Barrières doorbreken: De opkomst van het eerste LGBTQIA+ hockeyteam van België

In hartje Brussel verandert een uniek sportteam het spel. Merlijn De Rijcke, Florian Serneels en Jérôme Soares de Albergaria staan aan het hoofd van deze verandering en leiden de Zinneke Sticks, het baanbrekende LGBTQIA+ hockeyteam van België.

Het ontstaan van Zinneke Sticks

Geïnspireerd door zijn ervaringen met LGBTQIA+ teams in Amsterdam en Kopenhagen, stelde Merlijn zich een soortgelijk team in België voor. Deze droom kreeg vorm in maart 2023, toen Clément en andere gepassioneerde personen deze visie werkelijkheid maakten. Jérôme, een ervaren speler, voegde zich bij het managementteam, aangetrokken door het inclusieve ethos van het team. Florian, een recente aanwinst, vond een sterke band met zowel het team als de sport en begon aan een nieuw hoofdstuk in zijn sportieve reis.

Een jaar vol mijlpalen

Ondanks het feit dat Zinneke Sticks een jong team is, heeft het al veel vooruitgang geboekt. "Het sociale aspect en de vriendschappen die zijn ontstaan zijn fenomenaal," zegt Merlijn. Jérôme voegt hieraan toe en bespreekt zijn vroegere aarzelingen en de positieve verandering in zijn ervaring met het team. Florian sluit zich hierbij aan en benadrukt de gastvrije en inclusieve aard van het team.

Diversiteit en vaardigheid omarmen

De samenstelling van het team getuigt van de inclusieve filosofie. Van beginners zoals Florian tot meer doorgewinterde spelers, de Zinneke Sticks koesteren een dynamische omgeving waarin iedereen samen leert en groeit. "Er wordt hier niet geoordeeld. Iedereen is welkom", benadrukt Merlijn de toewijding van het team aan diversiteit.

Horizons verruimen

Het bereik van het team reikt verder dan België. Met connecties in heel Europa en banden met wereldwijde organisaties zoals Pink Hockey International, maken de Zinneke Sticks deel uit van een grotere beweging die inclusiviteit in de sport promoot. Hun samenwerking met de Belgische Hockey Federatie versterkt deze missie, met als doel een meer inclusieve sportomgeving te creëren op nationaal niveau.

Inclusiviteit in actie

Florian en Jérôme bespreken de inspanningen van het team om een inclusieve sfeer te bevorderen, van interne communicatie tot deelname aan workshops over diversiteit in de sport. Deze initiatieven onderstrepen de toewijding van het team om een baken van inclusiviteit te zijn in Brussel en daarbuiten.

De Zinneke Sticks hebben ambitieuze doelen. Teambuilding, fondsenwerving en de aanschaf van uitrusting zijn onmiddellijke prioriteiten. Hun uiteindelijke ambitie? Van inclusieve omgevingen de norm maken in de sport, waar LGBTQIA+ clubs geen uitzonderingen zijn maar deel uitmaken van de mainstream. En sinds september 2023 maken ze deel uit van Brussels Gay Sports!

De Zinneke Sticks nodigen iedereen uit om hun reis te volgen en bij te dragen aan een meer inclusieve sportwereld. Kom in contact met hen op Instagram op www.instagram.com/zinnekesticks/ en deel uitmaken van hun inspirerende verhaal.

Foto's : Instagram @zinnekesticks

Categorieën

nl_BEDutch