Belgian Pride Festival 2023 © visit.brussels - Marin Driguez - 2023

Een veilige haven in het hart van Europa: Viering Brussels Pride 2024

Als hoofdstad van België en Europa maakt Brussel zich op om het Europese Pride-seizoen af te trappen met een levendige en krachtige boodschap onder de vlag van "Overal Veilig Overal". Dit hartverwarmende thema vormt het decor voor Brussels Pride, dat op zaterdag 18 mei 2024 plaatsvindt en de LGBTQIA+-gemeenschap eert door de stad te beschilderen met de kleuren van de regenboog.

De Pride van dit jaar belooft niet alleen een viering van diversiteit en liefde, maar ook een krachtige oproep tot actie tegen discriminatie, geweld en haatmisdrijven. Met een verwachte opkomst van 250.000 mensen wil het evenement de stemmen versterken die pleiten voor een samenleving die inclusief, veiliger en eerlijker is - elke dag en op elke plaats.

Brussels Pride 2024 zal tien dagen duren, te beginnen op 8 mei met een reeks evenementen die de intersectionaliteit en het activisme binnen de gemeenschap onder de aandacht brengen. Locaties zoals het Maison des Cultures in Molenbeek en rond de Suzan Daniel-brug zullen de eerste bijeenkomsten organiseren, in de aanloop naar de bruisende Pride-week. Deelnemers kunnen een rijk programma verwachten van concerten, filmvertoningen, optredens en workshops verspreid over iconische locaties zoals Les Grands Carmes en RainbowHouse Brussels.

Het hoogtepunt van deze festiviteiten is de Pride March, die om 14.30 uur begint vanaf de Kunstberg. De mars zal door de stad slingeren, vooral door de historische Sint-Jacobswijk, en zal het thema van dit jaar weerspiegelen: het promoten van een veilig en vreedzaam bestaan voor iedereen. Om het belang van het evenement te benadrukken, zullen aan Brussels Pride Europese delegaties en een speciale deelname van de organisatoren van EuroPride in Thessaloniki deelnemen.

Pride Village zal een ander centraal punt zijn, met tal van verenigingen en instellingen die het publiek zullen informeren over de voortdurende uitdagingen en gevechten voor de rechten van de gemeenschap, zowel nationaal als internationaal. De muziekscène zal bruisen van optredens van Belgische LGBTQIA+ artiesten en bondgenoten, waaronder MUSTII en Drag Race Belgium deelnemers, om ervoor te zorgen dat de geest van inclusiviteit en viering overal voelbaar is.

Het Beursplein, centraal gelegen in de buurt van Rainbow Village, zal de levendige sfeer nog versterken met een podium dat wordt beheerd door Los Ninos. Deze toevoeging belooft een dynamische mix van artistieke uitingen, waardoor het hart van Brussel nog meer energie krijgt van muziek en dans.

De festiviteiten zullen zich ook uitstrekken naar het Regenboogdorp en de Sint-Jacobswijk, zodat de hartslag van Brussel het hele weekend lang voelbaar is met jubel en trots. Met meer dan honderd partners, verenigingen en artiesten die deelnemen, is Brussels Pride meer dan gewoon een festival - het is een beweging naar een meer open, tolerante en liefdevolle samenleving.

Terwijl Brussel zich hult in regenboogkleuren, van verlichte monumenten tot levendige straatdecoraties, is de Pride van dit jaar een bewijs van de blijvende geest van de gemeenschap en een baken van hoop voor toekomstige generaties. Brussels Pride 2024 is niet zomaar een viering; het is een krachtige verklaring van het recht om vrij lief te hebben en te leven, elke dag en overal.

www.brusselspride.eu

Categorieën

nl_BEDutch