van de eerste (openlijk) transkandidaten. Het zorgde voor heel wat opschudding in de pers. Ik wilde een statement maken en een dialoog op gang brengen, en ik denk dat ik daar al in geslaagd ben. Eerst komt de verkiezing van Miss Antwerpen. Als ik door die ronde geraak, is er nog één voor de nationale finale voor Miss België. Op een bepaalde manier heb ik hiermee mijn doelen al bereikt. Ik heb gemerkt dat het ook meer een persoonlijke prestatie wordt. De kleine jongen die ik opgroeide zou het nooit geloofd hebben als hij wist wat zijn toekomstige zelf zou zijn en bereiken. Daarom zal alles wat ik vanaf nu doe voor hem zijn. Ik heb altijd gedroomd van een carrière in de mode of de televisie of allebei. Ik hou van die wereld en ik heb er altijd al deel van uit willen maken. Ik wil binnenkort meer modellenwerk doen op professioneel niveau! Ik wil mijn verhaal blijven vertellen en anderen inspireren.

Wat vind je tegenwoordig van de zichtbaarheid van transgenders in België?

Het is mijn mening maar ook persoonlijke ervaring dat België over het algemeen een vrij goede plek is voor queer mensen. Natuurlijk is dat relatief gesproken want we hebben wel te maken met zaken als discriminatie, geweld, haat enzovoort (de reacties en haat die ik kreeg vanwege de verkiezing is een perfect voorbeeld). Maar op het gebied van gezondheidszorg en verzekeringen bijvoorbeeld, zitten we op een goede plek en zeker vergeleken met andere plekken in de wereld. Wat betreft zichtbaarheid denk ik dat we het goed doen, maar het kan altijd beter. We zijn zichtbaar bij de overheid, in de media en nu ook in de schoonheidswedstrijdindustrie. Ik weet dat er hier een brutale, open, luide, trotse en kleurrijke gemeenschap is. Het is ook geweldig om in een land te wonen waar er geen wetten zijn tegen homoseksuele mensen zoals we die wel zien in andere landen ver weg of dichtbij. Maar aan de andere kant denk ik dat we veel meer kunnen doen, veel meer kunnen hebben en nog steeds veel meer kunnen bereiken.

Wat zijn je queer invloeden?

Ik moet meteen denken aan mijn vriend Peter Platel. Hij is een kunstenaar op veel verschillende manieren en hij heeft me op nog meer manieren geïnspireerd. Vroeger, jaren geleden, werd ik echt geïnspireerd door alles wat Lady Gaga deed. Zij speelde echt een grote rol in mijn kennismaking met homoseksualiteit, de ontwikkeling van mijn creativiteit en gedurfde persoonlijkheid en vooral mijn zelfacceptatie. Je moet je voorstellen: ik was ongeveer 12 of 13 toen ze haar album "Born This Way" uitbracht. En op dat moment was er niemand die me kon helpen of inspireren zoals zij dat deed. Zij gaf me een soort startschot. En vanaf dat moment heb ik me altijd laten inspireren door verschillende popartiesten uit verschillende tijdperken. Meest recentelijk Gaga's Chromatica, Dua Lipa's Future Nostalgia en Beyoncé's Renaissance. Misschien inspireert popcultuur me in het algemeen. Als ik aan andere queer invloeden denk, moet ik Andy Warhol noemen. Alles wat hij in zijn carrière heeft gedaan, zijn hele oeuvre verbaast me gewoon. Keith Haring is een andere grote. Ik denk dat ik neig naar alle dingen die mooi voor me zijn, kleurrijk, betekenisvol, enzovoort. David Lachapelle is een ander geweldig voorbeeld waarin ik al mijn interesses zie samenkomen: fotografie, kunst, beroemdheden, mode... Thierry Mugler heeft ook een speciaal plekje in mijn hart als het om mode gaat en zijn ideeën over het goddelijke vrouwelijke figuur hadden een grote invloed op mij. Mode in het algemeen is van jongs af aan heel belangrijk voor me geweest. Ik wil ook mijn gekozen familie noemen. De mensen die ik om me heen heb verzameld en die ik heb gekozen om deel uit te maken van mijn leven zijn allemaal geweldig. Ik leer van hen, ik hou van hen en ik ben dankbaar voor hen allemaal. Zij zijn mijn familie.

Welke Belgische queer initiatieven vind je leuk?

Ik ben eigenlijk actief als vrijwilliger bij Het Roze Huis in Antwerpen, de plaatselijke LGBTQIA+ organisatie. Ik maak deel uit van T-buddy, een organisatie die werkt rond buddyship voor trans mensen die net beginnen, of die nog vragen hebben. Mijn beste vriendin heeft ook haar eigen organisatie, Keerpunt in Hasselt. Beide initiatieven richten zich op het samenbrengen van mensen en het creëren van een veilige ruimte voor onze gemeenschap. Dit is belangrijk voor ons gezien de manier waarop we soms behandeld worden in deze maatschappij.

Categorieën

nl_BEDutch